Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση και σύρραξη, μέσα από τον πολιτισμό» από 20 έως 23 Μαρτίου 2023 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Το Διεθνές Συνέδριο, με Πρόεδρο την Ομότ. Καθ. Αντωνία Μοροπούλου, συνδιοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και συμβούλια, επιστημονικές ενώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
To απόγευμα της πρώτης ημέρας εργασιών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου TMM-CH πραγματοποιήθηκε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 4 με θέμα «Tο έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου: Διεπιστημονικότητα και καινοτομία στην έρευνα και στην εκπαίδευση». Την εισαγωγή έκανεοΑρχαιολόγος που τότε εκπροσωπούσε το NationalGeographic στο έργο, Δρ Fredrik Hiebert, και ακολούθησε η εισήγηση της Προέδρου του Διεθνούς Συνεδρίου και επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ στο εμβληματικό έργο αποκατάστασης, Καθ. Αντωνίας Μοροπούλου.
Η Καθ. Αντωνία Μοροπούλου επεσήμανε τη διεπιστημονικότητα, τόσο στη μελέτη όσο και στην παρακολούθηση, τη διοίκηση και την αποτίμηση του έργου, καθώς επίσης και τη χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας, όπως τον μη καταστροφικό έλεγχο, τα ρεαλιστικά τρισδιάστατα μοντέλα πεπερασμένων στοιχείων και κυρίως τα υπόβαθρα ψηφιακής τεκμηρίωσης, επίσης τρισδιάστατα, όπου όλες οι πληροφορίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν. Με την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεθοδολογία αυτή χαρακτηρίζει τις σύγχρονες εφαρμογές της επιστήμης και τεχνολογίας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με καινοτομία.
Η Καθ. Αντωνία Μοροπούλου υπογράμμισε ότι ο χώρος της έρευνας, της εκπαίδευσης και της εφαρμογής, είναι ενιαίος και κάλεσε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα στην Έρευνα και Καινοτομία, κο Χρίστο Δήμα, να αξιοποιήσει τη συλλογική αυτή εμπειρία σε ένα εμβληματικό έργο. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τον εμβληματικό ρόλο του έργου στον Πανάγιο Τάφο και τόνισε ότι «αξιοποιώντας την καινοτομία και την επιστημονική έρευνα, μπορούμε να αναζητήσουμε υπερσύγχρονες τεχνολογικά λύσεις, που όχι μόνο προστατεύουν και συντηρούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά συμβάλλουν και στην ακόμα μεγαλύτερη διάχυση, προβολή και εξωστρέφειά της».