Με προσωπικές συναντήσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και των τραπεζών θα αναζητηθεί λύση στα πιεστικά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος ιχθυοκαλλιεργειών.
Στόχος είναι να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα έως τον Απρίλιο.
Το θέμα της βιωσιμότητας του κλάδου βρέθηκε στο επίκεντρο δίωρης σύσκεψης που συγκάλεσε ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΤΧΣ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των εταιρειών του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και Ανδρομέδα).
Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μηταράκης, σχολίασε ότι οι τράπεζες πρέπει να προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού τον κλάδο και οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας πρέπει να συνεργαστούν και με ιδίους πόρους για να βοηθήσουν την επίτευξη οριστικής λύσης.
Ο υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί βασικότατη πηγή εξαγωγών και κατάφεραν εντός 10 ετών να υπερπολλαπλασιάσουν την παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές».
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κλάδος είναι βιώσιμος και προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία, αλλά σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται πως είναι απαραίτητο να ληφθούν οι δράσεις αυτές που θα επιτρέψουν την βιωσιμότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Μηταράκης θα επιδιώξει προσωπική επαφή με όλες τις τράπεζες για να ακούσει τα επιχειρήματά τους και να αναζητήσουν λύσεις ενώ, κατά το υπουργείο, οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και επιχειρήσεων θα είναι πυκνές όλο το επόμενο διάστημα.
Πάντως, από την πλευρά τους στελέχη του κλάδου που συμμετείχαν στη σύσκεψη εμφανίστηκαν επιφυλακτικά για το αποτέλεσμα της σύσκεψης καθώς όπως σημείωσαν ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός και «πρέπει βρεθεί σήμερα και όχι αύριο η φόρμουλα μετοχοποίησης των χρεών από τις τράπεζες».
Τα στελέχη του κλάδου θεωρούν τη συνάντηση μία καλή αρχή αλλά σημειώνουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί συγκεκριμένο στενό χρονοδιάγραμμα που θα βρεθεί λύση.