Στάση αναμονής από τις επιχειρήσεις, εν όψει της υπουργικής αναθεώρησης

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΛΑΒΑΙΝΑ

Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για το πλαίσιο εφαρμογής του net billing. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στις εγκαταστάσεις τους. Ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση έχει να κάνει με τη θέλησή τους να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, που τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει σημαντικά. Η επικείμενη τροποποίηση έχει δημιουργήσει σημαντικό ενδιαφέρον μεταξύ των διάφορων ενδιαφερομένων που επιθυμούν να κατανοήσουν πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις λειτουργίες και τον οικονομικό τους προγραμματισμό για να προχωρήσουν. Η ικανότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας όχι μόνο υπόσχεται μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και ευθυγραμμίζεται με ευρύτερους στόχους βιωσιμότητας, καθιστώντας αυτό ένα σημαντικό ζήτημα για την επιχειρηματική κοινότητα.

Σε ένα ειδικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Renewable EnergryTech, ο Διονύσης Ανάργυρος, διευθύνων σύμβουλος της Greenvolt Next, μοιράστηκε τις απόψεις του για την τρέχουσα δυναμική της αγοράς. Παρατήρησε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν σημαντικά την αγορά και πρότεινε ότι τα συστήματα αυτοπαραγωγής θα μπορούσαν να είναι πολύ ωφέλιμα για τα κτίρια. Σε ό,τι αφορά το net billing, ο κ. Ανάργυρος επεσήμανε τις δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου, ιδίως όσον αφορά τον ενεργειακό διαμοιρασμό. Σημείωσε το ενδεχόμενο βελτίωσης της διαδικασίας πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας στην αγορά της επόμενης ημέρας, όπου η τιμή είναι προς το παρόν άγνωστη. Αναφερόμενος σε διεθνή παραδείγματα, ο κ. Ανάργυρος τόνισε τα οφέλη της κοινής χρήσης ενέργειας με έναν γείτονα, μια πρακτική που δίνει μεγαλύτερη ωφέλεια σχετικά με την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Η ενεργειακή κρίση ως αφορμή για τη στροφή στην αυτοπαραγωγή ενέργειας

Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση λειτούργησε ως έντονο κάλεσμα αφύπνισης για τις επιχειρήσεις, επεσήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Σηφάκης, εκπρόσωπος της AENAOS Energy Systems και γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών, αναλύοντας εκτενώς την τρέχουσα κατάσταση της αυτοπαραγωγής. Παράλληλα επεσήμανε την κρίσιμη σημασία της επένδυσης σε δυνατότητες αυτοπαραγωγής, ιδιαίτερα μέσω φωτοβολταϊκών. Οι εταιρίες που δεν είχαν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατά συνέπεια αντιμετώπισαν μεγάλη πίεση. Επίσης, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την πρακτική εφαρμογή του net billing, κάνοντας αναφορά σε καθυστερήσεις και σύγχυση στη διαδικασία έγκρισης.

Δήλωσε ότι από τον περσινό Οκτώβριο λίγα αιτήματα έχουν προχωρήσει, όπου ελάχιστα κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκέλος της γραφειοκρατίας και στη συνέχεια να υπογραφεί η τριμερής σύμβαση. Αυτός ο αργός ρυθμός εφαρμογής απογοητεύει τους πιθανούς επενδυτές και εμποδίζει την ευρεία υιοθέτηση τεχνολογιών αυτοπαραγωγής, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για προώθηση ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος. Στη συνέχεια, ο κ. Σηφάκης εστίασε στην έλλειψη σαφήνειας γύρω από τους μηχανισμούς αντιστάθμισης για την πλεονάζουσα ενέργεια που εγχέεται πίσω στο δίκτυο. Περιέγραψε την τωρινή κατάσταση ως παζλ, εκφράζοντας ανησυχία ότι η ασάφεια γύρω από τα ποσοστά αποζημίωσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους επαγγελματίες του κλάδου να διεξάγουν ακριβείς και αξιόπιστες μελέτες για πιθανά έργα. Αυτή η αβεβαιότητα, υποστήριξε, εμποδίζει τις επενδύσεις και επιβραδύνει την υιοθέτηση τεχνολογιών αυτοπαραγωγής.

Επεκτείνοντας το ζήτημα των αποζημιώσεων, ο κ. Σηφάκης αναφέρθηκε στην εφαρμογή της καθαρής χρέωσης, ενός συστήματος όπου οι αυτοκαταναλωτές αποζημιώνονται για την πλεονάζουσα ενέργειά τους με βάση την τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας. Πρότεινε ότι, στο πνεύμα της καθαρής χρέωσης και αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική φύση των τιμών, θα πρέπει να δοθεί στους αυτοκαταναλωτές η ευελιξία να επιλέγουν τις ώρες που θα καταναλώνουν ενέργεια. Αυτό θα τους επέτρεπε να βελτιστοποιήσουν στρατηγικά τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας και να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη των συστημάτων αυτοπαραγωγής τους, ευθυγραμμίζοντας τη χρήση τους με περιόδους χαμηλότερων τιμών ενέργειας.

Τι είναι το net billing και πώς λειτουργεί

Το net billing είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες, και να την αξιοποιούν για να μειώσουν το κόστος της κατανάλωσής τους. Με το net billing γίνεται οικονομικός συμψηφισμός της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται και βασίζεται στην ιδέα ότι ο καταναλωτής παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το δικό του σύστημα, χρησιμοποιεί την ενέργεια που χρειάζεται και το πλεόνασμα το διοχετεύει στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Ωστόσο, όταν η παραγωγή του είναι μικρότερη από τις ανάγκες του, λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε άλλο καταναλωτή.

Το βασικό χαρακτηριστικό του net billing είναι ότι η ενέργεια που εξάγεται στο δίκτυο πωλείται στη χονδρική τιμή (συνήθως μια τιμή χαμηλότερη από τη λιανική τιμή, με την οποία αγοράζεται η ενέργεια από το δίκτυο). Παράλληλα, ο καταναλωτής αγοράζει ενέργεια, όταν τη χρειάζεται, στην τιμή της αγοράς, συνυπολογίζοντας τους σχετικούς φόρους και χρεώσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ