Πράσινη Ενέργεια: Υπερπαραγωγή και πτώση τιμών τον Μάρτιο

Η μείωση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η μειωμένη ζήτηση λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται περίπου 30% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει τους καταναλωτές, αλλά και να περιορίσει τις πιέσεις προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι καλούνταν να προσφέρουν αυξημένες εκπτώσεις, καθώς και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο βρισκόταν υπό πίεση για τη λήψη μέτρων επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μείωση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η μειωμένη ζήτηση λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών.

Η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν τους λογαριασμούς τους να μειώνονται. Επιπλέον, θα δώσει ανάσα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα μπορέσουν να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ.

Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο συνδυασμό της αυξημένης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη μειωμένη ζήτηση. Πρόκειται για εποχικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο καθώς υπάρχει ηλιοφάνεια αλλά και ισχυροί άνεμοι που αυξάνουν την πράσινη παραγωγή σε περίοδο που οι θερμοκρασίες (με εξαίρεση την κακοκαιρία στις αρχές της εβδομάδας) δεν επιβάλλουν τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού.

Η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ δημιουργεί ωστόσο “παράπλευρες απώλειες” στο “μέτωπο” της ευστάθειας του δικτύου, καθώς όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση, μπορεί να προκληθούν διακυμάνσεις στην τάση και τη συχνότητα, επηρεάζοντας τη σταθερότητα του δικτύου. Τα προβλήματα εντείνονται περαιτέρω σε περιόδους αργιών όπως η τρέχουσα (ενόψει της αργίας της 25ης Μαρτίου) και το Πάσχα οπότε η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλότερη.

Για αυτόν τον λόγο οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) λαμβάνουν έκτακτα μέτρα περιορισμού της “πράσινης” παραγωγής με αναγκαστικές περικοπές των μονάδων.

Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όμως οι πιέσεις στο δίκτυο αυξάνονται καθώς το παραγωγικό δυναμικό των ΑΠΕ αναπτύσσεται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης.

Ακόμη και το 2024 οπότε επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ, προστέθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 580 μεγαβάτ, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ – σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ – στα 12,08 γιγαβάτ. Συγκριτικά η αιχμή της ζήτησης την περασμένη Κυριακή κυμάνθηκε κοντά στα 7 γιγαβάτ.

Απάντηση στο πρόβλημα των περικοπών της παραγωγής ΑΠΕ μπορεί να δώσει η αποθήκευση ενέργειας τόσο στα υδροηλεκτρικά με αντλιοταμίευση όσο και σε μπαταρίες μεγάλης ισχύος που αρχίζουν σταδιακά να εγκαθίστανται από εφέτος στο σύστημα. Επίσης, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει ζήτηση από γειτονικά συστήματα. Όμως σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι περικοπές.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ