Τα οφέλη για τη ΔΕΗ από την πώληση του Διαχειριστή και οι υποψήφιοι μνηστήρες
«Στοίχημα» ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ παίζει η ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, διαδικασία που ξεκίνησε ήδη, με ορίζοντα ανάδειξης του προτιμητέου επενδυτή μέχρι τέλος Ιουνίου.
Τα οφέλη για την Επιχείρηση αναμένονται πολλαπλά, καθώς τα έσοδα τόσο από αυτήν την αποκρατικοποίηση, -όσο και από τη «μικρή ΔΕΗ»- θα κατευθυνθούν στο δικό της ταμείο, σε αντίθεση με τα άλλα projects του ΤΑΙΠΕΔ.
Η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ, με «σφιχτή» προθεσμία (9 Μαΐου), σε συνδυασμό με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» -προαπαιτούμενο της Τρόικας για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων-, αλλά και με τη μεταφορά στο Ταμείο του 17% της «μεγάλης» που θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεγαλύτερη και πλέον εμβληματική ενεργειακή αποκρατικοποίηση.
Η ολοκλήρωση της οποίας (αρχές του 2016) θα φέρει ένα νέο ανταγωνιστικό τοπίο στην αγορά ενέργειας, με την παρουσία τόσο των μεγάλων Ελλήνων παικτών, όσο και ξένων ομίλων, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ηχηρό «παρών» του γαλλικού κολοσσού EDF.
1 – 1,5 ΔΙΣ. Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Η χρηματοοικονομική «ακτινογραφία» του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί προσδοκία για ένα τίμημα με «κατώφλι» τα 600 εκ. και «ταβάνι» το 1 δισ., ποσό που θεωρεί εύλογο η S&P στην έκθεση αναβάθμισης κατά 3 βαθμίδες της ΔΕΗ (από “CCC” σε “B”).
Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα (2013), το πάγιο ενεργητικό του Διαχειριστή ανέρχεται σε 1,54 δισ. ευρώ, ενώ η αξία της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, επί της οποίας υπολογίζεται η απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων, αυξήθηκε σε 1,42 δισ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, η συνολική αποτίμηση του κυμαίνεται μεταξύ 1,2 – 1,4 δισ., που «οδηγεί» για το 66% σε ένα εύρος μεταξύ 790 – 920 εκατ., με το υπόλοιπο 34% να παραμένει στο Δημόσιο.
Στη Χαλκοκονδύλη, ωστόσο, εκτιμούν τη συνολική αξία, με βάση το ενεργητικό μείον το δανεισμό, σε περίπου 900 εκατ., που σημαίνει ότι υπολογίζουν να εισπράξουν περί τα 600 – 650 εκατ. Αν όμως η επικείμενη συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του συνολικού δανεισμού του ΑΔΜΗΕ, ύψους 337 εκατ., -με ευνοϊκούς όρους και ορίζοντα πενταετίας- κλείσει με επιτόκιο κάτω από το 6,5%, τότε ο πήχης της αποτίμησης και του προσδοκώμενου τιμήματος ανεβαίνει.
Η πώληση της εταιρίας εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το δανειακό προφίλ της ΔΕΗ, καθώς η διοίκησή της σχεδιάζει, τουλάχιστον τα μισά από τα έσοδα να κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που κινούνται στα 700 εκατ., σε σύνολο δανειακού υπολοίπου 4,9 δισ.
Αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 300 εκ., ενώ ένα άλλο μέρος θα διατεθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης.
ΠΟΛΥΦΕΡΝΗ ΝΥΦΗ
Ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών κερδών (55 εκ. το 2013, από 25 εκατ.), με την αξιοζήλευτη απόδοση 16% -έναντι 8% το 2012- η άνοδος του τζίρου (347 εκατ. από 325 εκατ.), αλλά και η αύξηση των EBITDA (174 εκατ. από118 εκατ.), με τις καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές -παρά τα προβλήματα ρευστότητας – να ανέρχονται σε 226 εκατ. καθιστούν τον ΑΔΜΗΕ πολύφερνη νύφη.
Αν και παραμένει το μεγάλο αγκάθι του ελλείμματος στην ενεργειακή αγορά, που αυξήθηκε κατά 92,5 εκ. τον τελευταίο χρόνο (624,26 εκ. έναντι 531,7 εκατ. το 2012), ενώ οι απαιτήσεις του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ (λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών) αυξήθηκαν στα 997 εκατ. (από 787 εκατ. το 2012).
Έτσι, αναμένεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο θα τονωθεί από τη δυνατότητα συμμετοχής και funds, αν υπολογιστεί ότι κυρίως τα pension έλκονται από τέτοιες εταιρίες λόγω σταθερών αποδόσεων. Εκτός από το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του Ιταλού Διαχειριστή Terna, κρούσεις υπάρχουν από τον κινεζικό κολοσσό China State Grid, αλλά και από αμερικανική εταιρία δικτύων, καθώς και από δυτικά και ασιατικά funds. Αντίθετα, φαίνεται να υποχωρεί το ενδιαφέρον της βελγικής Elia.
ΞΑΝΑ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Η «μικρή ΔΕΗ» καταρρίπτει τη δεσπόζουσα θέση Η επαναφορά στην ατζέντα από τον Χ. Αλμούνια του καυτού θέματος των κρατικών ενισχύσεων δημιουργεί νέες «γκρίζες ζώνες» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η υπόθεση αφορά στο γνωστό ζήτημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης λόγω του σημερινού μονοπωλίου της στη χρήση λιγνίτη.
Ωστόσο, με το σχέδιο πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», που περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες 1380MW και 5 λιγνιτωρυχεία, καθώς και με τις δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας από Σεπτέμβριο, αναμένεται να κλείσει το συγκεκριμένο μέτωπο.
Στο στόχαστρο της DGCom παραμένουν για κρατικές ενισχύσεις του παρελθόντος άλλες δύο υπό ιδιωτικοποίηση εταιρίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (για ποσό 714 εκ. της περιόδου 2007-2009) και τα ΕΛΤΑ, λόγω επιδοτήσεων ως φορέα καθολικής υπηρεσίας.
«Ζωντανή» παραμένει η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για ποσό 310 εκατ. που κρίθηκε ασύμβατο με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Παρά τις επανειλημμένες προσφυγές των εκάστοτε διοικήσεών τους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις απέρριψε υποχρεώνοντας τα Ναυπηγεία να ασχολούνται αποκλειστικά με στρατιωτικές -και όχι εμπορικές- δραστηριότητες.
Για ποσό 1,1δισ. «κατηγορούνται» τα ΕΑΣ (πρώην Πυρκάλ-ΕΒΟ), με αποτέλεσμα να παγώσουν όποια σχέδια αποκρατικοποίησης, ενώ στη λίστα έχουν προστεθεί ο ΟΠΑΠ (μονοπώλιο), αλλά πρόσφατα και η Cosco, όπου η DGCom δεν εγκρίνει την απόκτηση του προβλήτα 3.
Έτοιμη η έκδοση ομολόγου 500 εκατ.
Η ΔΕΗ είναι η πρώτη επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το θετικό κλίμα από την επάνοδο της χώρας στις χρηματαγορές, προχωρώντας στην έκδοση ομολόγου 500 εκατ.
Αν και «οδηγός» είναι το επιτόκιο 4,90% που εξασφάλισε το αντίστοιχο του ελληνικού δημοσίου, εκτιμάται ότι αυτό θα κινηθεί περί το 6%.
Το κλίμα από τα roadshows σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη ήταν ιδιαίτερα θετικό και κάποια στιγμή εξετάστηκε, ο πήχης να ανέβει στα 700 εκατ. Το ομόλογο, σε συνδυασμό με το πρόσφατο κοινοπρακτικό των 2,2 δισ., αναμένεται να φέρει ανάσα ρευστότητας στην αγορά με την πληρωμή μέρους των οφειλομένων προς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ.
Ένα σημαντικό μέρος του πάντως θα χρησιμοποιηθεί για βελτίωση του δανειακού προφίλ της Επιχείρησης -καταβολές για το δάνειο των 2,2, δισ. προκειμένου να χαμηλώσει το μέσο επιτόκιο 6,5%-, καθώς και για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων με υψηλό επιτόκιο.
Πρόσφατα η ΔΕΗ εξασφάλισε δάνειο 700 εκ. με επιτόκιο 5% από ξένες τράπεζες για την Πτολεμαίδα και 235 εκατ. (από σύνολο 415 εκατ.) από την ΕΤΕπ, με 4%, για έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής.