Χατζηδάκης: Κανένας κίνδυνος κατάρρευσης της ενέργειας

«Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ενέργειας ούτε και θα υπάρξει, γιατί ακριβώς προχωρούμε προσεκτικά και δεν ακούμε προτροπές για χειροκροτήματα της στιγμής», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6.

 

Αναφερόμενος στον ενεργειακό κλάδο, που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως υπάρχει «μία αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, αλλά είχαμε μεγάλη μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης και στο εμπόριο. Από την άλλη πλευρά στις πληρωμές είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα. Έχουμε από τη ΔΕΗΔΕΗ -1,52% εικόνα, μεσοσταθμικής μείωσης 20%, στα χρήματα που εισπράττει. Αυτό είναι ανησυχητικό.Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή».

 

Υπογράμμισε δε πως δεν είναι λύση η παύση πληρωμών, διότι «ούτε η ΔΕΗΔΕΗ -1,52%, ούτε οι ιδιώτες πάροχοι μπορούν να αντέξουν μία τέτοια πολιτική καθώς έχουν εργαζόμενους, μισθοδοσία, αγοράζουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συντηρούν μηχανήματα. Έχουν έξοδα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με αέρα κοπανιστό. Άρα βεβαίως κοιτάζουμε με το ένα μάτι την κοινωνία και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να κοιτάξουμε το ίδιο το σύστημα της ενέργειας το οποίο αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η οικονομία, αλλά και τα νοσοκομεία».

 

Το μνημόνιο με το ΤΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

 

Παράλληλα, ερωτηθείς για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως «τη Δευτέρα υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τις προβλέψεις τις υφιστάμενης νομοθεσίας. Και κατεβαίνουμε σε σχέση με τις απαιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, ακριβώς διότι από το ΤΕΕ υπήρξαν παρατηρήσεις ότι αν πηγαίναμε τόσο αυστηρά σε σχέση με την υπάρχουσα νομοθεσία, μπορεί κάποιες οικοδομές να φρέναραν. Και το ΤΕΕ δέχτηκε αυτή τη λύση.

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάμε για έναν χρόνο περίπου στην ενεργειακή κλάση Α. Καθώς είχαν γίνει κάποια σχέδια με κάποιες παραδοχές, δεν θα πάμε τόσο αυστηρά και τόσο φιλόδοξα για περίπου ένα χρόνο, ακριβώς για να μην μπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες και η οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό το ξέρουν και οι ιδιοκτήτες που σχεδιάζουν να χτίσουν και οι μηχανικοί. Στο πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν αρκετές διατάξεις που από πολλές και διαφορετικές πλευρές (μεταφορά του συντελεστή δόμησης, παρεμβάσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ρυθμίσεις για επιμέρους πολεοδομικά ζητήματα) θα δίνουν μια ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ