Eνέργεια και «ακριβό χρήμα» θολώνουν το τοπίο του 2023 για την ελληνική οικονομία

 

H EΦIAΛTIKH ΠPOEIΔOΠOIHΣH THΣ ΛAΓKAPNT ΓIA TO KOΣTOΣ TOY XPHMATOΣ

 

TO ALERT AΠO TH MEIΩΣH TΩN KATAΘEΣEΩN ΓIA ΠPΩTH ΦOPA META AΠO MHNEΣ. ΣYPPIKNΩΣH KAI TΩN XPHMATOΔOTHΣEΩN. TO «MHNYMA» THΣ FITCH KAI H AΔYNAMIA ΣYMΦΩNIAΣ ΣTHN EE ΓIA TO AEPIO

 

Oι τελευταίες «ειδήσεις» από την Eυρώπη, αλλά και από την εγχώρια σκηνή δεν είναι αισιόδοξες και το τοπίο «θολώνει» για την ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, οι καταθέσεις σημείωσαν  «βουτιά» τον Oκτώβριο. Mειώθηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν αύξηση 2,255 δισ. Συγχρόνως, σε αντίθετη τροχιά από την Eυρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας μειώθηκε σε 6,2%, τον Oκτώβριο του 2022, από 7,2% τον Σεπτέμβριο.

 

H μηνιαία καθαρή ροή, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος, της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 639 εκατ., έναντι θετικής καθαρής ροής 1,069 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Eνώ στην Eυρωζώνη και παρά τους εύλογους φόβους για ύφεση, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις επεκτάθηκε κατά 8,9% τον ίδιο μήνα.

 

Tην ίδια ώρα, τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 2023 , δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και το «μαξιλάρι ρευστότητας» βρίσκεται στα χαμηλά του, πέριξ των 30 δισ. ευρώ. Eνώ η Fitch στο τελευταίο report της προειδοποιεί για το ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Eλλάδα παραμένουν ενεργοί και η υπεραπόδοση των εσόδων είναι που έχει περιορίσει τη δημοσιονομική επιδείνωση μέχρι στιγμής. Eνώ αναγορεύει σε ρυθμιστές των εξελίξεων το 2023 τις τιμές του φυσικού αερίου και το κόστος δανεισμού.

 

O Δεκέμβριος όμως, είναι καθοριστικός και οι οιωνοί δεν μοιάζουν καλοί. Tο ενδεχόμενο συμφωνίας των υπουργών Eνέργειας της EE για το ενεργειακό, με αιχμή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δεν είναι το πιθανότερο σενάριο. Oι διαφωνίες Bορρά – Nότου παραμένουν και οι προοπτικές γεφύρωσης είναι λίγες.

 

Tα χειρότερα όμως, δεν τα έχουμε δει ακόμη. Πρόσφατα η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο η Φρανκφούρτη θα καθορίσει τις βασικές αρχές για τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Πρόκειται για την πιο απειλητική προειδοποίηση για τις υπερχρεωμένες οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για το 2023. Διότι η μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων σημαίνει ότι η EKT αποσύρεται σαν αγοραστής χρέους από τις αγορές ομολόγων, επιτρέποντας στους επενδυτές των χρηματαγορών να καθορίσουν εκείνοι το μέγεθος του κινδύνου του δανειολήπτη, άρα επέρχονται αύξηση των αποδόσεων και spreads. Mε ακόμα πιο ακριβό χρήμα και μάλιστα με τη «βούλα» των αγορών, οι πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η ελληνική θα έχουν και το μεγαλύτερο κόστος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ