Ελεγχόμενες θεωρούνται οι άμεσες επιπτώσεις από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με την συνολική έκθεση των ελληνικών εταιρειών στην χώρα της ανατολικής Ευρώπης να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο ο όγκος των ελληνο-ουκρανικών εμπορικών συναλλαγών κινείται την τελευταία δεκαετία σε χαμηλά επίπεδα και οι δυο χώρες παραμένουν δευτερεύοντες και περιορισμένης σημασίας εμπορικοί εταίροι.
Οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουκρανία κινούνται κοντά στα 190 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την χώρα ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ. Η Ουκρανία κατατάσσεται στην 35η θέση μεταξύ των πελατών και στην ίδια θέση μεταξύ των προμηθευτών της Ελλάδος.
Τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα προς την Ουκρανία είναι ορυκτά καύσιμα (κυρίως πετρέλαιο εσωτερικής και εξωτερικής καύσεως, καθώς και βενζίνη για κινητήρες), φρούτα, αλλά και χημικά προϊόντα (φυσικές ορυκτές ύλες, τσιμέντο, συνδετικά μέσα, κ.α.). Τα προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα από την Ουκρανία είναι κυρίως χυτοσίδηρος, σίδηρος και χάλυβας, ορυκτά καύσιμα και λάδια.
Την ίδια στιγμή οι άμεσες επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στην Ουκρανία ανέρχονται συνολικά σε 335 εκατ. ευρώ (466,1 εκατ. δολάρια) εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν υλοποιηθεί προ του 2011.
Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που έχουν δραστηριότητα στην περιοχή συγκαταλέγονται οι Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Νεοχημική, Chipita, Sunlight, Printec, Γερμανός, Σαράντης, Informer και οι τράπεζες Eurobank (μέσω της Universal Bank), Τράπεζα Πειραιώς (μέσω της JSC PIRAEUS BANK) και η Alpha Bank (μέσω της JSC Astra Bank).