Το Ταμείο Επενδύσεων και οι ρυθμίσεις του Μεταλλευτικού Κώδικα στοχεύουν σε ταχύτερες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις
Η εξορυκτική βιομηχανία αυτή την περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, που πηγάζουν κυρίως από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, που μπορούν να χαρακτηριστούν τα πιο πιεστικά «αγκάθια» στα πλευρά της. Παρά την παρουσία πολύτιμων κοιτασμάτων ορυκτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση των τόσο απαραίτητων επενδύσεων στον κλάδο. Τα τελευταία 15 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση συνέταξε επιμελώς έναν ολοκληρωμένο κατάλογο κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών. Αυτή η λίστα προσδιορίζει ορυκτά που θεωρούνται απαραίτητα όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την τεχνολογική πρόοδο, την καινοτομία και την εθνική ασφάλεια. Στην πιο πρόσφατη επανάληψή της, η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 34 ορυκτά. Συγκεκριμένα, 26 από αυτά τα ορυκτά ελέγχονται κατά κύριο λόγο από τα κράτη-μέλη των BRICS, με τον έλεγχο να φτάνει σχεδόν σε επίπεδα ολιγοπωλίου για 20 από αυτά τα 26.

Την κατάσταση αυτή ανέδειξε ο Κώστας Γιαζιτζόγλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Επισήμανε ότι το πρωταρχικό εμπόδιο που εμποδίζει την ταχεία ανάπτυξη των επενδύσεων σε ορυκτούς πόρους δεν είναι μόνο η δυσμενής αντίληψη του κοινού, αλλά και η αδυναμία τους να ανταγωνιστούν με παραδοσιακά οικονομικά κριτήρια. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 47 στρατηγικές πρωτοβουλίες, με στόχο την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση στοιχείων σπάνιων γαιών και βασικών πρώτων υλών στην Ευρώπη.
Αυτή η κομβική απόφαση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από τρίτες χώρες και να διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων πηγών εφοδιασμού. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών είναι ένα αξιόλογο έργο από την Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τη Metlen, το οποίο επικεντρώνεται στην εξόρυξη και την επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου. Το φιλόδοξο σχέδιο της εταιρίας περιλαμβάνει την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών της στον Αγιο Νικόλαο, με στόχο την επίτευξη εντυπωσιακής ετήσιας παραγωγικής ικανότητας 2 εκατ. τόνων βωξίτη, αύξηση της παραγωγής αλουμίνας από 865.000 τόνους σε 1.265.000 τόνους και την εισαγωγή της παραγωγής γαλλίου στους 50 τόνους για πρώτη φορά.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
Η επικρατούσα κατάσταση στην αγορά δίνει όλο και περισσότερη ώθηση για την πιθανή ίδρυση ενός ταμείου ευρωπαϊκού επιπέδου που έχει σχεδιαστεί για τη διευκόλυνση στοχευμένων επενδύσεων. Από αυτή την άποψη, τα κράτη καλούνται να εξορθολογίσουν το πλαίσιο αδειοδότησης και σε αυτή τη γραμμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διατυπώσει τον στόχο του για βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατες συζητήσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου. Στόχος είναι η τροποποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξόρυξη και την αξιοποίηση κρίσιμων πρώτων υλών.

Επίσης, την αναγκαιότητα αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της Ελλάδας τόνισε ο γενικός διευθυντής της Thracean Mining S.A., Λεωνίδας Μπακούρας (φωτό), κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος χρυσού στον λόφο του Περάματος μπορεί να κατατάξει την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα στην παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι η επένδυση της Eldorado στις Σκουριές αποτελεί σημαντική υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. «Για τη Θράκη, η μόνη βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός βρίσκεται στην υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου» τόνισε. Ο κ. Μπακούρας διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι οι πρωτοβουλίες της εταιρίας θα οδηγήσουν σε αυτό που ονόμασε «αντίστροφο εποικισμό της Θράκης». Ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικούς ορυκτούς πόρους ώριμους προς εκμετάλλευση, με την επένδυση του λόφου Περάματος να αναμένεται να φτάσει τα 430 εκατ. ευρώ. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να αποφέρει ώθηση 25% στην τοπική οικονομία, να αποφέρει 35 εκατ. ευρώ ετησίως για την ελληνική κυβέρνηση και να συνεισφέρει 5,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε μεμονωμένους δήμους, διευκολύνοντας τελικά μια μεταμορφωτική οικονομική ανάκαμψη στη Θράκη.
Α.ΣΚΛ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/4/2025)