«Καθηλωμένη» η ΗΛΕΑΘ στο 13% και στις ζημίες παρά τις αναδιαρθρώσεις και τις επιθετικές τιμές
Μεταξύ… σφύρας ζημιών και άκμονος έντονου ανταγωνισμού βρίσκεται η Ηλεκτρονική Αθηνών του Γιάννη Στρούτση, η οποία φαίνεται να μένει… πίσω στη «μάχη» με τον μεγάλο αντίπαλό της, την «Κωτσόβολος», ενώ… απειλητικά κινείται και η γερμανική Media Markt.
Παρά το γεγονός ότι ο άλλοτε κραταιός «Αλέκος» εφαρμόζει μια επιθετική εμπορική πολιτική για την οποία έχει επιστρατεύσει μέχρι και το «κορίτσι του καιρού» Πετρούλα Κωστίδου προκειμένου να προσελκύσει τους καταναλωτές με αιχμή του δόρατος τις χαμηλές τιμές και παρά τις διαδοχικές αναδιαρθρώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει (το 2011 έκλεισε 12 καταστήματα, έκανε περικοπές μισθών έως 20% κ.α.), συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με διαρκείς ζημίες, «αιμορραγία» πωλήσεων και τις συνέπειες λανθασμένων διοικητικών κινήσεων του παρελθόντος.
Την ώρα που ο leader της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η «Κωτσόβολος», βλέπει το μερίδιό της να έχει αγγίξει το 30% και στην τελευταία χρήση να παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 5,3%, η Ηλεκτρονική Αθηνών παραμένει «καθηλωμένη» στο 13% με τον κύκλο εργασιών να έχει υποχωρήσει στα 84,02 εκατ. ευρώ. Σε… απόσταση αναπνοής, με μερίδιο 11,5% ακολουθούν και οι Γερμανοί της Media Markt.
Παράλληλα η «θηλιά» των ζημιών συνεχίζει να σφίγγει γύρω από την άλλοτε κραταιά εταιρία, την οποία ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, Γιάννης Στρούτσης ήθελε το 1989 να καταστήσει Νο 1 στην αγορά.
Όταν η Ελλάδα μπήκε στην «πρίζα» της οικονομικής κρίσης, τα μεγάλα ανοίγματα με επενδύσεις στο εξωτερικό που δεν απέδωσαν, αλλά και η πτώση του τζίρου στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη κατά 45% σήμερα, έφεραν τον κλοιό των ζημιών. Το 2012- 2013 οι ζημίες ανήλθαν στα –8,45 εκατ. ευρώ έναντι –10,59 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Και μπορεί κάποιες κινήσεις, όπως η συμφωνία με τις τράπεζες για τη μετατροπή του μακροπρόθεσμου δανεισμού, 38,4 εκατ. ευρώ, σε βραχυπρόθεσμο, η αύξηση κεφαλαίου 5,5 εκατ. κ.α. να έδωσαν σημαντικές «ανάσες», όμως, το στοίχημα για επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2013- όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Στρούτσης- δεν επετεύχθη. Πήρε «παράταση» για το τέλος του τρέχοντος έτους ή και για το 2015.
Ταυτόχρονα το μεγάλο «disadvantage» του είναι πως η Ηλεκτρονική δεν έχει πίσω της τις «γερές πλάτες» μιας ισχυρής πολυεθνικής, όπως συμβαίνει αντίθετα με την «Κωτσόβολος» που ελέγχει η βρετανική Dixons και με τη Media Markt των Γερμανών της Metro AG, οι οποίες στηρίζουν τις θυγατρικές τους με ρευστό όταν χρειάζεται.
ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ
Ο επόμενος μήνας αναμένεται κρίσιμος για την Ηλεκτρονική Αθηνών. Μετά και τη μετατροπή 20.833.334 προνομιούχων μετοχών σε κοινές, με την οποία ο Γιάννης Στρούτσης ελέγχει πάνω από 90% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και κατόπιν μιας σειράς αυξήσεων κεφαλαίου που αν και εξαγγέλθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν, στα επιχειρηματικά «πηγαδάκια» στοιχηματίζουν ότι ο κολεγιόπαις επιχειρηματίας έχει διάφορα σχέδια στο πίσω μέρος του μυαλού του.
Από μια πιθανή έξοδο από το ΧΑ μέχρι και εναλλακτικά σχέδια αναδιάρθρωσης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής βρίσκεται σε επαφές με τράπεζες για τα δάνειά του που τον Ιούνιο του 2013 ανέρχονταν σε 1,2 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των σχεδίων του Στρούτση είναι και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή (κάτι το οποίο ούτε καν συζητούσε στο παρελθόν και μάλιστα υπερηφανευόταν που δεν ενέδωσε τότε στις ξένες «Σειρήνες» που τον πολιόρκησαν). Αν και πολλοί το θεωρούν δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι η περιοριστική πολιτική και τα συρρικνωμένα μερίδια αγοράς δεν «ευνοούν» την προσπάθεια.
Η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών πάντως, προκάλεσε και ορισμένες αντιδράσεις εκ μέρους μετόχων της μειοψηφίας, καθώς αν η εταιρία βγει εκτός ταμπλό ή ορθοποδήσει και πουλήσει τις μετοχές ο μεγαλομέτοχος, τότε εκείνοι θα έχουν να λάβουν «ψίχουλα».
ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΑΝ…
Η… άτακτη υποχώρηση στα Βαλκάνια και η «καμπάνα» 1,5 εκατ.
«Ο Γιάννης Στρούτσης πληρώνει μέχρι σήμερα και το τίμημα κάποιων λανθασμένων επενδυτικών κινήσεων του παρελθόντος, αλλά και την «εμπλοκή» της Ηλεκτρονικής στην υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια». Αυτή είναι μια κοινή πεποίθηση στην αγορά.
Ειδικά η υπόθεση με το πρόστιμο των 79,8 εκατ. ευρώ που αρχικά επιβλήθηκε στην εταιρία για παράνομα παραστατικά και τιμολόγια και τελικά μειώθηκε στα 1,5 εκατ. ευρώ έπληξε κυρίως το κύρος της Ηλεκτρονικής, ενώ επιβαρύνει και τα ταμεία της.
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο επιχειρηματίας, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί ισχυρές πολιτικές φιλίες και γνωριμίες ειδικά στη ΝΔ, κατάφερε να πέσει στα… μαλακά.
Όσον αφορά στις επενδύσεις που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στο παρελθόν και δυσχέραναν την θέση της εταιρίας στην αγορά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως είναι το άνοιγμα στα Βαλκάνια και ιδίως στη Σερβία που έγινε στο χειρότερο timing.
Στη Σερβία, η κρίση που έφερε ο πόλεμος και οι επιδρομές του ΝΑΤΟ οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του δηναρίου. Οι αρνητικές προοπτικές της τοπικής αγοράς και η ελληνική κρίση που είχε αρχίσει να ροκανίζει την κατανάλωση αναγκάζουν τον Στρούτση να σαλπίσει υποχώρηση το 2010. Τα προβλήματα, όμως, ήταν περισσότερα απ’ όσα υπολόγιζε, καθώς είχαν ξεκινήσει οι ζημίες διαρκείας να «βαραίνουν» την εταιρία.