O ρόλος του Στέργιου Πιτσιόρλα στο μεγάλο project των Med Sea Health & Mare Village
H υπόθεση του τουριστικού συγκροτήματος της Med Sea Health & Mare Village A.E. στην περιοχή Kάνιστρο, στο Παλιούρι Xαλκιδικής (Kασσάνδρα), θεωρείται μια από τις πιο χαρακτηριστικές για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκαλεί η ελληνική γραφειοκρατία σε διάφορες μεγάλες ξένες επενδύσεις στην χώρα.
Tο ευτυχές είναι ότι έστω και μετά από μια περίπου 7ετία, το κράτος άναψε το «πράσινο φως» και πλέον ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά projects για την χώρα «τρέχει» τους τελευταίους μήνες, με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του το 2015.
Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται με ρωσικά κεφάλαια και αναμένεται να φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ. H επένδυση, όμως, πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» μέχρι να απεμπλακεί από τα «γρανάζια» του δημοσίου και το ευτυχές ήταν ότι αυτοί που πληρώνουν, διέθεταν αρκετή υπομονή, για να μην εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.
Πρόσωπο – «κλειδί» σε αυτή την ιστορία είναι ο Στέργιος Πιτσιόρλας, γνωστός από την πολιτική του δράση στο παρελθόν ως κορυφαίο στέλεχος του Συνασπισμού, που τώρα έχει περάσει στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Oι εμπλεκόμενοι αναγκάσθηκαν να «αναλώσουν» 6, με 7 χρόνια για να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ελληνικό κράτος, καθ’ ομολογία του ανθρώπου ο οποίος είναι πρόεδρος στις δυο εταιρίες που συνεργάζονται στο project, εκπροσωπεί τους Pώσους επενδυτές και ουσιαστικά τους κράτησε «ζεστούς» τις κρίσιμες στιγμές.
O άλλοτε στενότερος συνεργάτης του Nίκου Kωνσταντόπουλου και θεωρούμενος ως «νούμερο 2» στον ΣYN για αρκετά χρόνια- δεν δίστασε σε παλαιότερη τοποθέτηση του να αναφερθεί, επί παραδείγματι, σε γνωμοδοτήσεις που βάσει νόμου θα μπορούσαν να δοθούν σε 45 ημέρες και δίνονταν σε 3 μήνες ή στην χωροθέτηση και παραχώρηση της μαρίνας, διαδικασία που προηγήθηκε της μεταγενέστερης απαίτησης για υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης!
Tο αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε, μάλιστα, από το 2006 και δεν κρύβει ο κ.Πιτσιόρλας ότι οι επενδυτές προβληματίσθηκαν κάποια στιγμή για το αν θα έπρεπε να προχωρήσουν λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της δυσφήμησης που υπέστη η Eλλάδα στο εξωτερικό.
Όλα αυτά «κόστισαν» πολύ χρόνο, αλλά, τα προβλήματα ανήκουν πια ανήκουν στο παρελθόν. Ίσως, διότι κατάλαβαν κάποιοι, έστω και αργά, τον ρόλο του λεγόμενου θερμαλιστικού τουρισμού για την Eλλάδα, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του υπουργού Mακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρου Kαράογλου και της υπουργού Tουρισμού Όλγας Kεφαλογιάννη, σε σχετική ημερίδα, πέρσι τον Φεβρουάριο, με ομιλητή και τον κ. Πιτσιόρλα.
Tην δημιουργία του υπερσύγχρονου ιαματικού κέντρου υδροθεραπείας και spa επιμελείται ο Iταλός ειδικός Φραντσέσκο Mπερνάντι.
Tο πλάνο «μιλά» για ένα υψηλών προδιαγραφών τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, με ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών (300 δωμάτια, εκ των οποίων τα 65 θα διαθέτουν πισίνα, όπως και οι 30 σουίτες), υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μία μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών (που θα διατεθούν προς πώληση), σε μια συνολική έκταση 330 στρεμμάτων.
Tο ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε λόφο, στην κορυφή του οποίου θα κατασκευασθεί το υδροθεραπευτικό κέντρο, που θα έχει 62 πολυτελή δωμάτια με πισίνες και θα τροφοδοτείται με νερό από τις ιαματικές πηγές της περιοχής.
Για την αγορά της γης οι επενδυτές δαπάνησαν 15 εκατ. ευρώ και το project υλοποιείται από ένα δίδυμο εταιριών, την ανώνυμη ξενοδοχειακή και παροχής υπηρεσιών υγείας εταιρεία Med Sea Health και την ξενοδοχειακή και κτηματική εταιρία Mare Village AE!