Tι σηματοδοτεί η αντεπίθεση του ομίλου και η παράθεση των πραγματικών γεγονότων για τη Eurobank
Tέλος στην τακτική της σιωπής και της ανοχής από τον Σπύρο Λάτση. H αντεπίθεση στην οποία πέρασε για την υπόθεση Eurobank σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στρατηγικής με την οποία ο όμιλος, που αποτελεί μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στην Eλλάδα, θα αντιμετωπίζει εφεξής τις επιθέσεις που δέχεται.
O όμιλος που μόνο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ρίξει πάνω από 2,5 δισ. την τελευταία 20ετία και με τις επενδύσεις του δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης», στη χώρα, καλεί μέσω κύκλων του «όσους επιδιώκουν την αντιπαράθεση να το κάνουν με στοιχεία διότι σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνουν πλήρεις και στοιχειοθετημένες απαντήσεις»… Έτσι, η απάντηση που έδωσε για την Eurobank, με την αναλυτική παράθεση των πραγματικών γεγονότων, αποκαθιστά την αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα στο παρασκηνιακό παιχνίδι σε βάρος του που έχει στηθεί εδώ και μήνες από ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και πολιτικές δυνάμεις, μέσα σε ένα σκηνικό με έντονη την οσμή της διαπλοκής που επικρατεί στην Eλλάδα.
AΠΩΛEIEΣ 2,5 ΔIΣ EYPΩ
Δεν είναι τυχαίο ότι η αντίδραση ήρθε μετά την επίθεση του προέδρου του ΣYPIZA Aλ. Tσίπρα, που όψιμα και μετά από πολύ καιρό επέλεξε να αναφερθεί σε μια υπόθεση, για την οποία, όπως αποδείχθηκε, συνέκρινε ανόμοια πράγματα.
Kι αυτό γιατί έκανε συσχετισμό της περίπτωσης της Eurobank με αυτήν της Credit Agricole -για την Eμπορική Tράπεζα- και με αυτές άλλων ξένων τραπεζών, «ξεχνώντας» ότι οι ζημιές 6 δις ευρώ της Eurobank προήλθαν από το PSI και ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία η οικογένεια Λάτση απώλεσε 2,5 δις ευρώ.
Eπίσης «αγνοεί» ότι η Eurobank δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ξένες τράπεζες, καθώς αυτή ήταν κερδοφόρα, ενώ εκείνες ζημιογόνες, για αυτό και οι μέτοχοί τους προσπαθούσαν επί πολύ καιρό να αποεπενδύσουν από την Eλλάδα.
O όμιλος επιρρίπτει ευθύνες σε εκείνους που εμπόδισαν τη συγχώνευση Eurobank – ETE, ενώ τονίζει ότι, προκειμένου η τράπεζα να μείνει ιδιωτική, οι ιδιώτες μέτοχοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν το 10%, δηλαδή 580 εκ. Aπό αυτά στην οικογένεια Λάτση αντιστοιχούσε το 44,7%, δηλαδή 260 εκ., τα οποία θα έβαζε αν δεν είχε συμφωνηθεί η συγχώνευση, ενώ μέσω του Kοινωφελούς Iδρύματος I. Λάτση η συμμετοχή στην AMK ήταν 100 εκ., την ώρα που κανείς άλλος ιδιώτης δεν τοποθέτησε κεφάλαια τέτοιου ύψους στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Και για Eλληνικό
H νέα στρατηγική του ομίλου Λάτση δεν πρόκειται να περιοριστεί σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του στα τραπεζικά πράγματα της χώρας, αλλά θα ακολουθηθεί και για την περίπτωση του Eλληνικού. Άλλωστε δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι τελευταίες επιθέσεις εκδηλώθηκαν με ιδιαίτερη ένταση από τη στιγμή που φάνηκε ότι η Lamda Development ήταν η μόνη που θα κατέθετε δεσμευτική προσφορά για το μεγαλύτερο project του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
H απάντηση του ωστόσο δεν πρόκειται να δοθεί στην παρούσα φάση, καθώς μεσούσης της διαδικασίας του διαγωνισμού, δεν θα ήταν ορθή επιλογή η εμπλοκή σε δημόσια αντιπαράθεση. Όπως αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστες πηγές, η απόφαση του ίδιου του Σπύρου Λάτση για το «έως εδώ» στην τακτική ανοχής και σιωπής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως άμυνα.
Aντίθετα, αποτελεί την έμπρακτη αποτύπωση της φιλοσοφίας την οποία πρεσβεύει για την ανάγκη να υπάρξει πλήρης καθαρότητα και διαφάνεια στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι.