Κεφάλαια μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν στο υπό σύσταση Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, όπως επισημαίνει στο «business stories» ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, που θεωρεί βάσιμα ότι οι επενδυτές δεν θα έρθουν με παρακάλια στην Ελλάδα, αλλά μόνοι τους, όταν θα έχει εδραιωθεί το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα.
Ο κ. Μαΐλλης υπογραμμίζει πως μόνο με τις επενδύσεις και τη λήψη τολμηρών μέτρων θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να συνέλθει η κοινωνία από την ανεργία, αλλά και η πραγματική οικονομία από το σοκ της μείωσης του ΑΕΠ κατά 25%.
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα είναι η πρώτη προσπάθεια επανεκκίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τον σκοπό αυτό θα κινητοποιηθούν η γνωστή γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, γαλλικά κεφάλαια, η Ελλάδα με χρήματα που θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, αλλά και ιδιωτικά funds που θα δημιουργήσουν την απαραίτητη μόχλευση των κεφαλαίων.
Πριν από δυο εβδομάδες ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με τη διοίκησή του ταξίδεψαν στη Γερμανία έχοντας σειρά επαφών στην Καγκελαρία, στα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας, αλλά και στην επενδυτική τράπεζα KfW.
Σε αυτές τις συναντήσεις το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό για την Ελλάδα -πιο ευνοϊκό σε σύγκριση με το παρελθόν- και αιτία γι’ αυτό ήταν τα νέα δεδομένα με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
«Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και επιθυμία από γερμανικής πλευράς να συσταθεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και οι οποίες οφείλονται σε τεχνικά θέματα, δηλαδή το πώς θα διοχετευτούν τα κεφάλαια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πιο σημαντικό εμπόδιο που έχει εμφανιστεί είναι ακριβώς η έλλειψη μιας επενδυτικής τράπεζας (τύπου ΕΤΒΑ), η οποία θα αναλάβει τη διοχέτευση των κεφαλαίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Ισπανία το επενδυτικό ταμείο συστάθηκε άμεσα επειδή εκεί υπήρχε μια επενδυτική τράπεζα. Στη χώρα μας θα δημιουργηθεί από μια μαγιά κεφαλαίων από τη γερμανική KfW, από τους Γάλλους, από το ΕΣΠΑ, αλλά και ιδιωτικά funds που αναμένεται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια», τονίζει ο κ. Μαΐλλης, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει ισχυρή βούληση από τη Γερμανία για τη δημιουργία του Ταμείου, δεδομένου ότι και εκεί η οικονομία στηρίζεται κυρίως στη ραχοκοκαλιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφορετικού μεγέθους βεβαίως.
Το μεγάλο θέμα όμως που προκύπτει στην προκειμένη περίπτωση είναι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο των χορηγήσεων. Συνήθως μεσολαβεί μια επενδυτική τράπεζα που καλείται να αναλάβει τον κίνδυνο και ορίζει ένα spread για τις χορηγήσεις ώστε να προκύπτει και ένα εύλογο κέρδος για τα κεφάλαια που επενδύονται. Η έλλειψη, λοιπόν, αμιγούς επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα -αυτό τον τομέα φιλοδοξεί να καλύψει η Γενική Τράπεζα της Πειραιώς- προκαλεί τις μεγάλες καθυστερήσεις στη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που μελλοντικά υπάρχει πρόβλεψη να μετεξελιχθεί σε επενδυτική τράπεζα.
Έτοιμοι για επενδύσεις οι Γερμανοί
Στην ατζέντα των θεμάτων που συζήτησε με τη γερμανική κυβέρνηση το Επιμελητήριο συμπεριλήφθηκαν η αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων (αντιαναπτυξιακό μέτρο) και οτιδήποτε εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως οι υψηλές εισφορές και το δυσανάλογο κόστος ενέργειας με τη φορολόγηση του φυσικού αερίου.
«Η προτεραιότητά μας είναι η πραγματική οικονομία και πώς αυτή θα επανεκκινηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Κανείς δεν περίμενε με την κρίση τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή και απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Είναι κάτι πολύ βαρύ για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχασαν κύκλο εργασιών και κυρίως θέσεις εργασίας. Το πολιτικό θέμα δεν είναι δικό μας. Οι προτεραιότητές μας είναι να ξεκινήσει η οικονομία, πώς θα δημιουργηθούν επενδύσεις που θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και το καίριο θέμα των γενιών που χάθηκαν μέσα στην κρίση.Μεσομακροπρόθεσμα, λοιπόν, το θέμα μας είναι οι επενδύσεις και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να δημιουργηθούν ταχύτατα οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Μαΐλλης.
«Οι επενδυτές δεν χρειάζονται παρακάλια. Οταν δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα θα έρθουν από μόνοι τους», υπογραμμίζει με νόημα και υπενθυμίζει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν αποχώρησαν από τη χώρα, αντίθετα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε επενδύσεις, όπως δείχνει έρευνα του Επιμελητηρίου. Με πάνω από 980 μέλη και περίπου 38 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εκπροσωπεί επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 35.000 εργαζομένους.
Τρόικα και παρεξηγήσεις
Σε ό,τι αφορά τα προσκόμματα που βάζει η τρόικα σχετικά με το κόστος της ενέργειας της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, ο κ. Μαΐλλης θεωρεί ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στην Κομισιόν να δημιουργεί προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ετσι, θεωρεί πως δεν θα περάσουν τα όσα ζητά και τελικά θα βρεθεί ο τρόπος για την κυβέρνηση να υπερβεί τα εμπόδια.
Κατά τη γνώμη του, υπάρχει επίσης μια μεγάλη παρεξήγηση σε ό,τι αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Γερμανίας, καθώς τώρα όλοι αντιλαμβάνονται πως έπρεπε να βρούμε λύση για τα χρονίζοντα θέματα στην Ελλάδα.
«Η Ευρώπη», όπως λέει ολοκληρώνοντας, «κατέστη φτωχή λόγω της Κίνας και χάθηκαν εισοδήματα και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παρά τα εμπόδια, όμως, η Γερμανία τα τελευταία 10 χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει χάρη στην ανταγωνιστικότητά της πιο υψηλό εμπορικό πλεόνασμα και από την Κίνα. Αυτό που θέλει στην πραγματικότητα είναι βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και των υπόλοιπων χωρών, κυρίως του Νότου, ώστε στη συνέχεια η Ευρώπη ενωμένη να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη για τις επόμενες γενεές και όχι για μια βραχυπρόθεσμη περίοδο».