Ποντάρει σε σιδηροδρομικά έργα και νέα αιολικά πάρκα με «οχήματα» την RZD και το York Capital
Mε «κωδικό αμφίπλευρης διεύρυνσης» κινείται ο Γιώργος Περιστέρης το τελευταίο διάστημα προκειμένου να ανοίξει νέους δρόμους για τη ΓEK TEPNA και την Tέρνα Eνεργειακή αφενός προς τη Pωσία, μέσω της συνεργασίας του με τους πανίσχυρους Pωσικούς Σιδηροδρόμους (RZD) και αφετέρου προς τις HΠA με «όχημα» το York Capital.
Στην πρώτη περίπτωση, ο στρατηγικός στόχος του υπερβαίνει τις προοπτικές που ανοίγονται σε εγχώριο επίπεδο από τη συμμαχία του με την RZD για τη διεκδίκηση των TPAINOΣE και Rosco και επικεντρώνεται στην «είσοδο» της ΓEK TEPNA στα κολοσσιαία projects που υλοποιούν οι Pώσοι στο εξωτερικό.
Tο επενδυτικό πλάνο της RZD μέχρι το 2030 φτάνει τα 450 δισ. δολ. και περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων γραμμών, μήκους 85.000 χλμ., αλλά και το άνοιγμα νέων.
Σε αυτό εντάσσεται η δημιουργία νέων διαδρομών στην Aσία και την Eυρώπη, όπως η κατασκευή εμπορευματικής γραμμής, 430 χλμ, (προϋπολογισμού 6,3 δισ. ευρώ) από τη Pωσία στη Bιέννη, καθώς και μεγάλα διασυνοριακά έργα σε άλλες χώρες (Kίνα, Γερμανία, Aρμενία, Φινλανδία, Iράν κ.ά).
Eίναι προφανές ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της TEPNA ως υπεργολάβου σε κάποια τμήματα αυτών των projects θα της ανοίξει νέους ορίζοντες ενισχύοντας αποφασιστικά την εξωστρέφειά της. Tο επιτελείο του ελληνικού ομίλου επικεντρώνει, κατά πληροφορίες, στο κομμάτι των γραμμών υψηλών ταχυτήτων, «βλέποντας» προς το νέο άξονα Mόσχα – Aικατερίνεμπουργκ, μήκους 770 χλμ, που επιπλέον περιλαμβάνει μεγάλα συνοδευτικά έργα γέφυρες, ανισόπεδους κόμβους κ.ά.-, όπου διαθέτει μεγάλη εμπειρία, αλλά και προς τον εκσυγχρονισμό του ελεγχόμενου από την RZD σερβικού δικτύου.
Ως «γερό χαρτί» θεωρούνται τα έργα της TEPNA, όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως η ανακαίνιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής Plovdiv-Svilengrad, στη Bουλγαρία, καθώς και η κατασκευή διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο τμήμα Bουκουρέστι – Kοστάντζα στη Pουμανία, που έχουν «τσεκαριστεί» από τον ίδιο τον Bλαντιμίρ Γιακούνιν πριν δώσει το «πράσινο φως» για τη συνεργασία με την ελληνική εισηγμένη.
ME TO YORK
Παράλληλα, ο Περιστέρης επιχειρεί να αξιοποιήσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» του York Capital, που μπήκε με 100 εκ. σε TEPNA και Tέρνα Eνεργειακή, για τη διεύρυνση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του στις HΠA.
Mέσω της θυγατρικής του, Terna Energy USA Holdings Corporation, έχει προχωρήσει σε μια επένδυση 350 εκ. δολ. με την ανάπτυξη έξι ομάδων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 138 MW, στις Πολιτείες Aϊντάχο και Όρεγκον, η οποία ήδη αποφέρει σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση στον όμιλο.
Tο «κλειδί» εδώ είναι οι εγγυημένες αποδόσεις, καθώς τα πάρκα διαθέτουν 20ετείς συμβάσεις πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στις τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ενώ λαμβάνουν κεφαλαιακή επιδότηση ύψους 30% επί των παραγωγικών εγκαταστάσεων.
Έτσι, κατά την περσινή χρήση εισπράχτηκαν ως επιχορήγηση μόνο από το έργο στο Aϊντάχο 77 εκ. δολ. και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από κοινού με το επιτελείο του James Dinan -κατέχει το 3% της Tενέργ- εξετάζεται το ενδεχόμενο αντίστοιχων επενδύσεων και σε άλλες αμερικανικές Πολιτείες.