Γερμανία: Τέλος στην καύση άνθρακα μέχρι το 2038

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, μια διορισμένη από την γερμανική κυβέρνηση επιτροπή, προτείνει να σταματήσει η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2038, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Η Επιτροπή Άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει 28 μέλη με δικαίωμα ψήφου, προερχόμενα από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο, τις περιβαλλοντικές ομάδες και τα εργατικά συνδικάτα, κατέληξε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό νωρίς το Σάββατο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που παρακολουθούνται στενά από άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

 

«Το καταφέραμε» δήλωσε ο Ρόναλντ Πάφφα, επικεφαλής της επιτροπής, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. “Αυτή είναι μια ιστορική προσπάθεια”. Οι συνομιλίες της επιτροπής διήρκεσαν περισσότερες από 20 ώρες, και οι αποφάσεις της θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν και στα 16 κρατίδια, εφ΄ όσον δοθεί η κυβερνητική έγκριση, που θεωρείται βέβαιη καθώς το υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο.

 

Η Επιτροπή προτείνει ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει στη δημιουργία μέχρι και 5.000 νέων θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από την σταδιακή κατάργηση της εξόρυξης άνθρακα. Αυτές οι περιφέρειες – στα κράτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας-Άνχαλτ και της Σαξονίας – θα πρέπει επίσης να λάβουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ τα επόμενα είκοσι χρόνια.

 

Σημειώνεται ότι η Γερμανία αντλεί περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση άνθρακα, δημιουργώντας μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αντιστρέφοντας αυτήν την τάση για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες πέρυσι για το 40% του ενεργειακού μείγματος, ξεπερνώντας τον άνθρακα.

 

Τέλος, οι περιβαλλοντικές ομάδες της χώρας χαιρέτισαν τη σύσταση της επιτροπής ότι το δάσος Hambach στη Δυτική Γερμανία, ένα αρχαίο δάσος που αποτέλεσε σημείο διαδηλώσεων περιβαλλοντικών ακτιβιστών διαμαρτυριών πέρυσι, θα πρέπει να σωθεί.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ