Το βλέμμα τους στραμμένο στις Βρυξέλλες έχουν οι αδελφοί Σαράντη της Όλυμπος, ο Π. Παπαδάκης της Μεβγάλ, οι Ρώσοι (Strategic Initiatives) της Δωδώνη και άλλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που εξάγουν φέτα στις ΗΠΑ.
Ο λόγος; Το θέμα της κατοχύρωσης της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ (Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης) στην Αμερική έχει εξελιχθεί σε ένα από τα αγκάθια στην τεράστια συμφωνία απελευθέρωσης εμπορίου μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ.
Εν όψει της ειδικής συνόδου κορυφής στις 26 Μαρτίου, οι δύο πλευρές συμφωνούν στην άρση των δασμών στο διμερές εμπόριο, αλλά διαφωνούν στα προϊόντα ΠΟΠ και κυρίως στα τυριά, καθώς οι Αμερικανοί αρνούνται την αναγνώριση γεωγραφικών προσδιορισμών, την προστασία δηλαδή που παρέχεται σε τρόφιμα και ποτά σύμφωνα με την περιοχή προέλευσης, τη μέθοδο παραγωγής και την προέλευση των συστατικών.
Σημάδια υποχώρησης δείχνουν μόνο για το ροκφόρ και τη σαμπάνια, αλλά λένε «όχι» στη φέτα και τα ιταλικά τυριά (παρμεζάνα, μοτσαρέλα κ.ά.).
Το ενδιαφέρον των εγχώριων γαλακτοβιομηχανιών είναι μεγάλο, γιατί σε περίπτωση που η φέτα κατοχυρωνόταν ως ΠΟΠ και στις ΗΠΑ, όπως ισχύει στην Ευρώπη, τότε θα αυξάνονταν οι εξαγωγές τους, αφού γνήσια θα ήταν μόνο η παραγόμενη εδώ.
Σήμερα, ενώ η φέτα είναι δημοφιλής στην αμερικανική αγορά (με πωλήσεις 170 εκ.) το 90% της ζήτησης καλύπτεται από αμερικανικές (Kraft Foods, Boar’s Head,) και ελληοαμερικανικές εταιρίες (Krinos, Fantis Foods, Kontos Foods κ.α.).Από τις ελληνικές, μόνο η ΦΑΓΕ παράγει εκεί μέσω της θυγατρικής της, ενώ οι υπόλοιπες αγωνίζονται στο πεδίο των εξαγωγών.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το 2013 οι εξαγωγές γαλακτοκομικών -προεξαρχούσης της φέτας- στις ΗΠΑ έφτασαν σε αξία τα 24,19 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 6%, σε σχέση με το 2012.