Η απόφαση για λύση της συνεργασίας με τους Αμερικανούς και η επόμενη μέρα για το management
Δεν γνώριζαν οι Άραβες της AGC για το «διαζύγιο»
«Μυστήριο» καλύπτει το… διαζύγιο της Starwood Hotels & Resorts με την Αστήρ Παλλάς. Η απόφαση για τη λύση της σύμβασης μακροχρόνιας συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2006 και είχε 15ετή διάρκεια, ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ξαφνιάζοντας την αγορά ως προς την χρονική στιγμή που επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή.
Πολλοί είναι εκείνοι που συνέδεσαν την συγκεκριμένη κίνηση με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο οποίος μέσα στους επόμενους μήνες θα περάσει και επισήμως στα χέρια των Αράβων της AGC (Jermyn Street Real Estate Fund). Οι επενδυτές που έχουν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό της ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ με 400 εκατ. ευρώ για το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα της παραλιακής, περιμένουν τις τελικές εγκρίσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αυτό εκτιμάται πως θα γίνει εντός του καλοκαιριού γι’ αυτό και η Αστήρ Παλλάς πρόκειται να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος και συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η πώληση του 90% στην AGC.
Πηγές από την πλευρά των Αράβων πάντως, δηλώνουν πως δεν γνώριζαν τίποτε για την απόφαση λύσης της σύμβασης με την Starwood Hotels & Resorts μέχρι την ανακοίνωσή της.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους είναι γνωστό πως η συνεργασία της αμερικανικής αλυσίδας, η οποία είχε το management του Αστέρα Βουλιαγμένης με την Εθνική Τράπεζα δεν ήταν «ανέφελη». Στο παρελθόν, από την εποχή Ταμβακάκη ακόμη στην διοίκηση, τα σενάρια περί αποχώρησης της Starwood Hotels & Resorts από τον Αστέρα έδιναν και έπαιρναν.
Το κυριότερο «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η ζημιογόνος τροχιά του ξενοδοχείου. Η Εθνική Τράπεζα καταλόγιζε στην διαχειρίστρια εταιρία πως δεν είχε καταφέρει να «πιάσει» τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της μεταξύ τους συμφωνίας και προβλέπονταν και στη σύμβαση, με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να μην έχει κατορθώσει να «γυρίσει» σε κέρδη.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Εθνικής, η αμερικανική αλυσίδα είχε περιοριστεί στο να εισπράττει την προβλεπόμενη από τη σύμβαση αμοιβή βάσει του τζίρου και δεν επεδίωκε και την επιπλέον αμοιβή βάσει των κερδών. Γι’ αυτό και πολλοί ήταν εκείνοι που εισηγούνταν την διακοπή της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Ακόμη όμως, και αν οι ζημίες του Αστέρα (το 2013 μείωσε τις ζημίες στα 6,4 εκατ. ευρώ από 9,3 εκατ. ευρώ το 2012) είναι μία από τις βασικές αιτίες για να χωρίσουν οι δρόμοι Εθνικής- Starwood, προκαλεί εντύπωση ο λόγος που η τράπεζα προχωρά τώρα σε μια τέτοια κίνηση, ενώ θα μπορούσε να το πράξει πολύ νωρίτερα.
ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
Τι θα φέρει όμως, η επόμενη μέρα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης; Η ιδιοκτήτρια εταιρία ανακοίνωσε πως «παραμένει εγγυητής των ποιοτικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, τηρώντας όλες τις υπάρχουσες και μελλοντικές ατομικές και ομαδικές κρατήσεις». Κάτι το οποίο τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλλάς, Χρόνης Γριβέας.
Φαίνεται όμως, πως για την ώρα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Starwood Hotels συνεχίζονται και βρίσκονται στο peak τους. Και αυτό επειδή, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αμερικανικής αλυσίδας, «προς το παρόν παραμένουμε στο management του Αστέρα Βουλιαγμένης μέχρι νεωτέρας».
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιος θα είναι ο διάδοχος της Starwood στην διαχείριση του ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης, κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα αποφασιστεί πλέον από τους νέους ιδιοκτήτες, τους Άραβες, όταν αναλάβουν και επισήμως, η αναζήτηση διεθνούς φήμης αλυσίδας φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Κάποια σενάρια ήθελαν την αλυσίδα Aquis Hotels & Resorts του Τζον Κεντ να είναι μία από τις υποψήφιες αντικαταστάτριες της Starwood (λόγω και των στενών σχέσεων του Κεντ με τα αραβικά κεφάλαια), όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
«ΑΤΟΥ» Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ 4,6%
Το στοίχημα για αύξηση εσόδων το 2014
Το μεγάλο «ατού» της Αστήρ Παλλάς είναι η διαχείριση του τουριστικού λιμένα Βουλιαγμένης, η οποία συνέβαλε και στην αύξηση του τζίρου της εταιρίας στα 26,9 εκατ. ευρώ το 2013 (από 25,3 εκατ. ευρώ το 2012).
Γι’ αυτό και η διοίκηση σκοπεύει να τον αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο και σε συνδυασμό με το αυξημένο «ρεύμα» τουριστών υψηλού επιπέδου που αναμένεται από το εξωτερικό προς την Αθήνα (έως και 32% αύξηση), προσδοκά άνοδο των εσόδων που θα επηρεάσουν θετικά και τα αποτελέσματα σε ετήσια βάση το 2014.
Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία «Arion Resort & Spa» και «The Westin Athens» πέρυσι έφτασαν τις 55.321 έναντι 51.406 το 2012, ενώ και τα έσοδα από δωμάτια κινήθηκαν ανοδικά κατά 3%. Στις αυξημένες διανυκτερεύσεις συνέβαλε η μείωση της μέσης τιμής κατά 4,6% περίπου.
Πάντως, στα σχέδια των Αράβων, μόλις αναλάβουν, είναι να «μεταμορφώσουν» ολοκληρωτικά το φιλέτο της Βουλιαγμένης για να γίνει «πόλος έλξης» ακόμη περισσότερων τουριστών υψηλού ισοδυναμικού προφίλ. Θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων, θα δημιουργήσουν πολυτελείς τουριστικές κατοικίες (13- 15) στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο Αφροδίτη και θα αναβαθμίσουν και τη μαρίνα τόσο ώστε να υποδέχεται ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερα σκάφη, όσο και για να παρέχει ακόμη πιο πλήρεις υπηρεσίες.