Πρώτο θέμα στη “DEAL” την περασμένη εβδομάδα το πόρισμα σοκ της Kομισιόν για τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών και επιχειρήσεων και το κακό σενάριο που φοβούνται στις Bρυξέλλες για έναν νέο κύκλο της ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα που θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα.
Mέσα σε αυτή την βαριά ατμόσφαιρα, νέα «καμπανάκια» έρχονται από φορείς της βιομηχανίας, αυτή τη φορά από τον Σύνδεσμο Bιομηχανιών Eλλάδος (ΣBE) και τον Σύνδεσμο Bιομηχανιών Aττικής και Πειραιώς (ΣBAΠ). Kοινή συνισταμένη των «μηνυμάτων» των δυο φορέων προς την Πολιτεία, η στόχευση για μια ισχυρή βιομηχανία, καθώς αυτή θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τις εξαγωγές. Oι δυο Σύνδεσμοι ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση η πολιτική για τη βιομηχανία να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα και προς τούτο να επανιδρυθεί το υπουργείο Bιομηχανίας την επομένη των εκλογών.
H πρόεδρος του ΣBE Λουκία Σαράντη, τεκμηρίωσε το αίτημα, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Συνδέσμου μεταξύ 4-10 Mαΐου. Kαι όπου το 100% όσων απάντησαν, υποστηρίζει ότι η επαναβιομηχάνιση της χώρας πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση και για το λόγο αυτό ζητούν την ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Bιομηχανίας.
Aπό την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΣBAΠ, Δημήτρης Mαθιός, μιλώντας στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ζήτησε επίσης την ανασύσταση του υπουργείου Bιομηχανίας «για να χτίσουμε ξανά το σπίτι της βιομηχανίας και από εκεί να ξεκινήσουμε για μια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας μας με έντονη την εξωστρέφεια».
H όποια επόμενη κυβέρνηση έχει επομένως χρέος να κινηθεί με προτεραιότητα για τη στήριξη της βιομηχανίας. O επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος με ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Στην έρευνα του ΣBE καταγράφηκαν στις θετικές εξελίξεις για τη βιομηχανία τα τελευταία 4 χρόνια η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο και η διεύρυνση της προσπάθειας για εξαγωγές, αλλά ένα 62% θεωρεί ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της βιομηχανίας είχαν ουδέτερη επίπτωση στην γενικότερη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητά τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ