7,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων

Οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα Νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernization Fund) και το νέο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο (Social Climate Fund).

Τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια, η Ελλάδα θα διαχειριστεί επιπλέον πόρους ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα Νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernization Fund) και το νέο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο (Social Climate Fund).

Αυτή η ενίσχυση έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε λάβει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τόσο των κατοικιών όσο και των επιχειρήσεων.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε πρόσφατα, από τη Θεσσαλονίκη, τα επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που εγκαινιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2025. Τα προγράμματα αυτά, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ, έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση σε διάφορους τομείς. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025», με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προσελκύσει 40.000 αιτήσεις, ενώ άλλα προγράμματα, όπως το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» και το «Πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Ορεινών Τουριστικών Καταλυμάτων», επιδιώκουν τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Όπως ανέφερε η κα Σδούκου, η χώρα πέτυχε μια ραγδαία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες πλέον καλύπτουν το 57% του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση των εκπομπών CO2, με την Ελλάδα να γίνεται εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000.

Η υφυπουργός επεσήμανε τη σημασία της αξιοποίησης του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, το οποίο διαθέτει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών. Επίσης, το ΥΠΕΝ προτείνει την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων, όπως τα «clusters» κτηρίων, που θα επιτρέψουν την ενεργειακή αναβάθμιση με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένονται να συμβάλουν στη διατήρηση της δυναμικής της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής αναβάθμισης στη χώρα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ