Ο ομογενής συζητά στην Ελλάδα, αλλά δεν επενδύει
Αν και είχε περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, διαφώνησε με το ΤΑΪΠΕΔ
Επενδύει στην Αυστραλία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Είναι οι συγκυρίες ή η διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων που τον διακατέχει; Τα όποια πάντως μέχρι τώρα ενδιαφέροντά του και οι συζητήσεις για συμμετοχή του σε διαγωνισμούς, αλλά και εξαγορές έμειναν μόνο στη θεωρία.
Tου KΩΣTA NOYΣH
Στη μόνη περίπτωση που προχώρησε κάπως ο «βασιλιάς των shopping center της Αυστραλίας», Κώστας Μακρής, γνωστός στην Ελλάδα από την θορυβώδη εμπλοκή του στο ποδόσφαιρο και την Παναχαϊκή, ήταν για την αποκρατικοποίηση της Μαρίνας του Αλίμου.
Συμμετείχε σ’ αυτήν μαζί με έναν άλλο ομογενή από το Ντουμπάι και μάλιστα είχε περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μαζί με άλλους 10 μνηστήρες.
Κι απ’ αυτή όμως την υπόθεση, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, αποχώρησε. Απέσυρε την προσφορά του και οι σχεδιασμοί του για την ανάπτυξη δύο ξενοδοχειακών μονάδων, εμπορικού κέντρου, αλλά και σημείων αναψυχής πάνω σε πλατφόρμες που θα βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα, έμειναν στα χαρτιά.
Η διαφωνία
Ο λόγος της αποχώρησής του ήταν η διαφωνία του με το ΤΑΪΠΕΔ καθώς ο ίδιος ήθελε τη μαρίνα «καθαρή», δηλαδή το Ταμείο να μην την πουλήσει αφήνοντας στον πλειοδότη όλους όσοι σήμερα «στεγάζονται» στο χώρο, είτε πρόκειται για αθλητικά σωματεία, είτε για κέντρα αναψυχής.
Η άλλη περίπτωση για την οποία ενδιαφέρθηκε ο καταγόμενος από το Λυγουριό Επιδαύρου Έλληνας ομογενής ήταν ο Αστέρας της Βουλιαγμένης. Δεν θέλησε, όμως, ποτέ να διεκδικήσει το project. Το μόνο που διερεύνησε ήταν αν θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου.
Γίνεται μαγνήτης
Ο πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας με την περιουσία των 2 δισ. δολαρίων, που ελέγχει μια σειρά εμπορικών κέντρων, μαρίνων και ξενοδοχείων σε Αδελαΐδα, Μελβούρνη και Σίδνεϊ, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Άλλωστε, όραμά του είναι να ζει εδώ 6 μήνες και άλλους 6 μήνες στην Αυστραλία.
Έτσι λοιπόν, όταν βρίσκεται στην Αθήνα γίνεται αποδέκτης πολλών προτάσεων για να επενδύσει και να προβεί σε διάφορες εξαγορές στον τομέα του τουρισμού. Κι αυτή την ώρα συζητά με πολλούς, αλλά μάλλον είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος απέναντι στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι που καταδυναστεύει η γραφειοκρατία, την οποία δεν παραλείπει να στηλιτεύσει.
Είναι της άποψης ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους ξένους επενδυτές και να δελεάσει τους ομογενείς του να φέρουν εδώ τα λεφτά τους. Μιλάει για την καταπολέμηση της διαφθοράς, χαρακτηρίζοντας την πρώτιστη προτεραιότητα.
Μαζί με τον γιο του, Ross, το καλοκαίρι «οργώνει» το Αιγαίο με την θαλαμηγό του «Ouzo Palace» και φέτος προγραμματίζει να φιλοξενήσει σ’ αυτή σημαντικούς Αυστραλούς επιχειρηματίες προκειμένου να γνωρίσουν τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα σκοπεύει να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για να το προβάλλει στο εξωτερικό.
Ο ίδιος, από τον Ιούλιο και για 5 χρόνια, θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος (46.000 δολάρια ετησίως) των εξόδων στέγασης της Ελληνικής Προξενικής Αρχής στη Νότια Αυστραλία.
Βασιλιάς του real estate
Οι νέες εξαγορές του στην Αυστραλία
Στην Αυστραλία ο Μακρής επιδιώκει να ελέγξει επιχειρηματικά μια ολόκληρη περιοχή, την Χρυσή Ακτή, γνωστή και ως το «Μαϊάμι» της Αυστραλίας. Υπό αυτό το πρίσμα βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης τριπλού επενδυτικού σχεδίου ύψους 315 εκατ. δολαρίων.
Μετά την εξαγορά της Marina Mirage στη Χρυσή Ακτή, έναντι 52 εκατ. δολαρίων, ο Όμιλος Μακρή υπογράφει την Τρίτη τα συμβόλαια για την εξαγορά ενός τεραστίου εμπορικού κέντρου στο Oracle Boulevard Broadbeach, με τελικό τίμημα 65 εκατ. δολαρίων.
Πρόκειται για 60 καταστήματα και γραφεία. Ο ίδιος βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά ενός εμπορικού κέντρου με το ποσό των 80 εκατ. ευρώ, ενώ στους άμεσους στόχους του είναι η έκδοση άδειας για την ανέγερση ενός άλλου εμπορικού κέντρου ύψους 170 εκατ. δολαρίων.
Σήμερα ο Έλληνας ομογενής είναι ο ιδιοκτήτης μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών real estate η οποία ελέγχει συνολικά 14 εμπορικά κέντρα.
Έφυγε για την Αυστραλία σε ηλικία 16 χρόνων. Πριν καταφέρει να δημιουργήσει περιουσία εργάστηκε ως εισπράκτορας αστικού λεωφορείου, άνοιξε μαγαζί πρόχειρου φαγητού και η πρώτη μεγάλη επιχειρηματική κίνηση του που αποδείχθηκε κομβική ήταν όταν άνοιξε ένα super market. Δημιούργησε αλυσίδα, επένδυσε σε fast food και το 1980 στράφηκε στην Αγορά ακινήτων.