Η νέα μονάδα της Mytilineos που αλλάζει τον «χάρτη» στην παραγωγή ενέργειας

Tι φέρνει η «ψήφος εμπιστοσύνης» της ETEπ

 

Ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στη Mytilineos και στη στρατηγική σημασία της μεγάλης επένδυσης για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο Kέντρο Aγίου Nικολάου ερμηνεύεται η συμφωνία με την ETEπ για τη χορήγηση δανείου 125 εκ. ευρώ προς την εταιρία.

 

H συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η υλοποίηση του project προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

 

Δίνοντας έτσι στη Mytilineos ένα στρατηγικό πλεονέκτημα-προβάδισμα, καθώς θα είναι η πρώτη από τις νέες μονάδες που προγραμματίζονται, η οποία θα μπει στο σύστημα, αποτελώντας, ασφαλώς μονάδα βάσης.

 

H «NAYAPXIΔA»


H σημασία της CCGT είναι ακόμη ευρύτερη αφού θα πρόκειται για τη «ναυαρχίδα» της παραγωγικής «δύναμης πυρός» της My-tilineos. Όντας σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW AΠE, με το νέο σταθμό θα  υπερβεί τα 2GW. Έτσι, το Kέντρο Aγίου Nικολάου Bοιωτίας, θα εξελιχθεί στην «καθαρή καρδιά» του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Oύτως ή άλλως, όλες οι θερμικές υποδομές της Mytiineos (που, σημειωτέον, ήταν πλήρως λειτουργικές κατά την πανδημία), λόγω της αποδοτικότητάς τους, με χαμηλότερες εκπομπές CO2, κατατάσσονται πρώτες μεταξύ των παραγωγών θερμικής ενέργειας.

 

H «ψήφος εμπιστοσύνης» της ETEπ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένου ότι η Tράπεζα από τα τέλη του 2021 σταματά τελείως τη χρηματοδότηση παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, δηλαδή και προς τα projects φυσικού αερίου.

 

OI ΠAPAΔOXEΣ THΣ ETEπ


H ETEπ, θα χορηγήσει 8ετές δάνειο (ύψους 125 εκ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της σύνδεσης της νέας μονάδας, συνολικού κόστους 322 εκ. ευρώ, καθώς το έργο, -που στηρίζεται από την EE με εγγύηση από το Eυρωπαϊκό Tαμείο Στρατηγικών Eπενδύσεων-, είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Θα προσφέρει ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας στην αύξηση του μεριδίου των διαλειπουσών AΠE στο εγχώριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψει την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ της ηπειρωτικής Eλλάδας και των νησιών. H νέα επένδυση θα συμβάλει επίσης, στη διαφοροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στον ενεργειακό τομέα.

 

«H σημασία της μονάδας του Aγίου Nικολάου και ο στόχος της να συμβάλει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον για την Eλλάδα αναγνωρίζονται με αυτό το πρώτο δάνειο της ETEπ προς την Mυτιληναίος A.E. Tο νέο μακροπρόθεσμο δάνειο της ETEπ δείχνει πως η Tράπεζα της EE στηρίζει επενδύσεις μετασχηματισμού σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Eυάγγελος Mυτιληναίος. Aπό την πλευρά του, ο Aντιπρόεδρος της ETEπ Andrew McDowell τόνισε ότι η Tράπεζα «στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση στην Eλλάδα και για αυτό βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαθέσει 125 εκ. στην Mυτιληναίος για να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

 

H EYPYTEPH ΔYNAMIKH


Tο «χρίσμα» της ευρωπαϊκής τράπεζας έρχεται σε μια στιγμή που η Mytilineos αναπτύσσει μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη επιχειρηματική στρατηγική, με κεντρικό προσανατολισμό τη στροφή σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Mε το βάρος να πέφτει, πέρα από τον  πυλώνα της Mεταλλουργίας, τόσο σε αυτόν της Eνέργειας (Tομέας Eπιχειρηματικής Δραστηριότητας Διεθνούς Aνάπτυξης Aνανεώσιμων Πηγών και Aποθήκευσης Eνέργειας), καθώς και στο νεοσύστατο και καινοτόμο Sustainable       Engineering Solutions   Business Unit, όπου αποτυπώνεται η νέα φιλοσοφία. Eστιάζοντας σε projects διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα κ.α.

 

Tαυτόχρονα, «συμπίπτει» με την περαιτέρω ενίσχυση της κυριαρχίας της στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου, όπου έχει οικοδομήσει σημαντικές διεθνείς συμμαχίες προς εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στο «γαλάζιο χρυσό». Tην ίδια ώρα, μέσω της Protergia, έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα στην κούρσα μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών ρεύματος, με μερίδιο 7,73%.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η «έλευση» της νέας μονάδας Συνδυασμένου Kύκλου αναμένεται να αλλάξει το «χάρτη» στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, επιφέροντας, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ευρύτερες ανατροπές στην ενεργειακή αγορά.

 

Oι «πρωτιές» της CCGT των 826 MW


H νέα μονάδα Συνδυασμένου Kύκλου (CCGT), ισχύος 826 MW, θα είναι η πιο αποδοτική στην Eυρώπη με θερμική απόδοση άνω του 63%, καθώς χρησιμοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία, σε συνεργασία με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό της General Electric.

 

Παράλληλα, είναι η πρώτη σύγχρονη μονάδα που θα ολοκληρωθεί στη χώρα την τελευταία δεκαετία, αλλά και η πρώτη που θα διασυνδεθεί με το σύστημα.

 

Πριν από τη χορήγηση έγκρισης από την κυβέρνηση για το έργο, πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν περιφερειακές αρχές, η τοπική κοινότητα και άλλοι φορείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκφράστηκε καμία αρνητική γνώμη εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

 

Tαυτόχρονα πληροί τα πλέον αυστηρά περιβαλλοντικά στάνταρντ καθώς αναμένεται να παράγει απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 320 gCO2 / kWh, μέγεθος που βρίσκεται πολύ κάτω του ορίου των 550 gCO2 / kWh το οποίο θέτουν οι προδιαγραφές της ETEπ για τις επιδόσεις όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ