Ηλεκτρικό δίκτυο: Ενεργειακή θωράκιση με αιχμή την αποθήκευση και τις διεθνείς διασυνδέσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, δήλωσε ότι καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου, στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, δήλωσε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου. Ύστερα από περίοδο επενδυτικής στασιμότητας που άγγιξε τα 1,5 δισ. ευρώ, έχουν ήδη δαπανηθεί 824 εκατ. ευρώ για έργα αναβάθμισης.

Ο κ. Μάνος σημείωσε ότι σε ετήσια βάση εντάσσονται στο δίκτυο έργα με ισχύ 1 GW, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έξυπνοι μετρητές έχουν ήδη εγκατασταθεί. Παράλληλα, οι υπογειοποιήσεις καλωδίων έχουν εξαπλασιαστεί, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του συστήματος.

Περιορισμένος αντίκτυπος από διεθνείς εξελίξεις

Αναφορικά με τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα, ο κ. Μάνος διευκρίνισε ότι η επίδρασή τους στον ΔΕΔΔΗΕ είναι περιορισμένη, καθώς το 99% των εργολάβων είναι εγχώριοι και το 60% των υλικών προέρχεται από την Ελλάδα, με το υπόλοιπο να προέρχεται από την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα.

Όπως εξήγησε, τα παραπάνω συνεπάγονται σταθερότητα στο κόστος έργων και, κατ’ επέκταση, μείωση των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος έως και 32%.

Στρατηγική ανάπτυξης με έμφαση στην αποθήκευση

Η αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών αναδεικνύεται σε κεντρικό στοιχείο της ενεργειακής στρατηγικής, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις στο φόρουμ. Η Eleni Stazilova από τη Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσας επισήμανε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο ενεργοποιεί μια σημαντική «δεξαμενή» έργων αποθήκευσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για το 2030.

Ο ΔΑΠΕΕΠ παίζει κομβικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των έργων, διαχειριζόμενος τις ενισχύσεις και την πιστοποίηση των σταθμών αποθήκευσης. Εξελίξεις σε συμβάσεις και μητρώα αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

Διασυνδέσεις και ενεργειακή αυτονομία

Ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου Ιωάννη Καρύδα, παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, επένδυση 4,5 δισ. ευρώ που έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. Το έργο υπόσχεται οικονομική πράσινη ενέργεια και περιορισμό των εκπομπών CO₂ κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής ευελιξίας, με έργα που ενισχύουν τη σταθερότητα του συστήματος, χωρίς να το επιβαρύνουν.

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Equity Partner, Deloitte Ελλάδας – Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, HEDNO – Αριστοτέλης Χαντάβας, Διευθύνων Σύμβουλος, Principia Energy – Θωμάς Αχείμαστος, Group vice Chairman, Copelouzos Group, Greece – Αναστασία Ρήγα, Πρόεδρος του Δ.Σ., Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ) – Eleni Stazilova, Σύμβουλος, Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσας

Αναλυτικότερα:

O ρόλος των μπαταριών αποθήκευσης, των διεθνών διασυνδέσεων αλλά και των διαχειριστών συζητήθηκε στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 9-12 Απριλίου σε πάνελ με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη, Equity Partner, Deloitte Ελλάδος.

Για πρωτόγνωρη αύξηση των επενδύσεων για την ενίσχυση του δικτύου έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, αναφέροντας ότι έχουν επενδυθεί 824 εκατ. ευρώ ύστερα από ένα επενδυτικό κοινό 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε, δε, πως ενεργοποιούνται πλέον σε ετήσια βάση 1 GW ενέργειας, ενώ οι έξυπνοι μετρητές είναι πλέον περισσότεροι από ένα εκατομμύριο και το σύστημα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο καθώς οι υπογειοποιήσεις έχουν εξαπλασιαστεί. Σχετικά με τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα, τόνισε ότι υπάρχει μικρή έως και ελάχιστη έκθεση του δικτύου καθώς το 99% των εργολάβων είναι Έλληνες, και το 60% των υλικών προέρχεται από την Ελλάδα και το υπόλοιπο από την Ευρώπη, καθώς και από την Κορέα.

Επεσήμανε, ότι σε συνδυασμό μαζί με τις πράσινες επενδύσεις, τους πράσινους φορτιστές και την ελάχιστη έκθεση στους δασμούς ο Έλληνας καταναλωτής θα έχει όφελος καθώς οι λογαριασμοί θα μειωθούν κατά 32%. Για την εγκατεστημένη ισχύ ανέφερε ότι πλέον ανέφερε στο 64% και το 50% της παραγωγής προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ εκτίμησε ότι στο μέλλον θα αυξηθούν σημαντικά οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

H Σύμβουλος της Δικηγορικής Εταιρείας Μπερνίτσας, κα Eleni Stazilova, ανέφερε ότι τέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε ισχύ το νέο πλαίσιο, το οποίο δίνει ώθηση σε μία καλή δεξαμενή έργων για μπαταρίες αποθήκευσης ικανοποιώντας τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030, ενώ πρόσθεσε ότι θα δούμε εξαγορές στον κλάδο και ενδιαφέρον από τόσο από το εξωτερικό όσο και από μεγάλους παίκτες της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα καθώς υπάρχει ένα αρκετά σφιχτό χρονοδιάγραμμα με πιθανές εξαγορές εντός τριμήνου. Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες κατά της συγκέντρωσης καθώς για τα έργα φαστ τρακ υπάρχει ένα αρχικό πλαφόν 250 MW και 500 MW στο μέλλον τόσο για την άμεση όσο και την έμμεση ιδιοκτησία. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει σε όλη αυτή την προσπάθεια και το bankability των έργων καθώς τα κέρδη των μπαταριών είναι αβέβαια και θα προωθηθούν μοντέλα όπως τα διμερή συμβόλαια, αλλά και το hedging.

Ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, CEO της Principia και Πρόεδρος της SolarPower Europe τόνισε: «Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων, η ανάγκη για ενεργειακή ευελιξία, μέσω της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και της αποθήκευσης, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα έργα της Principia όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν το δίκτυο, αλλά αντίθετα θα ενισχύσουν την ευελιξία και τη σταθερότητά του. Η επιτάχυνση στην έκδοση των όρων σύνδεσης για τα εν λόγω έργα θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα προς ένα πιο ανθεκτικό και ενεργειακά αυτόνομο σύστημα για την Ελλάδα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αποθήκευση Ενέργειας, Όμιλος Κοπελούζου, κ. Ιωάννης Καρύδας, αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία αποτελεί μία επένδυση ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας η οποία θα αποφέρει και οικονομική πράσινη ενέργεια, ενώ θα ακολουθήσουν και επενδύσεις 9 δισ. ευρώ για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά της Αιγύπτου.

Στην παρούσα φάση αναμένεται να εκπονηθούν οι τεχνικές μελέτες, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ και εκτιμάται πως θα δώσει την απαραίτητη σταθερότητα στην ελληνική βιομηχανία που μάχεται με τις αυξημένες τιμές ενέργειας. Επίσης, θα εξοικονομηθούν 10 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και θα μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ., Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε), κα Αναστασία Ρήγα, ανέφερε ότι η αποθήκευση αποτελεί ζητούμενο για όλους εμάς στον χώρο της ενέργειας τόσο από την πλευρά των Διαχειριστών και του Κράτους, όσο και από την πλευρά της αγοράς εδώ και αρκετά χρόνια και είναι ευχής έργον που έχουμε πλησιάσει τόσο κοντά στην εφαρμογή της τόσο με τις μπαταρίες όσο και με την αντλησιοταμίευση.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., σημειώθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΑΕΥ (με συνολική δημοπρατηθείσα ισχύ 900 MW), οι επιτυχόντες των διαγωνισμών δικαιούνται να λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση, την οποία καλείται να καταβάλλει ο ΔΑΠΕΕΠ. Οι κάτοχοι των ενισχυόμενων ΣΑΗΕ θα συνάψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με το διαχειριστή, δυνάμει της οποίας και σε εφαρμογή μεθοδολογίας εγκεκριμένης από τη ΡΑΑΕΥ θα έχουν εξασφαλισμένα έσοδα για δέκα έτη.

Ο ΔΑΠΕΕΠ, έχει ολοκληρώσει το Μητρώο Φορέων Ελέγχου Επιθεώρησης και Επαλήθευσης ΣΑΗΕ (που προβλέπεται στην οικεία ΥΑ) με τρεις εγγεγραμμένους φορείς. Περαιτέρω, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει συνδράμει τη ΡΑΑΕΥ στην διαμόρφωση της Μεθοδολογίας για την Ετήσια Ενίσχυση των ΣΑΗΕ, η οποία μεθοδολογία – απ’ ό,τι μαθαίνουμε βρίσκεται σε στάδιο καθαρογραφής, από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιευτεί από το ρυθμιστή.

Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για Μητρώο ΑΠΕΣΑ, στο οποίο εγγράφονται οι σταθμοί αποθήκευσης προσκομίζοντας τα προσήκοντα δικαιολογητικά. Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει διαμορφώσει σχέδιο σύμβασης με τους κατόχους των ενισχυόμενων σταθμών, στα πρότυπα των ΣΕΔΠ, η έγκριση του οποίου αναμένεται από τη ΡΑΑΕΥ. Το αμέσως επόμενο διάστημα οι εξελίξεις στο κομμάτι αυτό θα είναι ραγδαίες.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ