Νορβηγία: 200 εκατ. δολ. στη μάχη κατά των πλαστικών στους ωκεανούς

Με ούτε λίγο ούτε πολύ 200 εκατομμύρια δολάρια θα ενισχύσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια η νορβηγική κυβέρνηση τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της αυξανόμενης πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς.

 

Η δέσμευση, η οποία ανακοινώθηκε στο Φεστιβάλ Παγκόσμιου Πολίτη στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση των προσπαθειών για την αποτροπή ανεπανόρθωτων ζημιών στη θαλάσσια ζωή από την οικονομική ανάπτυξη. Αντικατοπτρίζει επίσης τη δυναμική ενός δεύτερου σημαντικού πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής για τους ωκεανούς, πέρα από την θέσπιση περισσότερων ωκεάνιων προστατευόμενων περιοχών.

 

Η ανθρωπότητα έχει φροντίσει οι ωκεανοί του πλανήτη να κατακλύζονται ολοένα και περισσότερο με πλαστική ρύπανση από κάθε λογής προϊόντα, από πλαστικά καλαμάκια ως μπουκάλια νερού και κατεστραμμένα δίχτυα αλιείας. Η πλειοψηφία των πλαστικών που παράγονται απορρίπτεται στο φυσικό περιβάλλον, αντί να ανακυκλώνεται. Περίπου 4,9 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων που έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950 δεν έχουν ανακυκλωθεί ή καεί, και η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες.

 

Η στράτευση της Νορβηγίας στην κρίσιμη αυτή περιβαλλοντική μάχη δεν είναι καθόλου τυχαία,  καθώς η σκανδιναβική χώρα αποτελεί σημαντικό παραγωγό πετρελαίου, και διαθέτει ισχυρή αλιευτική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον Νικολάι Άστρουπ, υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης της Νορβηγίας, η νορβηγική κυβέρνηση θεωρεί την υγεία των ωκεανών στρατηγική προτεραιότητα.

 

Πραγματοποιώντας την ανακοίνωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο  Άστρουπ  ανέφερε ότι τα δύο τρίτα της δημιουργίας πλούτου της Νορβηγίας προέρχονται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ωκεανό. Επεσήμανε επίσης ότι οι ωκεανοί θα είναι μια ακόμα πιο σημαντική πηγή τροφής παγκοσμίως, με την συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Ασία και την Αφρική.

 

“Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες”, προειδοποίησε ο Άστρουπ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ