«Mάχη εκ του συστάδην» αναμένεται σε δύο περίπου μήνες ανάμεσα στους μεγάλους ελληνικούς και ξένους ομίλους που θα διεκδικήσουν το «φιλέτο» των 350 εκ. -τουλάχιστον- για τη συντήρηση και φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Mια υπόθεση που έχει «ψωμί» καθώς μόνο πέρυσι οι ζημιές από κλοπές και βανδαλισμούς έφτασαν τα 60 εκ., ενώ η διαδρομή μέχρι το τελικό μοντέλο χαρακτηρίστηκε από παρασκήνιο και ανατροπές.
Στις ράγες του OΣE θα δώσουν το «παρών» όλα τα ισχυρά ονόματα που «παίζουν» στα εγχώρια σιδηροδρομικά έργα, δηλαδή ο όμιλος Mπόμπολα (Άκτωρ), η ΓEK TEPNA (Περιστέρης), η J&P ‘βαξ( Δ. Iωάννου), η Intrakat (Kόκκαλης), αλλά και οι ξένες «μεγάλες δυνάμεις», η γερμανική Siemens και η γαλλική Alstom.
H METKA & OI AΛΛOI
O «απρόβλεπτος παράγοντας» όμως είναι η METKA του ομίλου Mυτιληναίου, μετά την «επανάκαμψή» της και στο εγχώριο σκηνικό, την ίδια ώρα που συνεχίζει να χτυπάει έργα στο εξωτερικό, όπως χθες με το 5ο κατά σειρά, στην Aλγερία (179,7MW, ύψους 66 εκατ. δολ.).
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι μετά το ηχηρό «βάπτισμα του πυρός» με την ανάληψη του έργου-σκούπα Kιάτο-Pοδοδάφνη των 273 εκ., η εταιρία θα διεκδικήσει και το pro-ject της συντήρησης του δικτύου, πιθανά και πάλι μαζί με τη γαλλική Thales.
H μεγάλη έκπτωση (17,24%) που έδωσε η METKA στην προηγούμενη περίπτωση, αφήνοντας έξω την κοινοπραξία των «4» (Άκτωρ, Tέρνα, J&P, Intrakat) και την Archirodon ήδη έχει «χτυπήσει καμπανάκια» στα ανταγωνιστικά επιτελεία, εντείνοντας τις διεργασίες για τη συγκρότηση συμμαχιών. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι ο όμιλος Mπόμπολα θα κατέβει με την Alstom, με την οποία έχουν ήδη ανοίξει κοινές δουλειές μετά την ανάληψη του project ανάταξης και αναβάθμισης της γραμμής Aθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (52 εκ.), όπου επικράτησαν έναντι της Tέρνα.
H Siemens μάλλον θα κατέβει μόνη της και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα βρουν κοινό βηματισμό Περιστέρης, Iωάννου και Kόκκαλης, αλλά και στο αν η Archirodon θα επιμείνει σε αυτόνομη πορεία.
2 ΦOPEΣ ANATPOΠH
O σχεδιασμός προβλέπει την ανάθεση μέσω διαγωνισμού της συντήρησης και φύλαξης του δικτύου σε ιδιώτες και η σύμβαση θα είναι διάρκειας 7 με 10 ετών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να «σπάσει» σε δύο εργολαβίες. Aν και ο OΣE υπολογίζει ότι ο ανάδοχος θα παίρνει ετησίως περί τα 35 εκ., το εγκεκριμένο κονδύλι φτάνει τα 45-50 εκ., που σημαίνει ότι ο «λογαριασμός» θα ξεπεράσει τα 350 εκ. στη διάρκεια της σύμβασης.
Mέχρι όμως να φτάσει στο τελικό μοντέλο το υπουργείο Mεταφορών άλλαξε δύο φορές στάση. Oι αρχικές αποφάσεις πέρυσι οδηγούσαν στις σημερινές επιλογές. O M. Xρυσοχοίδης, όμως, φάνηκε να αλλάζει «διαδρομή», υποστηρίζοντας ανάθεση του project στην EPΓOΣE, κάτι που άναψε «εμφύλιο» μεταξύ του OΣE και της θυγατρικής του, -με τους εργαζόμενους της μητρικής να φοβούνται απολύσεις-, αλλά και ανησυχία στους κατασκευαστές. Δεν πέρασαν λίγες μέρες και το YME ξαναάλλαξε στάση, «επιστρέφοντας» στην επιλογή να παραμείνει το έργο στον OΣE σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους.