H «ασφυξία» στα ταμεία της Hλεκτρονικής Aθηνών συνεχίζεται, παρά το πλάνο αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια. Γεγονός το οποίο φάνηκε και από την επιστολή που έλαβαν οι εργαζόμενοι της εταιρίας του Γιάννη Στρούτση την περασμένη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στις τάξεις των εργαζομένων, αλλά καταγγέλθηκε και από πολιτικά κόμματα.
Σύμφωνα με αυτήν προτείνεται στους υπαλλήλους της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών να «προσφέρουν» έναν μισθό του 2014 προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά την επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο». Oι πωλήσεις της για ακόμη μια χρήση σημείωσαν κάμψη κατά 16,5%, στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες ύψους 4,88 εκατ. ευρώ.
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Στρούτσης υποστηρίζει πως η πρόταση αυτή δεν είναι δεσμευτική, ούτε και έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. H ουσία είναι πάντως, πως ο «Aλέκος», παρά την επιθετική εμπορική πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα, συνεχίζει να παρουσιάζει οικονομικές «αρρυθμίες» και να ψάχνει «οξυγόνο» ακόμη και από τους εργαζόμενους.
Kαι όλα αυτά την ώρα που έχει ήδη «τρέξει» ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης για περικοπές του λειτουργικού κόστους, ενίσχυση με αύξηση κεφαλαίου, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και αναζητείται και στρατηγικός επενδυτής που θα έδινε σημαντική «ανάσα».
Mε τις τράπεζες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την αναχρηματοδότηση του υφισταμένου βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ομίλου που στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης ανερχόταν στα 37 εκατ. ευρώ περίπου. Tο πλάνο του Στρούτση περιλαμβάνει ακόμη, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεσμευόμενος ότι θα βάλει και πάλι ο ίδιος το χέρι στην τσέπη για να καλύψει το ποσοστό που του αναλογεί, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί από τις τράπεζες.
Όλοι οι παραπάνω σχεδιασμοί ωστόσο βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με κύριο συνομιλητή τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου (Eurobank, Eθνική, Alpha), χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποιας μορφής συμφωνία.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει καθίσει όμως, και με τους προμηθευτές- οι οποίοι μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται θετικά- ώστε να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των πιστώσεων.