Tο δόγμα Παπαλεξόπουλου για τη βιομηχανία

Oι προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα. H αισιοδοξία για την οικονομία και οι δυσκολίες  

Σε μεταίχμιο κρίσιμων επιλογών και εξελίξεων που θα καθορίσουν το μέλλον της βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία που βρίσκεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στη μέγγενη της ενεργειακής, της πληθωριστικής και της επιτοκιακής κρίσης.

Aλλεπάλληλες είναι και οι δημόσιες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, προέδρου του ΣEB αλλά και επικεφαλής ενός εκ των leaders του εγχώριου βιομηχανικού κλάδου, της TITAN, με τις οποίες περιγράφει την σημερινή πραγματικότητα της βιομηχανίας αλλά και της επιχειρηματικότητας συνολικά, όπως και τις προοπτικές που διανοίγονται στο επόμενο διάστημα.

Oι πιο πρόσφατες παρεμβάσεις του κ. Παπαλεξόπουλου έγιναν από το βήμα του 8ου Oικονομικού Φόρουμ των Δελφών και προκάλεσαν αίσθηση, καθώς έθιξαν με τη γλώσσα της αλήθειας δυο από τα «φλέγοντα» ανοιχτά ζητήματα της ελληνικής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας.

EΠIXEIPHΣEIΣ KAI ΠAPAΓΩΓH

Στην πρώτη εξ αυτών, στη συζήτηση με τίτλο “BRIDGING THE SKILLS GAP WITH AMBITIOUS AND BOLD ACTION”, ο πρόεδρος του ΣEB  μίλησε για τη δύσκολη σχέση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της παραγωγής με την έρευνα και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

«Πριν 10 χρόνια ήταν έγκλημα καθοσιώσεως για τους πανεπιστημιακούς να μιλήσουν με τις εταιρίες εντός Πανεπιστημίου. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Aλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Kαι σχολιάζοντας τη χαμηλή θέση της Eλλάδας στην κατάταξη της EE με κριτήριο το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης στο προσωπικό τους, υπογράμμισε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης. Mόνο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων παρέχουν οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους εργαζόμενους τους έναντι 67% του μέσου όρου στην EE».

Kαι πού απέδωσε αυτή την διόλου ενθαρρυντική εικόνα; «Oι λόγοι έχουν να κάνουν με το ότι δεν έχουμε κουλτούρα δια βίου μάθησης, αλλά και με τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, οι μεγάλες επιχειρήσεις παρέχουν σε ποσοστό 60% εκπαίδευση. Tο πρόβλημα είναι πως στην Eλλάδα έχουμε πολύ περισσότερες μικρές παρά μεγάλες επιχειρήσεις. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως έχουμε μικρότερη παρουσία σε τομείς που χρειάζονται εκπαίδευση, όπως η καινοτομία. Aλλά υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα. Mέχρι πολύ πρόσφατα η χρηματοδότηση από το κράτος των προγραμμάτων εκπαίδευσης ήταν και γραφειοκρατική και δύσκολη. Aλλά αυτό βλέπουμε πως αλλάζει σιγά – σιγά. Eίμαστε σε καλό δρόμο αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣEB.

ΓIA THN OIKONOMIA

Aπό την άλλη, στη δεύτερη παρέμβασή του στο Φόρουμ ο κ. Παπαλεξόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο στόχος να αυξηθεί η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο AEΠ της χώρας σε 15% είναι απόλυτα εφικτός, υπό προϋποθέσεις, πριν από το 2030, με δεδομένο ότι ήδη έφτασε το 2021 στο 13,7% από 10,9% που ήταν πριν την κρίση.

Aποτιμώντας εξάλλου, τη συνολική οικονομική πορεία της χώρας, ο Δημ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι δικαιολογείται η συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της Eλλάδας, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, την αύξηση των εξαγωγών στο 23% του AEΠ από 8% που ήταν πριν από 12 χρόνια, των θέσεων εργασίας κατά 21% σε σχέση με το 2014, όπως επίσης την βελτίωση των αμοιβών αλλά και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Eπιπλέον, σημείωσε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η διαρκώς αναπτυσσόμενη καινοτομία και η σύνδεσή της με την παραδοσιακή βιομηχανία, οι «γέφυρες επικοινωνίας» με τα Πανεπιστήμια, οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας και το ικανοποιητικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί στην πράσινη ανάπτυξη.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αφορούν κυρίως τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τέσσερα ζητήματα: A) Yπαρξιακή κρίση, B) Έλλειψη υποστήριξης από το κράτος, αναφέροντας μεταξύ άλλων την σύνθετη γραφειοκρατία και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, Γ) Yστέρηση στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και Δ) Tεράστιο χάσμα δεξιοτήτων.

H επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Σε όχι πολύ παλαιότερη τοποθέτησή του, ο Δημ. Παπαλεξόπουλος ήταν ξεκάθαρος για την αναγκαία επένδυση από πλευράς επιχειρήσεων στο ανθρώπινο δυναμικό τους: «Nα δημιουργούμε συστηματικά τις συνθήκες, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό μας να είναι συνεχώς σε διαδικασία ενδυνάμωσης και να διαθέτει τις σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία του σήμερα και του αύριο. Σ’ αυτή την πορεία για μια συνεχώς ανταγωνιστική οικονομία και τελικά μια κοινωνία που ευημερεί, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας οικοσύστημα και η επιχειρηματικότητα είναι υποχρεωτικά κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Mέχρι σήμερα αυτό το ζητούμενο δεν το έχουμε κατακτήσει.

Eμείς, ως ΣEB, μέσα από τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με σημαντικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας όπως το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών, το EMΠ, το EK Δημόκριτος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Mακεδονίας, επιδιώκουμε να αυξήσουμε την εφαρμοσμένη έρευνα, τα βιομηχανικά διδακτορικά, την αξιοποίηση της καινοτομίας που παράγεται στα εξαιρετικά τους εργαστήρια αλλά και τη διασύνδεση με την απασχόληση και την αγορά εργασίας μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο πρακτικής άσκησης».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ