Το πολύμηνο θρίλερ γύρω από τις δεσμεύσεις της Siemens στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το δημόσιο για το μεγάλο σκάνδαλο, έχει πολλά «επεισόδια» ακόμη. Κι αυτό γιατί πλέον είναι προφανές ότι μέσω ελιγμών οι Γερμανοί επιχειρούν να παρακάμψουν τα δύο βασικότερα σημεία της συμφωνίας που ενέκρινε η Βουλή προ διετίας, δηλαδή την εξέταση επένδυσης 60 εκ. για κατασκευή νέου εργοστασίου «που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων» και την επένδυση 100 εκ. της μητρικής στη Siemens Hellas για τη διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, όμως, η ελληνική θυγατρική δεν απασχολεί σήμερα πάνω από 250 άτομα, ενώ αντί της παραγωγικής επένδυσης, δεν υπήρξε ούτε αναβάθμιση του εργοστασίου της BSH στον Ρέντη, που κινδυνεύει με απαξίωση λόγω της ενίσχυσης του αντίστοιχου στην Τουρκία.
Αλλιώς «διαβάζει» τα πράγματα ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Π. Ξυνής, διαψεύδοντας τα περί αθέτησης δέσμευσης της μητρικής –στην οποία ανήκει η BSH- διαβεβαιώνοντας ότι το εργοστάσιο δεν θα κλείσει, αλλά και «ακυρώνοντας» ακόμη και την προοπτική μετεγκατάστασης που προέβλεπε το γερμανικό σχέδιο. Τι μένει, λοιπόν, μετά τα 80 εκ. (συμψηφισμός χρεών), τα σεμινάρια κατά της διαφθοράς και τις υποτροφίες;
Η πρόταση για δημιουργία κέντρου κατάρτισης, επένδυση, κατά τη Siemens, 100 εκ. σε βάθος πενταετίας, που θα φέρει αρχικά 100 προσλήψεις και αργότερα άλλες 600. Πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας παράταση στο σήριαλ. Άλλωστε, οι Γερμανοί δεν δείχνουν να βιάζονται αφού έχουν πάρει ό,τι ήθελαν, απαλλασσόμενοι από τις συνέπειες του σκανδάλου και «επιστρέφοντας» στις ελληνικές κρατικές προμήθειες.