Εγκαταλείπει την παραγωγική επένδυση των 12 εκ. ευρώ στην Άγκυρα
Τα σχέδια που είχε καταστρώσει ο Γιώργος Μυλωνάς για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής της Αλουμύλ στην Τουρκία, δεν του βγαίνουν.
Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων μηνών στη γειτονική χώρα και η «υπερθέρμανση» της οικονομίας που είχε ξεκινήσει νωρίτερα, τρόμαξαν τον Γ. Μυλωνά, που αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιο της παραγωγικής επένδυσης στην Τουρκία.
Η ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας στην γείτονα και οι σκέψεις του Mr Αλουμύλ για «υποχώρηση» από την επένδυση που είχε αποφασίσει, είχαν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου. Τότε ο Γιώργος Μυλωνάς είχε υποστηρίξει ότι η υλοποίηση της παραγωγικής επένδυσης στην Τουρκία θα γίνει τμηματικά, όμως θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε σχεδιαστεί, ενώ η Αλουμύλ από τότε εξέταζε ακόμα και την μείωση του 51% που έχει στην Alumyl Turkey. Βέβαια, ο κ. Μυλωνάς διαβεβαίωσε ότι είναι βαθιά προσηλωμένος στην έναρξη παραγωγής στην Τουρκία.
Τώρα όμως η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι εξαιρετικά ασταθής, η οικονομία κλυδωνίζεται, οι επενδύσεις έχουν μεγάλο ρίσκο και ο Βορειοαλλαδίτης επιχειρηματίας αναγκάζεται να κάνει πίσω.
Η νέα παραγωγική μονάδα έχει αποφασιστεί -μετά από συμφωνία ανάμεσα στην Αλουμύλ και στην τουρκική εμπορική εταιρία Has Metal- να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του καλοκαιριού, με προοπτική να μπορέσει να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Απρίλιο του 2014. Το καινούργιο εργοστάσιο θα κάλυπτε επιφάνεια περίπου 27.000 τ.μ. και θα περιλάμβανε δύο γραμμές διέλασης, προφίλ αλουμινίου, μία γραμμή ηλεκτροστατικής βαφής και μία γραμμή ανοδίωσης, το δε κόστος υπολογιζόταν στα 12 εκατ. ευρώ.
Τι χάνει
Η δημιουργία εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή της Άγκυρας, αποτελούσε επένδυση – κλειδί για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς της Τουρκίας, με τετραπλό όφελος για την Αλουμύλ. Το πρώτο ήταν ότι θα αποκτούσε μία παραγωγική μονάδα σε μια αγορά που κατέγραφε μία αύξηση πωλήσεων περίπου 20% μέσα στο 2013, τουλάχιστον μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι πωλήσεις αλουμινίου διεθνώς είχαν μείωση.Δεύτερο σημαντικό όφελος, στο οποίο πόνταρε ο κ. Μυλωνάς ήταν ότι η επιλογή της περιοχής εγκατάστασης της μονάδας εξυπηρετεί τις εξαγωγές της Αλουμύλ προς τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν κ.α), αλλά και προς τις αραβικές χώρες και τη Μέση Ανατολή.
Τρίτον, αποκτώντας βάση η Αλουμύλ στην Τουρκία θα κατάφερνε να συμπιέσει το κόστος μεταφοράς και βέβαια να διαχειριστεί πολύ καλύτερα την υλοποίηση των πωλήσεών της σ’ αυτές τις περιοχές.
Τέταρτον, ο Γ. Μυλωνάς θα επεδίωκε να επωφεληθεί από τη μεγάλη δυναμική που είχε η τουρκική οικονομία και τις συνεργασίες με επιχειρήσεις της γείτονος, οι οποίες δραστηριοποιούνται σχεδόν παγκόσμια με πολύ μεγάλη διείσδυση, ακόμα και στην Αφρική.
Η εγκατάλειψη του σχεδίου για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας στην Τουρκία, στερεί από τον Γιώργο Μυλωνά το τετραπλό όφελος που προαναφέραμε στον βαθμό που αρχικά είχε σχεδιάσει και το οποίο υπολόγιζε πως θα συντελούσε σημαντικά στην ανάκαμψη της ζημιογόνου πορείας της Αλουμύλ, σε συνδυασμό και με την πορεία των δραστηριοτήτων του ελληνικού ομίλου στις αγορές άλλων χωρών. Το εννεάμηνο του 2013 οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξεως του 8,8%, φθάνοντας τα 128,7 εκατ. ευρώ έναντι 141,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 11,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 8,2 εκατ. ευρώ το 2012.
Η επιδείνωση των οικονομικών της Αλουμύλ αποδόθηκε στην παρατεταμένη ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία, όσο και στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Μεγάλο βαρίδι αποτελεί για την Αλουμύλ ο υπέρογκος δανεισμός, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το εννεάμηνο του 2013 τα δάνεια του ομίλου ανέρχονται στα 174,136 εκατ. ευρώ έναντι 174,515 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Ο Γιώργος Μυλωνάς είναι επίσης προβληματισμένος και για την πορεία της θυγατρικής εταιρίας, της Alumyl Turkey, στην οποία η Αλουμύλ έχει το 51% και το υπόλοιπο ανήκει στον τοπικό παίκτη Has Metal λόγω του θολού τοπίου στην τούρκικη οικονομία. Ο κ. Μυλωνάς έχει ποντάρει πολλά στην θυγατρική της Τουρκίας, στην οποία μάλιστα λέγεται ότι έχει μεταφέρει τις δραστηριότητες της πατρογονικής εταιρίας ΒΑΛΒΕ από την Ξάνθη στην οποία έβαλε λουκέτο.
Ο πρόεδρος της Αλουμύλ ανησυχεί για την «υπερθέρμανση» της τουρκικής οικονομίας, έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για μία οικονομία καθώς μεταφράζεται πρώτα σε πληθωρισμό ο οποίος διαβρώνει τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, ιδίως της μεσαίας τάξης. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός καθιστά λιγότερο ελκυστικά τα προϊόντα της ντόπιας οικονομίας στο εξωτερικό και συμπιέζει τις εξαγωγές. Στον αντίποδα καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές και ασκεί πιέσεις στο εμπορικό ισοζύγιο.
Από την άλλη πλευρά, η τουρκική κεντρική τράπεζα με γενναία αύξηση των επιτοκίων τον Ιανουάριο, κατάφερε να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι που ανέτρεψαν τα σχέδια του Γιώργου Μυλωνά στην Τουρκία και τον προβληματίζουν για την πορεία της θυγατρικής στη γειτονική χώρα.
Το νέο εγχείρημα
Φουλάρει για το Ιράκ
Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει στην Τουρκία ο Γιώργος Μυλωνάς, θα το επιχειρήσει στο Βόρειο Ιράκ, όπου στήνει παραγωγή και εμπορία συστημάτων αλουμινίου, -μέσω αποκλειστικού του συνεργάτη-, μεγάλου κατασκευαστή.
Η Αλουμύλ πραγματοποιεί εξαγωγές στο κουρδικό Ιράκ μέσω της θυγατρικής της Τουρκίας, αλλά τώρα φουλάρει τις μηχανές στην περιοχή, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατασκευαστική έκρηξη που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τόσο ιδιωτικά έργα, όσο και δημόσια, δηλαδή αφενός κατοικίες και εμπορικά ακίνητα και αφετέρου κυβερνητικά έργα όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Η συνεργασία της Αλουμύλ με κατασκευαστικό όμιλο του Ιράκ, αποτελεί σημαντική κίνηση σε μια αγορά που βασικοί τροφοδότες είναι οι Τούρκοι. Ωστόσο, οι ανάγκες της περιοχής για νέες κατασκευές είναι μεγάλες, οπότε ο ελληνικός όμιλος, μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο με την εξειδίκευση που έχει. Το πεδίο δράσης, στο οποίο θέλει να μπει η Αλουμύλ στο Ιράκ είναι η ανέγερση 4.000 κατοικιών, ενώ ήδη διαμορφώνονται σ’ αυτή τη φάση και οι προδιαγραφές για ένα πολύ μεγάλο εμπορικό κέντρο.