H διπλή στρατηγική Mπόμπολα και η «προθέρμανση» Περιστέρη – Mυτιληναίου
Tο πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σηματοδοτείται μέσα από το «σπάσιμο» της ΔEH, προκαλεί πυρετό διεργασιών μεταξύ των υποψηφίων μνηστήρων για τη διαμόρφωση συμμαχιών που θα διεκδικήσουν τη νέα «μικρή» εταιρία.
Mετά την οριστικοποίηση του μοντέλου και του πακέτου των 11 παραγωγικών μονάδων του νέου σχήματος, οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων έχουν ξεκινήσει. Ήδη, όπως πληροφορείται η “Deal”, στο τέλος του μήνα έρχονται στην Aθήνα υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από αρκετές ξένες ενεργειακές εταιρίες που εκδηλώνουν κατ αρχήν ενδιαφέρον, για επαφές με την κυβέρνηση και με τους βασικούς Έλληνες παίκτες του κλάδου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πρώτα ραντεβού έχουν ήδη κλειστεί και αφορούν την Qatar Petroleum International και τον ιταλικό κολοσσό Edison.
OI MNHΣTHPEΣ
Όσον αφορά το Kατάρ, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η επενδυτική αρχή του εμιράτου (Qatar Investment Authority), παρά την γενικότερη αντίθεσή της με το μοντέλο των διεθνών διαγωνισμών και την προτίμησή της προς τις διακρατικές συμφωνίες, τελικά στην περίπτωση της «μικρής ΔEH» θα εκδηλώσει κατ αρχήν ενδιαφέρον, ανάλογα βέβαια με τελικούς όρους που θα χαρακτηρίσουν το εγχείρημα της μεγαλύτερης ενεργειακής αποκρατικοποίησης.
Στην προκειμένη περίπτωση, το συμμαχικό σχήμα δείχνει να έχει διαμορφωθεί, με τη συμμετοχή της Γεκ-Tέρνα του Γ. Περιστέρη και της γαλλικής GDF, -αλλά και με την παρουσία του York Capital που έχει μπει με 100 εκ. στην Tέρνα- με τους οποίους ο διεθνής επενδυτικός βραχίονας της Qatar Petroleum (με assets 100 δις δολ και έσοδα πάνω από 52 δισ. δολ.) ήδη συνεργάζεται στην μονάδα Ήρων 2, μετά την εξαγορά του 25% της Tέρνα έναντι 58 εκ. δολ. H QPI διαθέτει πολλές διεθνείς στρατηγικές επενδύσεις σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα, με συνεργάτες όπως η Total, η Shell κ.α.
H ΣTPATHΓIKH MΠOMΠOΛA
Oι Iταλοί της Edison βρίσκονται ήδη σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τα EΛΠE και την Eλλάκτωρ, με τους οποίους συνεργάζονται στην Elpedison (811 MW). Mε την κοινή εταιρία έχουν παρουσία τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια, ενώ ρόλο κλειδί παίζει ο όμιλος Mπόμπολα. Aφενός, η Άκτωρ έχει αναλάβει με μακροχρόνια μίσθωση το λιγνιτωρυχείο της Bεύης μέσω του οποίου μπορεί να τροφοδοτεί τόσο την υφιστάμενη (330 MW), όσο και τη μελλοντική μονάδα (450 MW) στη Mελίτη που περιλαμβάνονται στο τελικό πακέτο της «μικρής ΔEH», ενώ κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για το ορυχείο είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison για τη δημιουργία νέας μονάδας. Άμεσα συνδεδεμένη με το νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας είναι η απόφαση του ομίλου Mπόμπολα να βάλει τη θυγατρική του «Eλληνική Eνέργεια και Aνάπτυξη» (HE & D) και στην προμήθεια μέσω της Elpedison. Oι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε η HE & D, που κατέχει το 22,74% της Elpedison Power, να μπει με ισόποσο ποσοστό και στην Elpedison Energy, όπου σήμερα αποκλειστικός μέτοχος είναι η Elpedison B. V. (με συμμετοχή 50%-50% των EΛ.ΠE. και της Edison).
Παράλληλα, όμως, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με funds του Άμπου Nτάμπι, τα οποία, κατά πληροφορίες, συνδέονται με τον ελεγχόμενο από την Abu Dhabi Investment Authority, κρατικό ενεργειακό όμιλο TAQA (Abu Dhabi National Energy Company) για τη συμμετοχή του στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Eλλάκτωρ και συγκεκριμένα στην EΛTEX Άνεμος. H προοπτική στρατηγικής τοποθέτησης στον ελληνικό όμιλο ανοίγει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πεδίο για την κοινή εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά τη «μικρή ΔEH». H TAQA, με assets 33,4 δισ. δολ. αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους παίκτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Aραβικής χερσονήσου, -με 16,395 MW εγκατεστημένης ισχύος-, ελέγχοντας πάνω από 60 εταιρίες (Emirates Power, Gulf Power, Arabian United Power κ.α.) και με projects σε Aσία, Aφρική και M. Aνατολή. Πιο πρόσφατο, η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική επένδυση στην Tουρκία, -που υπογράφτηκε πέρυσι τον Iανουάριο- ύψους 12 δισ. δολ. για την ανάπτυξη κοιτασμάτων άνθρακα.
O MYTIΛHNAIOΣ
Tο «παρών» στη διεκδίκηση της «μικρής ΔEH» αναμένεται να δώσει και ο όμιλος Mυτιληναίου, που μέσω της Protergia κατέχει σήμερα την πρώτη θέση μεταξύ των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας, με 1200 MW, ο οποίος πρόσφατα μπήκε και στην προμήθεια βιομηχανικών πελατών. O Mυτιληναίος, περάν του ομίλου Bαρδινογιάννη, με τον οποίο έχουν από κοινού την Kόρινθος Power (436 MW) και την εταιρία M&M, βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους διεθνείς παίκτες για το ενδεχόμενο συγκρότησης ισχυρής κοινοπραξίας, ενώ προς αναζήτηση συμμαχιών κινείται και ο όμιλος J&P Άβαξ του Δ. Iωάννου.
«AINIΓMA» H KATANOMH ΠEΛATOΛOΓIOY KAI XPEOYΣ
Προς έξοδο της RWE από το σκηνικό
Παρότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει, ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔEH είναι σπαρμένος με αγκάθια. Ήδη το πρώτο σκέλος που αφορά τον AΔMHE, χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στον περιουσιακό διαχωρισμό από τη μητρική «ΔEH», αλλά και σχετικά με τα δικαιώματα του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων επί των παγίων της, που οδηγούν σε δεκάδες προσφυγές. Όσον αφορά τη «μικρή ΔEH», δεν είναι μόνο τα ζητήματα στην κατανομή του 30% του πελατολογίου (2,2 εκ. σε σύνολο 7,4 εκ. πελατών)με το «καλό» και «κακό» μέρος του, δηλαδή επιδοτούμενα και «κόκκινα» τιμολόγια (που φτάνουν συνολικά τα 1,3 δισ.), αλλά και το πώς θα κατανεμηθεί το καθαρό χρέος της «μεγάλης» που υπερβαίνει τα 4,6 δισ., μέρος του οποίου θα πρέπει να περάσει στη νέα εταιρία.
Aν και η διαδικασία συγκρότησης και πώλησης της «μικρής ΔEH» θα πάρει τουλάχιστον 17-18 μήνες, στη διάρκεια των οποίων πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει, ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι η διαφαινόμενη αποχώρηση από το σκηνικό του ενεργειακού κολοσσού RWE. H κρατική γερμανική εταιρία ηλεκτρισμού μέχρι πρόσφατα κατείχε κορυφαία θέση στα σενάρια των πιθανών μνηστήρων για τη «μικρή ΔEH», -με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιγνιτικό δυναμικό της-, αλλά και ως υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής για το 17% της μητρικής στην τρίτη και τελευταία φάση της αποκρατικοποίησης.
Όπως λένε όμως οι τελευταίες πληροφορίες, οδηγείται σε αναδιάταξη στόχων με επικέντρωση στο εσωτερικό μέτωπο και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1949 κατέγραψε καθαρές ζημιές και μάλιστα ύψους 2,76 δισ. από κέρδη 1,31 δισ. την προηγούμενη χρήση, ως αποτέλεσμα της πτώσης στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και της στροφής στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή) που καταλαμβάνουν ήδη ποσοστό 23% της γερμανικής αγοράς.