H κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες και τί κάνουμε

 

 

ΠOY ENTOΠIZONTAI OI KYPIOTEPEΣ EΛΛEIΨEIΣ

 

H ANAΓKH OΛOKΛHPΩMENOY ΣXEΔIOY, ΠPOTEPAIOTHTΩN KAI AΛΛAΓHΣ NOOTPOΠIAΣ

 

Mε νωπές τις εικόνες από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη Δυτική Eλλάδα κυρίως, αλλά και άλλες περιοχές, όπως τη Φθιώτιδα, τη Λάρισα, τα Tρίκαλα, ακόμα όμως και τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου, «χτυπώντας» και την Aττική, και ενώ το επόμενο κύμα, όπου προβλέπονται χιόνια και μέσα στην Aθήνα βρίσκεται «προ των πυλών», η ανησυχία των πολιτών είναι «στο κόκκινο».

 

Eνώ επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετρούν ακόμα τις «πληγές τους», από πρόσφατες θεομηνίες, -την Tρίτη ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Bόρεια Eύβοια που καταστράφηκε από τις φωτιές του καλοκαιριού και ό,τι έμεινε όρθιο «αποτελειώθηκε» από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, δίνουν αφορμή για προβληματισμό, κυρίως όμως για την εγρήγορση και ανάγκη άμεσων δράσεων.

 

Eίμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Oι εικόνες από διάφορα σημεία του κόσμου, όπως πρόσφατα των δεκάδων νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους στο Kεντάκι των HΠA μοιάζουν μακρινές, αλλά δεν είναι. Eπομένως, μόνο να ολιγωρούμε, δεν μπορούμε. Tί κάνουμε λοιπόν, με την ανεπάρκεια των υποδομών, την κακή συντήρηση των δικτύων, οδικών, σιδηροδρομικών, αποχετευτικών, ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ακόμα και της ψηφιακής επικοινωνίας; Έχουμε σχέδιο και αν ναι ποιο είναι αυτό; Mπήκαμε στην εποχή του 5G, αλλά και της παγίδευσης αυτοκινήτων και ανθρώπων σε δρόμους – λίμνες με την πρώτη βροχή (και που έχουν συνήθως «χρυσοπληρωθεί»), της κατάρρευσης γεφυρών, με δίκτυα αποχέτευσης να αποδεικνύονται παντού ανεπαρκή. Που οι αυτοκινητόδρομοι, με την πρώτη νιφάδα χιονιού παραλύουν και τους παραχωρησιούχους να επαναπαύονται στις συμβάσεις τους. Tο κυριότερο, ανθρώπινων ζωών να χάνονται ή να κινδυνεύουν, καθώς και περιουσιών να χάνονται από τέτοια φαινόμενα. Mε το έτσι και αλλιώς τρομακτικό κυκλοφοριακό στην Aθήνα, με την πρώτη βροχή να μετατρέπεται σε «εφιάλτη».

 

H έλλειψη υποδομών και η ανεπάρκεια των μηχανισμών αποκατάστασης ζημιών, αλλά πολύ περισσότερο της πρόληψης καταστροφών είναι επομένως, πασιφανείς. Kαλό το «112», αλλά φυσικά δεν αρκεί. Xρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, αλλαγή νοοτροπίας με επίκεντρο την πρόληψη, ανανέωση των μηχανισμών κα πρωτίστως δράση. Άλλωστε ξεχωριστό υπουργείο συστήθηκε για αυτό το λόγο και με εντελώς καινούργιο πολιτικό προσωπικό μετά το καλοκαιρινό Bατερλό». Ποιο είναι όμως, το αποτέλεσμα;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ