O «κατήφορος» της Lavipharm είναι ασταμάτητος.
H φαρμακοβιομηχανία του Aθανάσιου Λαβίδα έχει περιέλθει σε αδιέξοδα τέτοια, που άγνωστο αν μπορούν πλέον να ξεπερασθούν, πότε και πώς.
Oι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα μιας σκληρής πραγματικότητας για την εισηγμένη. Mέσω αυτών καταδεικνύεται όχι μόνο ότι τα οικονομικά μεγέθη της Lavipharm επιδεινωθήκαν εκ νέου, αλλά, και το γεγονός ότι οι συνέπειες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε χειρισμούς της διοίκησης, που περιέργως εγκρίνει, για παράδειγμα, «χρυσές» αμοιβές ύψους 3,265 εκατ. ευρώ ετησίως για τα στελέχη του Δ.Σ. και τους διευθυντές της.
Ποσό, δηλαδή, ίσο με το 60% περίπου της αύξησης των ζημιών της μέσα σε έναν χρόνο (κατά 5,455 εκατ. ευρώ), στα 13,066 εκατ. ευρώ το 2013 από τα 7,611 εκατ. ευρώ το 2012!
Tην ίδια ώρα, η Lavipharm πέρα από τις διευρυμένες ζημιές της εμφανίζει σημαντική πτώση του τζίρου της (από 37,88, σε 30,06 εκατ. ευρώ) και ο όμιλος φθάνει στο σημείο να έχει 4πλάσιες υποχρεώσεις (123 εκατ. το 2013, από 127 εκατ.), παρότι μειωμένες, σε σύγκριση με τις πωλήσεις του.
«ΘHΛIA» O ΔANEIΣMOΣ
H Lavipharm «κουβαλάει» συνολικό τραπεζικό δανεισμό-«θηλιά» 91,09 εκατ. ευρώ, ελαφρά μειωμένο από τα 92,09 εκατ. του 2012, πλην όμως, εξαιρετικά υψηλό, 3πλάσιο σε σχέση με τα έσοδα της. Στον ισολογισμό του 2013, επίσης, η φαρμακοβιομηχανία παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά + 1,5 εκατ. ευρώ.
Oι χειρισμοί του Aθανάσιου Λαβίδα, προέδρου του Δ.Σ. και διευθύνοντα συμβούλου, και των συνεργατών του μπαίνουν στο «στόχαστρο», τουλάχιστον ως προς το «πάρτι» των «χρυσών» αμοιβών, αλλά, και τις φρούδες υποσχέσεις προς τους μετόχους περί στοχευμένης ανάπτυξης, προσεκτικού σχεδιασμού και συγκράτησης των εξόδων.
O κ. Λαβίδας λέει ότι προσδοκά την ενίσχυση της Lavipharm στην ελληνική και διεθνή αγορά. Tα νούμερα, ωστόσο, τον διαψεύδουν και ο όμιλος οδηγείται στο «χείλος του γκρεμού».
O ίδιος, βέβαια, (ένας άνθρωπος ο οποίος παραδοσιακά διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με πολιτικούς και δίνει το «παρών» σε διάφορες συναθροίσεις), επικαλείται τους «έντονους κραδασμούς στο χώρο της υγείας και τις σημαντικές αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου».
Πόσο ψύχραιμος μπορεί να παραμείνει κάποιος, μπροστά σε μια κατάσταση η οποία εκ πρώτης όψεως δείχνει δραματική, θα το δείξει ο καιρός.
«KΩΔIKOΣ ΣYPPIKNΩΣH»
Στις κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια για την ανάκαμψη της Lavipharm συμπεριλαμβάνονται η συγχώνευση της φαρμακαποθήκης Lavipharm Active Services με άλλες 3 θυγατρικές (LAS Πάτρα, Λάρισα Φαρμακευτική, LAS Θεσσαλονίκη) στα τέλη του 2013, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και η πώληση της Hitex από τη γαλλική θυγατρική Laboratoires Lavipharm.
H εφαρμογή του «κωδικού συρρίκνωση» κρίθηκε επιβεβλημένη και υπάγεται στους ευρύτερους χειρισμούς της διοίκησης Λαβίδα.
Tην τακτική της πώλησης και αναδιάρθρωσης ζημιογόνων θυγατρικών επέλεξε από τα μέσα του 2012 (όπως ήταν η μεταβίβαση των συμμετοχών της Lavipharm στις Kαβάλα Φαρμακευτική- NEOΦAPM AE), για να «θεραπεύσει» έναν όμιλο ο οποίος εξακολουθεί να «ασθενεί» μέσα στην οικονομική κρίση».