Μια σημαντική εξέλιξη για την ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης συντελέστηκε πριν από μερικές ημέρες, με τις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία να εντάσσονται κι επισήμως στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας. Η όλη προεργασία άρχισε το 2018, όταν οι χώρες αυτές πήραν μια καθοριστική απόφαση να αποσυνδεθούν επισήμως από το ενσωματωμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στο οποίο ήταν μέρος από τη σοβιετική εποχή, στο πλαίσιο της συμφωνίας BRELL. Τα τελευταία χρόνια αξιωματούχοι από αυτές τις χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό όπλο.
Πλέον, οι χώρες της Βαλτικής με τη συλλογική τους απόφαση εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και εναρμονίζονται συγκεκριμένα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (UCTE). Το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, εξυπηρετώντας πάνω από 400 εκατ. καταναλωτές σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πλειονότητας των χωρών της Ε.Ε., μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία από τον Μάρτιο του 2022. Τη ραχοκοκαλιά αυτού του εκτεταμένου δικτύου διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Η ενσωμάτωση των χωρών της Βαλτικής στο ευρύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν μία μακροχρόνια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στην προώθηση της βιωσιμότητας και τη βαθύτερη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.
Ενίσχυση των υποδομών μέσω σημαντικών χρηματοδοτήσεων
Ολα αυτά τα χρόνια το έργο είχε λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την Ε.Ε., υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την επίτευξη μιας ενοποιημένης και ανθεκτικής αγοράς ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής της Βαλτικής αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση όχι μόνο για την κάλυψη των τρεχουσών ενεργειακών αναγκών, αλλά και για την προετοιμασία για μελλοντικές προκλήσεις σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ, έχουν αφιερωθεί για τη βελτίωση της ενεργειακής υποδομής στην περιοχή της Βαλτικής. Αυτή η σημαντική οικονομική δέσμευση έχει διευκολύνει την κατασκευή νέων γραμμών ισχύος 330 κιλοβάτ (kV), οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού δικτύου. Εκτός από αυτά τα καλώδια ρεύματος, η εφαρμογή προηγμένων συστημάτων μπαταριών και σύγχρονων συμπυκνωτών ήταν, επίσης, κρίσιμη. Αυτές οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυα της Βαλτικής μπορούν να διατηρήσουν αποτελεσματικά την ισορροπία του συστήματος, ακόμα και σε περιόδους υψηλής ζήτησης ή άλλες προκλητικές περιστάσεις.
Πανηγυρισμοί από τη Eurelectric για την ένταξη
Υπό το πρίσμα της ένταξης των βαλτικών χωρών στο ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας, η Eurelectric εξέφρασε την υποστήριξή της ως προς αυτή τη σημαντική εξέλιξη, θεωρώντας την ως σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή αλληλεγγύη. Αυτό το γεγονός αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διευκόλυνση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, διασφαλίζοντας ότι η ασφαλής, καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια είναι προσβάσιμη πέρα από τα εθνικά σύνορα. Ο Cillian O’Donoghue, διευθυντής Πολιτικής της Eurelectric, σημείωσε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από την Ουκρανία έχει τονίσει τα πλεονεκτήματα ασφάλειας που συνεπάγεται η ενσωμάτωση στα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα και είναι πρόθυμος να δει αυτά τα οφέλη να επεκτείνονται στην περιοχή της Βαλτικής. Ο O’Donoghue τόνισε τη σημαντικότητα της διασύνδεσης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο και έχει σχεδιαστεί για να δίνει προτεραιότητα στις πιο αποδοτικές διαθέσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού εκτεταμένων δικτύων, που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, επιτρέποντας την παροχή ισχύος, πέραν των εθνικών συνόρων, ιδιαίτερα σε περιόδους ανάγκης και εν όψει κρίσεων. Κατέληξε δίνοντας έμφαση στη σημασία της ποικιλομορφίας ως προς τις πηγές ενέργειας, καθώς αυτές μπορούν να δώσουν ώθηση και δύναμη, και επαίνεσε τη συλλογική προσπάθεια για την καλύτερη αξιοποίησή τους προς όφελος όλων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 14/2/2025)