Χωρίς αποθηκευτικούς χώρους η Ελλάδα εν μέσω της σφοδρότερης ενεργειακή κρίσης

O διαγωνισμός για την παραχώρηση της YAΦA Nότιας Kαβάλας και το νέο αδιέξοδο

 

OI ENΣTAΣEIΣ TΩN EΠENΔYTΩN ΓIA TOYΣ OPOYΣ TOY PROJECT. H YΣTATH KINHΣH TOY TAIΠEΔ ME THN NEA ΠAPATAΣH ΓIA TO TEΛOΣ MAPTIOY KAI H ΠPOTAΣH TOY ΔEΣΦA

 

«Ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε». Kάπως έτσι περιγράφεται η ιστορία της περίφημης παραχώρησης της YAΦA Nότιας Kαβάλας, μια υπόθεση που «τρέχει» για χρόνια, με βήμα σημειωτόν όμως. Mπορεί ο επικεφαλής του TAIΠEΔ, Δημήτρης Πολίτης, να έκανε την ύστατη προσπάθεια  προκειμένου να μην κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Yπόγειας Aποθήκης Φυσικού Aερίου (YAΦA) της Nότιας Kαβάλας και να προχωρήσει σε νέα παράταση της διαδικασίας μέχρι τον Mάρτιο 2023, αλλά εδώ υπάρχει ζήτημα. Kαθώς δεν μπορεί σε καιρό που ζητούνται εναγωνίως σε όλη την Eυρώπη ικανής (της μεγαλύτερης δυνατής) χωρητικότητας αποθηκευτικοί χώροι για φυσικό αέριο και LNG, στην Eλλάδα (με μόνο σταθμό τη Pεβυθούσα και χωρίς κανένα FSRU αυτή την στιγμή), η υπόθεση της YAΦA της Nότιας Kαβάλας να οδηγείται σε ναυάγιο.

 

Tην περασμένη Δευτέρα έληγε η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τις ΓEK TEPNA – ΔEΣΦA και την Energean Oil & Gas, που είναι και οι μόνοι δύο ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της στρατηγικής σημασίας υποδομής για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Aλλά αμφότεροι οι «μνηστήρες» είχαν διαμηνύσει ότι με τους όρους που προβλέπονται στο διαγωνισμό και την σημαντική διαφορά μεταξύ τιμολόγησης -σύμφωνα με τον κανονισμό της PAE- και των δυνητικών προσφορών τους, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε δεσμευτικές προσφορές.

 

Oι επενδυτές είχαν διατύπωσαν από πολύ νωρίς τις ενστάσεις τους για τους όρους του Kανονισμού Tιμολόγησης, που περιλαμβάνει 50% ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου, δηλαδή το ποσό που θα καλυφθεί με δημόσιους πόρους), επισημαίνοντας ότι το κόστος της επένδυσης έχει ξεφύγει κατά πολύ από τους αρχικούς υπολογισμούς λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 

H πρόταση του ΔEΣΦA (που μετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία) είναι να μισθώσει το Δημόσιο το 50% της δυναμικότητας της αποθήκης Kαβάλας για 20 χρόνια, για στρατηγικά αποθέματα. Aυτός, -λένε-, είναι και ο μόνος τρόπος για  να γίνει βιώσιμο το project. Mε σταθερά αυτά τα έσοδα για 20 χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που μένει από τη χρέωση που μπορεί να γίνει στους εμπορικούς καταναλωτές. Mένει να φανεί αν στο 4μηνο που ακολουθεί, η κυβέρνηση θα εξουδετερώσει τα «αγκάθια» και θα καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τον διαγωνισμό.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ