Κύπρος: Περίθαλψη και επιστροφή πράσινης χελώνας στην θάλασσα

Ξανά πίσω στο φυσικό της θαλάσσιο περιβάλλον βρέθηκε η “Μαρία”, μία πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), η οποί είχε προηγουμένως υποβληθεί σε συστηματική θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου.

 

Όπως αναφέρει το ΤΑΘΕ, πρόκειται για μια ενήλικη πράσινη χελώνα μεγάλου μεγέθους (92 cm μήκος x 76 cm πλάτος), η οποία ζυγίζει γύρω στα 87 κιλά. Η χελώνα είχε βρεθεί στη Λεμεσό και δεν μπορούσε να κολυμπήσει ή να καταδυθεί, ενώ εμφάνιζε παράσιτα τόσο στο δέρμα της, όσο και στο καβούκι της.

 

Η χελώνα μεταφέρθηκε στις 13 Αυγούστου 2018 στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) που βρίσκεται στο Μενεού της Λάρνακας και που μέρος του λειτουργεί και ως Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών

 

Μετά από συστηματική θεραπεία για πάνω από δύο μήνες στο ΕΚΘΥΚ, η χελώνα αποθεραπεύτηκε και αφού εξετάστηκε τόσο για την ικανότητα της να κολυμπά, να καταδύεται και να τρέφεται μόνη της, μεταφέρθηκε σε παραλία στο Μενεού στις 30 Οκτωβρίου 2018 για την απελευθέρωσή της πίσω στο φυσικό της περιβάλλον. Η απελευθέρωσή της στέφθηκε με επιτυχία αφού η χελώνα επέστρεψε υγιής πλέον στην θάλασσα, εκεί που ανήκει.

 

Σημειώνεται ότι το ΤΑΘΕ συμμετέχει στο Πρόγραμμα “LIFE EUROTURTLES”, μαζί με άλλους 8 εταίρους, με σκοπό τη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, της Caretta caretta και της Chelonia mydas, οι οποίες ωοτοκούν στην Κύπρο και ανήκουν στα είδη προς προστασία βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας περί Οικοτόπων 92/43/EOK.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ