Κάλεσμα απευθύνει η ΤΑΡ AG, προκειμένου οι ενδιαφερόμενες για απόκτηση δικαιώματος χρήσης του αγωγού εταιρείες να λάβουν… θέσεις στην εκκίνηση της μεταφοράς και διάθεσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας είναι η 17η Μαρτίου.
Στην πρώτη φάση, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να εκφράσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, συμμετείχαν 20 εταιρείες και κρατικοί φορείς, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία του ΤΑΡ να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, ώστε να λειτουργεί τον αγωγό ως ανεξάρτητο σύστημα (ΑΣΦΑ) –δηλαδή μη ενταγμένο στο εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΡ, στην παρούσα φάση θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσες εταιρείες εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, αλλά και οι διαχειριστές των εθνικών συστημάτων μεταφοράς (για την Ελλάδα ο ΔΕΣΦΑ), με τον περιορισμό ότι οι τελευταίοι θα δεσμεύονται ότι δεν θα ασκήσουν δραστηριότητες στην προμήθεια.
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται πρωτίστως σε όσες εταιρείες έχουν «δεσμεύσει» ποσότητες φυσικού αερίου με την κοινοπραξία παραγωγής τού Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται η γερμανική Ε.ΟΝ, η ελληνική ΔΕΠΑ, η ελβετική Αxpo και από η βουλγαρική Bulgargas, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στην αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως καθετοποιημένες ενεργειακές εταιρείες, αλλά και διεθνείς κολοσσοί που ειδικεύονται στην εμπορία και προμήθεια ενεργειακών προϊόντων.
Έτσι, εκτός από τους μετόχους του αγωγού (BP -20%, SOCAR – Αζερμπαϊτζαν – 20%, Statoil – 20%, Fluxys – Βέλγιο – 16%, Total -10%, E.ON -9% και Axpo – Ελβετία 5%), συμμετείχαν:
– Από την Ιταλία οι εταιρείες ITALTRADING GAS & ENERGA, ENEL TRADE SPA, GRUPPO HERA TRADING SR και EDISON
Από την Ισπανία η GAS NATURAL SDG
– Από την Ολλανδία η VITOL SA και η GUNVOR INTERNATIONAL BV
– Από την Γαλλία η TOTAL E&P Absheron και η GDF SUEZ
– Από την Βρετανία η SHELL ENERGY EUROPE LTD
– Από την Σαουδική Αραβία η WORLD ENERGY
– Από την Ελλάδα οι ΔΕΠΑ και Μ&Μ Gas (όμιλοι Βαρδινογιάννη – Μυτιληναίου), η υπό ίδρυση εταιρεία του αγωγού Ionian Adriatic Pipeline (σχεδιάζεται να συνδεθεί με τον ΤΑΡ στην Αλβανία και να τροφοδοτήσει Μαυροβούνιο, Κροατία και Βοσνία)
– Από την Αλβανία η ALBPETROL SH αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση της Αλβανίας
Τέλος εκδήλωση ενδιαφέροντος κατέθεσαν και εταιρείες που είναι συνδεμένες με τους μετόχους του αγωγού και συγκεκριμένα οι: BP ENERGY EUROPE, STATOIL HOLDING, E.ON RUHRGAS AG, ΑΧΡΟ και BP EXPLORATION (SHAH DENIZ) LIMITED.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο αγωγός ΤΑΡ θα προσφέρει τουλάχιστον μία έξοδο για τροφοδοσία του εθνικού συστήματος με αζέρικο αέριο, ενώ για επιπλέον διασυνδέσεις με το εθνικό δίκτυο θα πρέπει να εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.
Η πρώτη ροή αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού υπολογίζεται για τον Ιανουάριο του 2019.