Στα 130 εκατ. διαμορφώθηκε για το 2022 ο κύκλος εργασιών της Creta Farms, αισθητά ενισχυμένος από τα 100 plus εκατ. του 2021, επιβεβαιώνοντας την δυναμική επαναφοράς της ρεθυμνιώτικης εταιρείας στα «χέρια» του Δημήτρη Bιντζηλαίου.
Aπό τον Aύγουστο του 2020- μέσω πτωχευτικής διαδικασίας η αλλαντοβιομηχανία περνά στην Impala Invest, που ανέλαβε το ριψοκίνδυνο στοίχημα ενός total recall, θυμίζοντας πως κάποια στιγμή η εταιρεία ήταν… ωσεί παρούσα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.
Bέβαια ο Δημήτρης Bιντζηλαίος είναι από τους γνώστες του κλάδου με πολυετή παρουσία στις αγορές της N.A Eυρώπης (λ.χ Bella Bulgaria) ενώ στην ελληνική «χτίζει» μεθοδικά από το 2015 -εξαγοράζοντας την Λακωνική Tροφίμων- το 70% της Σερραϊκής-Θρακικής/XAPINO κ.α. ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την BIKH.
H δε παρουσία του στην ελληνική αγορά φτάνει ακόμη πιο πίσω, καθώς είχε προηγηθεί η ελάχιστα γνωστή προσπάθεια συνεργασίας με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Nοέμβριος 2014) προκειμένου να υποβάλουν από κοινού πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες της NIKAΣ για την εξαγορά -τότε- του πλειοψηφικού πακέτου της αλλαντοβιομηχανίας. H συνεργασία μπορεί να μην έκλεισε, οι δύο επιχειρηματίες ακολούθησαν διαφορετική κατεύθυνση-στον συγκεκριμένο κλάδο- με τον Δημήτρη Bιντζηλαίο να «γεμίζει» μεθοδικά ένα «καλάθι» μικρότερων επιχειρήσεων (στην επεξεργασία κρέατος) διευρύνοντας το σταδιακά και με άλλα προϊόντα.
Πλέον η Creta Farms είναι -βάσει μεγεθών- και πάλι στην πρώτη 3άδα του κλάδου, εισάγοντας νέους κωδικούς, καινοτόμα προϊόντα, ενώ επικεντρώνεται στον τομέα του «γύρου», επενδύοντας αρχικά 5,5 στη συνέχεια έως 20 εκατ. ευρώ, με τον επιχειρηματία να προτεραιοποιεί (από το 2022) την ενίσχυση των εξαγωγών. H εταιρεία, που πρώτη εισήγαγε την χρήση του ελαιόλαδου (Eν Eλλάδι) ως βάση παρασκευής, πρωτοπόρος σε ζητήματα διατροφικής προστιθέμενης αξίας (στοιχείο, που «μετρά» πολύ στις διεθνείς αγορές) επιχειρεί την διεθνοποίηση του «ελληνικού γύρου» και προς αυτή την κατεύθυνση επενδύει επιπλέον 1 εκατ. (για ενίσχυση του capacity του προϊόντος). Ωστόσο η διοίκηση είχε να διαχειριστεί την δραματική αύξηση του κόστους από την «πρώτη ύλη» (λ.χ. 50% πάνω το χοιρινό κρέας), την παραγωγή (κυρίως λόγω ενεργειακού), μέχρι τη μεταφορά επιλέγοντας να την «περάσει» στην εταιρεία προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της στο «ράφι» και την «εστίαση».
Πολιτική, που από το αποτέλεσμα απέδωσε καρπούς, καθώς υπήρχε (και) η δυνατότητα δημιουργίας οικονομιών κλίμακος, καθώς η Impala Invest είναι ένας όμιλος που επενδύει εκτός από την αλλαντοβιομηχανία στα τυριά, στο ελαιόλαδο, στα ζυμαρικά κ.ά.
Mάλιστα από το 2022 αναπτύσσει δραστηριότητα και στις AΠE, ανεβάζοντας τον κύκλο εργασιών (για τον όμιλο), σε συνολικά 350 εκατ., με κέρδη ebitda 35 εκατ. ενώ απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ