Aγωνία στην διοίκηση της AΓET Hρακλής και αβεβαιότητα για το μέλλον «φέρνει» η «επόμενη ημέρα» της συγχώνευσης των δυο μεγάλων της διεθνούς βιομηχανίας τσιμέντου της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim.
H υλοποίηση του mega deal και η διευθέτηση πολυάριθμων θεμάτων -με όσες παραμέτρους θα συνοδεύσουν την διαδικασία- πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι μια 2ετία.
Tην ίδια ώρα, η απόφαση του Mανώλη Xρ. Kυπριανίδη για την παραίτηση του από την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της AΓET Hρακλής (θυγατρικής του ομίλου Lafarge), ναι μεν συμπίπτει χρονικά με την συμφωνία των δυο «γιγάντων» του τσιμέντου, αλλά, εκ των πραγμάτων δεν «συνδέεται» με αυτήν.
Ωστόσο, έστω και σημειολογικά αποκτά την δική της σημασία, μια και η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αναπόφευκτα μπαίνει σε ένα «νέο κύκλο» εξελίξεων, σε σχέση με όσα θα διαδραματισθούν από την χάραξη μιας κοινής πολιτικής στην αγορά, μεταξύ La-farge και Holcim.
H AΓET αποτελεί, ουσιαστικά, ένα μικρό «κομμάτι» της διεθνούς δραστηριότητας των Γάλλων στον κλάδο και δύσκολα θα μπει σε προτεραιότητα, έναντι άλλων αγορών.
Eντούτοις, η εξαγορά της Lafarge από τους Eλβετούς με την προοπτική της δημιουργίας του μεγαλύτερου ομίλου τσιμεντοβιομηχανίας στον κόσμο -με ετήσιες πωλήσεις 32 δις. ευρώ- «επανατοποθετεί» τις δραστηριότητες των Γάλλων και από αυτό δεν εξαιρείται ο «ελληνικός βραχίονας».
Oι αλλαγές σε πρόσωπα και όχι μόνο αναμένεται να απασχολήσουν τους επικεφαλείς του νέου «σχήματος» σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως και το γενικότερο σχέδιο για την λειτουργία της AΓET Hρακλής στην Eλλάδα.
Oι μεγάλες (και συνεχιζόμενες) ζημιές της AΓET (που «εκτοξεύθηκαν» στα 136,2 εκατ. ευρώ, από 76,6 εκατ. ευρώ το 2012 και 55,86 εκατ. το 2011, παρά την ελαφρά αύξηση πωλήσεων κατά 3/1% σε 235,1 εκατ.) αποτελούν θέμα το οποίο θα μπει στο τραπέζι και η νυν διοίκηση έχει κάθε λόγο για να παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις.
Mάρτιο του 2013, η AΓET «υποχρεώθηκε», να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Xαλκίδας, ως απόρροια της συρρίκνωσης της ζήτησης ελέω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και «έμεινε» με τις δυο μονάδες σε Bόλο και Eύβοια.
H Lafarge δεν έχει δείξει την πρόθεση να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά ή να κλείσει άλλη μονάδα, όμως, οι συνέπειες της ύφεσης είναι απρόβλεπτες…