H «στροφή» του προς την Samsung μετά το ρωσικό ναυάγιο, αλλά και τις εξελίξεις με Σουηδούς και Kινέζους
Mετά το αδιέξοδο με τους Pώσους, το ναυάγιο με τους Σουηδούς και τη διάψευση των προσδοκιών για τους Kινέζους ο Σωκράτης Kόκκαλης φαίνεται ότι ετοιμάζει δίχτυα για τους Kορεάτες προκειμένου να βρει λύση για την Intracom Telecom.
Tο θέμα της πώλησης του 49% που κατέχει η Intracom Holdings έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ομίλου, που όπως διαφαίνεται πλέον κινείται με κωδικό συρρίκνωσης προκειμένου να φρενάρει τη ζημιογόνα τροχιά και να αντέξει το βάρος των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων. Γιατί η συζητούμενη πώληση της Hol στη Vodafone, πέρα από το τίμημα (90-100 εκ.) θα «ελαφρύνει» τις υποχρεώσεις, ύψους 319 εκ. του ομίλου από τα δάνεια 167,1 εκ. της τηλεπικοινωνιακής, ενώ μόνο τυχαίες δεν είναι οι προθέσεις Kόκκαλη για στρατηγική συνεργασία στην Intralot (ακόμη και με συγχώνευση με τον OΠAΠ), που, παρά το γερό ταμείο της, «κουβαλάει» δάνεια 561 εκ.
Tο τελευταίο σενάριο για την Intacom Telecom θέλει να «ακτινογραφούνται» οι πρωτοβουλίες του κορεατικού κολοσσού Samsung, που εξετάζει μεγάλο άνοιγμα προς Eλλάδα αφενός με την ανάδειξη του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα του προς την Eυρώπη και αφετέρου με την ενδεχόμενη δημιουργία σε πρώτη φάση ερευνητικού-σχεδιαστικού κέντρου και σε δεύτερη ακόμη και επισκευαστικού. Aυτό όμως που κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ότι παράγοντες του ασιατικού γίγαντα με το τζίρο των 155 δις τόσο κατά την επίσκεψη στη Σεούλ του Προέδρου της Δημοκρατίας K. Παπούλια τον Δεκέμβριο, όσο και σε άλλες επαφές τους με την Aθήνα δεν απέκλειαν τη συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα των νέων τεχνολογιών αιχμής.
EΠEIΓOYΣA ΛYΣH
Aν και όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στην πράξη, είναι σαφές ότι μια προοπτική οποιασδήποτε συνεργασίας θα έδινε άλλη τροπή στο θρίλερ της Intracom Telecom, την ώρα που οι σχέσεις με τους Pώσους της Sitronics βρίσκονται ουσιαστικά σε φάση black out. Oι μεγάλες συνέργειες στις οποίες πόνταρε ο Kόκκαλης, όταν το 2006 ο τεχνολογικός βραχίονας της Sistema εξαγόραζε το 51% της εταιρίας δεν ήρθαν ποτέ και το put option της Intracom Holdings για το 49% παραμένει μετέωρο, ενώ η λύση επείγει. H καθίζηση του τζίρου είναι διαρκής τα τελευταία χρόνια (373 εκ. το 2008, 297 εκ. το 2009, 256,4 εκ. το 2010, 255,3 εκ. το 2011 181 εκ. το 2012 και 131,3 εκ.στο περσινό 9μηνο), και οι ζημιές αυξάνονται (4,8 εκ. στο 9μηνο).
Παρά ταύτα, η εταιρία διατηρεί μεγάλη εξωστρέφεια με το 70% των εσόδων της να προέρχεται από το εξωτερικό, διαθέτει σημαντικό ερευνητικό τμήμα και ένα καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά. Όσο, όμως κι αν ο ελληνικός όμιλος θέλει να πουλήσει, η προσυμφωνημένη αποτίμηση των 160 εκ. αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο.
αλλά οι Pώσοι ούτε αγοράζουν, ούτε πουλάνε, ενώ κάποιοι τους «κατηγορούν» ότι μπλοκάρουν τις εξελίξεις, όπως για παράδειγμα με τη σουηδική Ericsson, που τη δεκαετία του ’80 ήταν μέτοχος της Intracom, η οποία φερόταν ως μνηστήρας, αλλά τελικά το ενδιαφέρον της περιορίστηκε σε κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Oι μεγάλες προσδοκίες για τη Huawei, επίσης περιορίστηκαν σε ένα 3% που φέρεται να ελέγχει μέσω τρίτης εταιρίας, ενώ το τελευταίο ελπιδοφόρο χαρτί της προσέγγισης με την έτερη κινεζική ZTE δεν αποδίδει. Aν και έδειξε ενδιαφέρον και, κατά πληροφορίες, προχώρησε και σε έλεγχο των στοιχείων της εταιρίας, αυτό περιορίζεται τελικά σε κάποιες επιμέρους δραστηριότητες. Mε λίγα λόγια επαναλαμβάνεται «καρμπόν» η ίδια ιστορία με τους Σουηδούς.