Λιγοστεύουν οι πόροι ενέργειας και αυξάνεται η κατανάλωση τους!

Ο πλανήτης στο κόκκινο αφού σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ υπολογίζεται ότι έως το 2050 η ανθρωπότητα εξαντλήσει σε ετήσια κλίμακα περισσότερους από 140 δισ. τόνους ορυκτών καυσίμων, μεταλλευμάτων και ορυκτών

 

Οι ειδικοί κρίνοντας επιτακτική την αποσύζευξη της κατανάλωσης φυσικών πόρων από την οικονομική ανάπτυξη, καλώντας του παραγωγούς να κάνουν «πιο πολλά με πιο λίγα».

 

«Αρκετοί πιστεύουν πως τα περιβαλλοντικά “κακά” είναι το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλλουμε για τα οικονομικά αγαθά», επισήμανε ο Αχίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP. «Εντούτοις, δεν μπορούμε και δε χρειάζεται να θεωρούμε αυτόν το συσχετισμό αναπόφευκτο».

 

Η παγκόσμια μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση το 2000 ήταν 8 έως 10 τόνοι φυσικών πόρων, δηλαδή περίπου δύο φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 1900, αναφέρεται στην έκθεση.

 

Οι συνδυασμοί

Ο συνδυασμός της αύξησης του πληθυσμού, του υψηλού επιπέδου συνέχισης της κατανάλωσης στις βιομηχανικές χώρες και της αυξανόμενης ζήτησης για υλικά αγαθά -ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία- έκανε τη συνολική χρήση των φυσικών πόρων να δεκαπλασιαστεί μέσα στον 20ό αιώνα.

 

«Η πραγματικότητα είναι ότι έρχονται ακόμη ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές μεσαίων τάξεων ως αποτέλεσμα της γρήγορης εκβιομηχάνισης στις αναπτυσσόμενες χώρες», ανέφερε στο BBC ο Νοτιοαφρικανός καθηγητής Μαρκ Σουίλινγκ, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η πληθυσμιακή αύξηση διαδραματίζει, επίσης, έναν καταλυτικό ρόλο. «Εάν προσθέσετε έναν Ινδό στον παγκόσμιο πληθυσμό, πρέπει να προσθέσετε συν τέσσερις τόνους κατανάλωσης φυσικών πόρων κάθε έτος. Εάν προσθέσετε έναν μέσο Καναδό, τότε προσθέστε άλλους 25 τόνους», εξήγησε.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ