Από την ώρα της ανακοίνωσης των ανταποδοτικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι και το πρωί του Σαββάτου (5/4), οι αγορές επιδόθηκαν σε ένα… ράλι κατάρρευσης! Σε 48 ώρες χάθηκαν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια από το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ ελεύθερη πτώση έκαναν τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια!
Θυμίζουμε ότι από το Σάββατο 5 Απριλίου ισχύουν επιπλέον δασμοί 10% για μεγάλο μέρος προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από σχεδόν όλο τον κόσμο, ενώ εξαιρούνται κάποια όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, ο χαλκός, το ασήμι, το παλλάδιο, η ξυλεία για κατασκευές, οι ημιαγωγοί, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα ορυκτά που δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ.
Οι επιπλέον δασμοί προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι νέοι δασμοί του Αμερικανού Προέδρου δεν αφορούν τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί 25%.
Το χτύπημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο στις 9 Απριλίου για τις χώρες που εξάγουν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν από αυτή: Οι δασμοί για τις εισαγωγές από την Κίνα θα φτάσουν το 54%, για αυτές από την ΕΕ το 20%, για το Βιετνάμ το 46% και για την Ιαπωνία το 24%.
Οι νέοι αμοιβαίοι δασμοί αφορούν περίπου 80 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
«Η αγορά μίλησε»
Η Κίνα η οποία αντέδρασε άμεσα στις ανακοινώσεις Τραμπ και τον κάλεσε σε «διαβουλεύσεις επί ίσοις όροις», προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλές κινεζικές εμπορικές ενώσεις, από κλάδους όπως η υφαντουργία, η φαρμακοβιομηχανία και τα ηλεκτρονικά είδη, εξέδωσαν ανακοινώσεις καλώντας σε ενότητα στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκούο Ζιακούν, έκανε μια ανάρτηση φωτογραφίας με την πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου σχολιάζοντας χαρακτηριστικά:
«Η αγορά μίλησε. Ο εμπορικός και δασμολογικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ εναντίον του κόσμου είναι απρόκλητος και αδικαιολόγητος. Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουν να κάνουν λάθος πράγματα και να επιλύσουν τις διαφορές με τους εμπορικούς εταίρους μέσω ισότιμων διαβουλεύσεων».
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς 34% στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα (συνολικά 54% από την αρχή του έτους) και… ακύρωσε ένα «παραθυράκι» που επέτρεπε να εισάγονται στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς πακέτα χαμηλού κόστους από την Κίνα.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή (4/4) επιπλέον δασμούς 34% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα και τον περιορισμό των εξαγωγών κάποιων σπάνιων γαιών, κλιμακώνοντας έτσι τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Μετά τις κινεζικές ανακοινώσεις αλλά και την αμερικανική προειδοποίηση ότι η πολιτική δεν αλλάζει, τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου καταποντίστηκαν, επεκτείνοντας τις απώλειες που είχαν καταγράψει νωρίτερα μέσα την εβδομάδα. Ο δείκτης S&P κατέγραψε συνολική πτώση 9% μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.
Η κινεζική ένωση εμπόρων τροφίμων ζήτησε από την «κινεζική εισαγωγική- εξαγωγική βιομηχανία τροφίμων και γεωργικών προϊόντων να ενωθεί και να ενισχύσει τη συνεργασία προκειμένου να αναζητήσει από κοινού εγχώριες και ξένες αγορές».
Η ένωση εμπόρων μετάλλων και χημικών εκτίμησε ότι οι αμερικανικοί δασμοί «θα αυξήσουν το κόστος για τους Αμερικανούς εισαγωγείς και τους καταναλωτές, θα εντείνουν τον εγχώριο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και θα αυξήσουν τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ».
Shipping containers, Montreal, Canada, 04 April 2025. EPA/GRAHAM HUGHES
ΟΗΕ: «Πλήττει τους ευάλωτους και τους φτωχούς»
Η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε διεθνές επίπεδο θα «πλήξει τους ευάλωτους και τους φτωχούς πιο σκληρά», κατήγγειλε η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα γαλλικά, UNCTAD στα αγγλικά).
«Είναι ώρα για συνεργασία κι όχι για κλιμάκωση», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου πρέπει να εξελιχτούν για να λαμβάνονται υπόψη οι σημερινές προκλήσεις, αλλά κατά τρόπο που θα βάζει την προβλεψιμότητα και την ανάπτυξη στον πυρήνα του, ώστε να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι».
Από τους σχεδόν 200 εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, περίπου δέκα είναι αυτοί στους οποίους αντιστοιχεί περί το 90% του εμπορικού ελλείμματός τους, σημείωσε η CNUCED σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες και οι μικρές νησιωτικές χώρες, στις οποίες αναλογεί αντίστοιχα το 1,6% και το 0,4% του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ, είναι παρ’ όλα αυτά εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ τη 2η Απριλίου — σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πολύ σκληροί, θα επιβληθούν σε πολύ μεγάλο αριθμό χωρών και με βάση μέθοδο υπολογισμού που έχει αφήσει αρκετούς οικονομολόγους άναυδους.
Αυτές οι φτωχές χώρες «δεν θα συμβάλλουν ούτε να ισορροπήσει το (αμερικανικό) εμπορικό έλλειμμα, ούτε να προκύψουν μεγάλα έσοδα», υπογράμμισε η CNUCED. «Πολλές οικονομίες με χαμηλά έσοδα είναι πλέον αντιμέτωπες με ‘τέλεια καταιγίδα’ επιδεινούμενων εξωτερικών συνθηκών, μη βιώσιμων χρεών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης».
Γενικότερα, προειδοποίησε εναντίον των αρνητικών συνεπειών για την παγκόσμια οικονομία: «Σε μια παγκόσμια οικονομία με χαμηλή ανάπτυξη και μεγάλα χρέη, η άνοδος των τελωνειακών δασμών εγείρει κίνδυνο μείωσης των επενδύσεων και των εμπορικών ροών, προσθέτοντας αβεβαιότητα στο ήδη εύθραυστο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, να επιβραδύνει τις επενδύσεις και να απειλήσει κεκτημένα ως προς την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες χώρες».
Πηγή: newsbreak.gr