Μπανγκόκ: “Περιορισμένη πρόοδος” στη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα

Μία διεθνής προπαρασκευαστική συνάντηση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Μπανγκόκ απέτυχε να επιτύχει το στόχο της να προετοιμάσει το έδαφος για την επίτευξη μιας συμφωνίας τον Δεκέμβριο σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισίου.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η εξαήμερη συνάντηση που ολοκληρώθηκε την Κυριακή φιλοδοξούσε να προσφέρει ένα μικρό βήμα προόδου στη μάχη κατά των αυξανόμενων παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υιοθετώντας ένα ολοκληρωμένο κείμενο που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στη διάσκεψη COP24 στην Κατοβίτσε της Πολωνίας τρεις μήνες αργότερα.

 

Πρωταρχικός στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, την οποία προσυπογράφουν 190 χώρες, είναι ο περιορισμός της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους 1,5C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των νησιωτικών χωρών που απειλούνται από την αύξηση του επιπέδου των θαλασσών. Ωστόσο, η έλλειψη κατευθυντήριων γραμμών για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει δημιουργήσει φόβους ότι δεν αναλαμβάνονται επαρκείς ενέργειες.

 

Πιο συγκεκριμένα, έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χώρων με δίκαιο τρόπο για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών από και τις τεχνικές λεπτομέρειες της υποβολής εκθέσεων για την πρόοδο που επιτυγχάνεται.

 

Η Patricia Espinosa, γραμματέας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος, δήλωσε την Κυριακή κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου για τη συνάντηση της Μπανγκόκ ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα περισσότερα θέματα, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των περισσότερων χωρών που συμμετείχαν στη συμφωνία του Παρισιού, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες -υπό την προεδρία Τραμπ- έχουν ανακοινώσει ότι αποχωρούν από την συμφωνία.

 

Η Espinosa ανέφερε ότι υπήρξε “περιορισμένη πρόοδος” στο ζήτημα της οικονομικής συνεισφοράς των ανεπτυγμένων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προσθέτοντας ότι “ελπίζει” ότι οι μελλοντικές συζητήσεις θα είναι παραγωγικές λόγω της σημασίας του θέματος.

 

Σύμφωνα με τον Harjeet Singh, υπεύθυνο για το κλίμα στην ActionAid International οι πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες “με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως την Αυστραλία, την Ιαπωνία ή ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση” αρνήθηκαν να επιδείξουν με σαφή τρόπο “πόσα χρήματα πρόκειται να παράσχουν και πώς θα υπολογιστούν”. Από την άλλη, στην πλευρά των αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκεται η Κίνα, όπως και η Ινδία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία.

 

Πολλοί ακτιβιστές για το κλίμα κριτικάρουν την Ουάσινγκτον ότι περιορίστηκε στην άσκηση πιέσεων (“lobbying”) ενάντια στην επίτευξη προόδου κατά τη συνάντηση, ειδικά επειδή ο πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε σχέδια για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού, η οποία προωθήθηκε έντονα από τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

 

“Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισίου αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σαν να εκπροσωπούν μια παράταξη, εξασθενίζοντας τη διεθνή συνεργασία, μη συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες”, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ο Meena Raman, νομικός σύμβουλος στην οργάνωση Third World Network.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ