Κομισιόν: Αναζητά πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους

164 μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με επιστολή τους ζητούν από την ΕΕ νέες κατευθύνσεις

Κατά τη σημερινή ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030.

 

Με αφορμή τη σημερινή ομιλία, 164 μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επενδυτές, καθώς και 21 επιχειρηματικά δίκτυα, με επιστολή τους καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 από 40% που είναι η σημερινός στόχος.

 

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μεταξύ άλλων μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διεθνώς όπως Microsoft, IKEA, Deutsche Bank, Unilever, H&M, Google, EDF, ενώ από ελληνικής πλευράς την επιστολή υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μανόλης Μαραγκουδάκης.

 

Πιο συγκεκριμένα η ανοιχτή επιστολή των CEOs υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορoνοϊού, συνδιαμορφώνοντας μια πιο ανθεκτική, δηλαδή φιλική προς το κλίμα και ταυτόχρονα αναγεννητική προοπτική ανάκαμψης.

 

Καλούμε τους Eυρωπαίους ηγέτες να βοηθήσουν στην αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλίσουν μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομική ανάκαμψη με:

 

-την έγκριση των στόχων που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Green Deal

 

-την υποβολή ανθεκτικών σχεδίων ανάκαμψης που θα διευκολύνουν τις πράσινες επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας

 

-τη συμφωνία ενός ξεκάθαρου καθορισμένου στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030

 

Η επιστολή δείχνει τη μεγάλη γκάμα  της υποστήριξης από την  Ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα  στους φιλόδοξους στόχους για αυξημένη προσπάθεια και υποστήριξη των δράσεων πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με εταιρίες από τομείς όπως η μεταποίηση, η βαριά βιομηχανία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα καταναλωτικά αγαθά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η τεχνολογία, που υποστηρίζουν αποφασιστικά το στόχο του 55%.

 

Ταυτόχρονα η επιστολή υπογραμμίζει ότι “αυτό που πρέπει επειγόντως να δούμε στη συνέχεια είναι μια φιλόδοξη εφαρμογή του πακέτου ανάκαμψης που θα επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο και με έναν αυξημένο βραχυπρόθεσμο στόχο μείωσης των εκπομπών”.

 

Ποιες όμως είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες; Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες και τράπεζες διεθνώς, οι οποίοι τονίζουν ότι θα συμβάλουν στην κατεύθυνση της επίτευξης των πιο φιλόδοξων στόχων.

 

Ο Christian Sewing, CEO της Deutsche Bank AG, δήλωσε ότι οι τράπεζες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον φιλόδοξο μετασχηματισμό, προσθέτοντας ότι μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε τις εταιρείες να ασκούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με πιο βιώσιμο τρόπο. Ο ίδιος κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει το δρόμο παρέχοντας κοινά πρότυπα.

 

Ο Casper Klynge, Vice President European Government Affairs της Microsoft, ανέφερε ότι καθώσυνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, έχουμε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία ώστε να δράσουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να κερδίσουμε κρίσιμη δυναμική στο δρόμο μας προς μια Ευρώπη ουδέτερου άνθρακα. “Όλοι μας – επιχειρήσεις και κυβερνήσεις – μπορούμε να αναλάβουμε δράσεις που είναι καλές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την οικονομία αλλά για τον πλανήτη” πρόσθεσε.

 

Η Helena Helmersson, CEO H&M Group, υπογράμμισε από την πλευρά της τη δέσμευση για την επίτευξη του θετικού, φιλόδοξου στόχους για το κλίμα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στους φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους μείωσης των εκπομπών. “Πρέπει να αναλάβουμε όλοι μαζί την ευθύνη του μέλλοντος μας και τώρα επιχειρήσεις  και κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά από ποτέ”.

 

Η Jesper Brodin, CEO του Ingka Group / IKEA Retail, υπογράμμισε ότι χρόνος για συζήτηση τελείωσε. Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα για να επιταχύνουμε τη δράση για το κλίμα και να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C. Το ΙΚΕΑ έχει δεσμευτεί να γίνει θετική πηγή δράσεων για το κλίμα έως το 2030 και ζητάμε από τις κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο, δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Η Lisa Jackson, Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives της Apple, τόνισε από την πλευρά της ότι καθώς η Apple εργάζεται για 100% ουδέτερα προϊόντα άνθρακα και για μια αλυσίδα εφοδιασμού με ουδέτερο άνθρακα έως το 2030, θα συνεχίσει να απαιτεί τους ισχυρούς παγκόσμιους στόχους που χρειαζόμαστε ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προστατεύσουμε αυτόν τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

 

Ο Jean-Bernard Levy, Chairman and CEO της EDF, δήλωσε την υποστήριξή του στοφιλόδοξο στόχο του 2030 για την Ευρώπη για την κατά 55% τουλάχιστον μείωση των εκπομπών CO2. Η οικονομικά αποδοτική ηλεκτροδότηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, που προάγει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και καινοτόμων λύσεων στις μεταφορές, τη στέγαση και τις βιομηχανικές διαδικασίες, δεν είναι μόνο μία ενέργεια που θεωρείται κατάλληλη για το κλίμα, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ζήτημα βιομηχανικής πολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε.

 

Τέλος ο κ. Μανόλης Μαραγκουδάκης, CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δήλωσε ότι η επίτευξη της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 θα απαιτήσει εντατικές δράσεις σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεισφορές από όλους τους κλάδους χωρίς καμία εξαίρεση. Ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του  αυξημένου κλιματικού στόχου του 55% και, επίσης, να στηρίξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τη βιομηχανική υπεροχή και πρωτοπορία  της Ε.Ε. στις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ένας αυξημένος στόχος ΑΠΕ για το 2030, υψηλότερος του 32% που ισχύει σήμερα, είναι αναγκαίος για να δώσει την απαραίτητη προοπτική, προβλεψιμότητα και επενδυτική ασφάλεια  για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε. κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ