Κ. Μακεδονία: Ολοκληρωμένο πλάνο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής ( ENVELAB) του ΑΠΘ, έχει αναλάβει να εκπονήσει για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ένα «ολοκληρωμένο Πλάνο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή».

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μελέτη που επεξεργάζεται και προσαρμόζει όλα τα απαραίτητα ευρωπαϊκά στοιχεία, αλλά και αξιολογεί όλα τα πιθανά σενάρια επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ENVELAB το Πλάνο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

 

Με τα λόγια του επικεφαλής του Εργαστηρίου του ΑΠΘ, καθηγητή Δημοσθένης Σαρηγιάννη: «Πρόκειται για ένα πλάνο που ανατέθηκε από την Περιφέρεια, προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία και η οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας από τις πιθανές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Κάνουμε μια σειρά από σενάρια και υπολογίζουμε ποιες είναι οι κοινωνικές, οικονομικές επιπτώσεις και οι πιέσεις που θα δεχθεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να είναι έτοιμη θεσμικά η Περιφέρεια να τα αντιμετωπίσει.

 

Έχουμε πλέον τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία και να επανέλθουμε στην αρχική μας τροχιά, αλλά μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας, ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ειδικά για την Ελλάδα, για περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία που βρέχεται από θάλασσα. Είναι προφανές πως η αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ακτογραμμή και σε όλες τις υποδομές και έμμεσα σε πολλαπλές κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις της ζωής στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει το Πλάνο Προσαρμογής».

 

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης ενημερώνει ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι όπως το προσφυγικό. «Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, ακόμη και το μεταναστευτικό που αλλάζουν τη σύνθεση του πληθυσμού και την ευαλωσιμότητά του. Προφανώς οι πρόσφυγες είναι πιο ευάλωτοι αυτή την περίοδο και πιο εκτεθειμένοι απ’ ό,τι εμείς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη στο πλάνο προσαρμογής», αναφέρει.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ