Οι ξένοι και ελληνικοί κολοσσοί που ρίχνουν ζεστό χρήμα στην Αγορά
Τα μεγάλα projects στον κλάδο της αιολικής ενέργειας φαίνεται πώς αποφασίζουν να βγάλουν από τα συρτάρια τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε μία εποχή η οποία δείχνει ώριμη ώστε να ξεκινήσει η επανεκκίνηση των έργων, που για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχε παγώσει.
Παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε από τους επίσημους φορείς το new deal, κάτι το οποίο μεταφράστηκε ως αντιεπενδυτικό μήνυμα και άδικο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θεωρούν ότι η αγορά σταθεροποιείται.
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και τα σημάδια κινητικότητας ορατά με τους καλά γνωρίζοντες τον κλάδο, να μιλούν για μία θερμή (επενδυτικά) τριετία με τις επενδύσεις μάλιστα να ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ.
Ποιοι κάνουν το restart
Τον ασκό του Αιόλου αναμένεται να ανοίξουν η ιταλική Enel και ο όμιλος Κοπελούζου, οι οποίοι έχοντας ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση με την εγγύηση του γερμανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes, προχωρούν το project του Καφηρέα με ισχύ 180MW και προβλεπόμενο ύψος επένδυσης στα 220 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η Τέρνα Ενεργειακή τρέχει αιολικό επενδυτικό πρόγραμμα που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Για την ΤΕΝΕΡΓ έργο ορόσημο είναι το πάρκο στη νήσο Άγιο Γεώργιο με ισχύ 70MW και εκτιμώμενο ύψος επένδυσης πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα έργα του pipeline το κόστος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1,3 εκατ. ανά μεγαβάτ.
Δυναμική είσοδο στην αγορά των αιολικών ετοιμάζει και ο όμιλος Μυτιληναίος μέσω της θυγατρικής εταιρείας ηλεκτρισμού Protergia. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας στη διετία 2014 -2015 θα επενδυθούν συνολικά 190 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πάρκων συνολικής ισχύος 130MW. Ήδη η εταιρεία έχει σε φάση κατασκευής 50 MW που αντιστοιχούν στο 40% του προβλεπόμενου pipeline νέων έργων.
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, υπάρχουν σήμερα σε ώριμο ή πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης, αιολικά έργα συνολικής ισχύος 6.610 MW, εκ των οποίων 4200 MW διαθέτουν όρους σύνδεσης, 1623 MW διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και 787 MWδιαθέτουν σύμβαση αγοραπωλησίας. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση πάνω από 10 δισ. ευρώ.