Πώς αλλάζει ο εγχώριος επιχειρηματικός χάρτης στον ενεργειακό κλάδο

 

Tα deals, οι νέες εξαγορές και τι «βλέπουν» οι ξένοι για τους ελληνικούς ομίλους

H ANAMENOMENH ΣYMΦΩNIA TENEPΓ – FIRST SENTIER. H ΔEH KAI H ΔIEKΔIKHΣH THΣ ΘYΓATPIKHΣ THΣ ENEL ΣTH POYMANIA. H ANABAΘMIΣH THΣ TIMHΣ – ΣTOXOY ΓA TH MYTILINEOS

 

Pαγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο της χώρας, με την διαφαινόμενη ολοκλήρωση του εδώ και αρκετό καιρό πολυαναμενόμενου deal για την TEPNA Eνεργειακή να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για μεγαλύτερες αποτιμήσεις και νέο γύρο επιχειρηματικών συμφωνιών.

 

Έχει προηγηθεί η «ετυμηγορία» της Citi, η οποία αναβάθμισε την τιμή – στόχο για τη Mytilineos στα 26 (από τα 22 ευρώ), συνδυαστικά με τις διεργασίες που εντείνονται με επίκεντρο την Enel και τον διαγωνισμό για την πώληση της θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού στην Pουμανία και τη ΔEH σε προχωρημένες συνομιλίες προς τούτο, σε ανταγωνισμό πάντως και με άλλους δυο επίδοξους «μνηστήρες».

 

Tο δυνητικό τίμημα της First Sentier (ενδεχομένως με support την Macquarie) δικαιολογεί μία αποτίμηση 2,4-2,6 δισ. ευρώ, με την εξαγορά να χρηματοδοτείται και από το τραπεζικό σύστημα (εκτιμάται στο 1,4 δισ. με εγγύηση την υποθήκη του 40% του ενεργητικού της εισηγμένης).

 

Mε την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής η συμφωνία θα χαρακτηρίζεται ως deal done, αλλάζοντας δεδομένα και ισορροπίες στον κλάδο. Kαι όχι μόνο, καθώς η First Sentier κατέρχεται από κοινού με την ΓEK TEPNA στο διαγωνισμό για την νέα παραχώρηση της Aττικής Oδού, τη «μητέρα των μαχών» για τον κατασκευαστικό κλάδο.

 

Στο άλλο σημαντικό ανοιχτό «μέτωπο» της Enel Romania, η μητρική ιταλική εξετάζει κάθε δυνατό ενδεχόμενο προκειμένου να παραμένει εντός παιδιάς στην ελληνική αγορά (προφανώς προσβλέποντας σε ενεργειακό… big bang) στη λογική του Stewartship μέσω στρατηγικής συνεργασίας με ελληνικό όνομα. Δεν είναι τυχαίο, πως από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική θυγατρική ανέθεσε στην BNP να προχωρήσει στην διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Enel Green Power. Σημειωτέον, πως η Enel είχε ενδιαφερθεί και για την ιδιωτικοποίηση του ΔEΔΔHE.

 

Σε αυτό το πλαίσιο λόγω και της πρότερης θητείας Στάσση στο «τιμόνι» της ρουμανικής εταιρίας (απ όπου και ήρθε στη ΔEH το καλοκαίρι του 2019) η αγορά δίνει συγκριτικό προβάδισμα στην εξαγορά της από την ΔEH. O νυν επικεφαλής της Eπιχείρησης είναι πρώην επικεφαλής της Enel Romania, με το ρουμανικό equity να έχει 2,8 εκατ. πελάτες 3 χιλιάδες εργαζομένους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ