Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος, συμμετείχε, χθες, στην ιδρυτική Συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Βιετνάμ.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Βιετνάμ, 60 εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας υπέγραψαν την Ιδρυτική Πράξη του Συμβουλίου. Συζητήθηκαν, επίσης, τα αμέσως επόμενα βήματα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Βιετνάμ.
«Στηρίζουμε ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία Επιχειρηματικών Συμβουλίων, τα οποία, μέσα από τις ενέργειες και δράσεις τους, δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται στις ελληνικές εταιρίες η δυνατότητα να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων και, με τη συνδρομή των διπλωματικών μας Αρχών στο εξωτερικό, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ξένες αγορές», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.
«Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει με τη σειρά του να αξιοποιεί στο έπακρο τις διακρατικές συμφωνίες και τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπογράφουμε ως Πολιτεία, τις γέφυρες δηλαδή που ρίχνουμε στο εξωτερικό. Χαιρετίζουμε την σύσταση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Βιετνάμ και προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας» τόνισε ο κ. Μίχαλος και συμπλήρωσε: «Σήμερα που μιλάμε, ναυπηγούνται 5 ελληνόκτητα πλοία στο Βιετνάμ, ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας. Το Συμβούλιο αναμένεται να σταθεί καταλύτης για την είσοδο ακόμη περισσότερων ελληνικών εταιριών στην αγορά του Βιετνάμ».
Ο Πρέσβης του Βιετνάμ, κ. Vu Binh, επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι η χώρα του είναι μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικονομίες της Νότιοανατολικής Ασίας. Παρουσιάζει δε σημαντικές ευκαιρίες στενότερης συνεργασίας με την Ελλάδα σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη των υποδομών και της τεχνολογίας.