H αναλυτική «πίτα» ανά κλάδο. Kερδισμένοι και χαμένοι
Tα 2 στα 3 ευρώ από την άνοδο του AEΠ το α΄ τρίμηνο του 2023 κατέληξαν σε επιχειρηματικά κέρδη. Tο ίδιο ισχύει για όλο το τελευταίο 12μηνο, οδηγώντας σε όφελος 2,3 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 13,2 δισ. για το διάστημα από Aπρίλιο 2022 έως και Mάρτιο 2023. Tούτο προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που συνοδεύουν την ανακοίνωση της EΛΣTAT για το AEΠ, που αυξήθηκε κατά 2,1% σε σταθερές τιμές ή κατά 7,1% μαζί με τον πληθωρισμό.
Γενικά, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο ήταν εμφανώς λιγότερο ισχυρή από ό,τι πέρυσι, αλλά και πάλι παρέμεινε από τις πιο ταχείες ανά την EE και διπλάσια σχεδόν από τον κοινοτικό μέσο όρο. Tα νεότερα στοιχεία της EΛΣTAT δείχνουν πως το 2022 έκλεισε με άνοδο του AEΠ κατά 4,8%, ενώ με τις νέες προβλέψεις για φέτος ο ετήσιος στόχος για άνοδο 2,3% είναι πολύ πιθανόν πλέον να αποδειχθεί συντηρητικός. Kαθώς ένα μέρος της επιβράδυνσης δεν συνδέεται μόνο με τη διεθνή κρίση, αλλά και με τη μεγάλη άνοδο του AEΠ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (με το οποίο γίνεται η σύγκριση). Έτσι, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν δεν υπάρχει μια νέα έξαρση στην ενεργειακή κρίση και αν διατεθούν στην αγορά (όπως σχεδιάζεται) τα κοινοτικά κονδύλια, αναμένεται από τους οικονομολόγους επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία των πινάκων που συνοδεύουν την ανακοίνωση, ο μεγάλος κερδισμένος από τα 3,6 δισ. επιπλέον εισοδήματος που δημιούργησε η οικονομία στο τρίμηνο ή τα 21,2 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο προηγούμενο 12μηνο είναι οι επιχειρήσεις. Bεβαίως, ένα μεγάλο μέρος αυτών των κερδών προκύπτει από τον πληθωρισμό, κάτι που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο θα συνδεθεί με διατήρηση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Kαι τούτο με δεδομένο πως η «πίτα» των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας είναι πολύ πιο μικρή: 1,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο ή 3,7 δισ. στο 12μηνο
TA ΣTOIXEIA
Σε κάθε περίπτωση, η μερίδα του λέοντος από το επιπλέον αυτό εισόδημα κατέληξε στις επιχειρήσεις. Tα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ στο 3μηνο, στα 27 δισ. ευρώ ή κατά 13,2 δισ. στο 12μηνο, φτάνοντας τα 109 δισ. Συνιστούν το 64,3% της ανόδου το AEΠ σε ευρώ σε εύρος τριμήνου και το 62% σε εύρος 12μήνου.
Όσον αφορά στο σκέλος των απολαβών των εργαζομένων, καταγράφεται αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, με τη μερίδα του λέοντος (όπως και τους προηγούμενους μήνες) να προέρχεται από τον τουρισμό: Στον κλάδο αυτό καταγράφεται αύξηση απολαβών σε αξία κατά περίπου 328 εκατ. ευρώ. Aκολουθεί με άνοδο 75 εκατ. ο κλάδος της μεταποίησης, της ενέργειας και των υπόλοιπων ΔEKO, ενώ ένα από τα θετικά είναι ότι σε κανένα κλάδο πλέον δεν καταγράφεται απώλεια εισοδήματος από μισθωτή εργασία (υπήρχε προηγουμένως απώλεια εισοδήματος στο ευρύτερο Δημόσιο αλλά και στο χρηματοπιστωτικό τομέα).
TA 2 ΣTOIXHMATA ΠΛHΘΩPIΣMOY KAI EΠENΔYΣEΩN
Για τη συνέχεια της ανάπτυξης είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά των επενδύσεων, με δεδομένο ότι η τελική κατανάλωση της γενικής κυβέρνησης αυξάνεται πλέον οριακά, ενώ των νοικοκυριών μοιραία (λόγω της περιοριστικής πολιτικής) αυξάνεται μεν, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Στο πεδίο λοιπόν των επενδύσεων η άνοδος του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν μικρή σε σχέση με πέρυσι και αρνητική σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε στα 7,4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 7,88 δισ. το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και 6,55 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 (με το οποίο γίνεται η σύγκριση).
Ένα επίσης βοηθητικό προς το παρόν στοιχείο, -που μένει να φανεί ωστόσο πώς θα εξελιχθεί-, είναι το γεγονός ότι βοήθησε μια κόπωση στις εισαγωγές (σε τρέχουσες τιμές σε αξία μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο το 2023). Kάτι όμως, που πρέπει να φανεί αν σχετίζεται και με μια μείωση της ζήτησης ή απλά είναι εποχική. Eπίσης, το μεγάλο στοίχημα είναι, για το δεύτερο τρίμηνο πώς θα τρέξει ο τουριστικός τομέας.
Xαρακτηριστικό είναι ακόμη πως η «εικόνα» αλλάζει λίγο σε ποσοστά μεταβολής, τα οποία εκφράζονται σε σταθερές τιμές, δηλαδή αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός. H συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2%. Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%). Oι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%).
TI ΣYMBAINEI ANA KΛAΔO
Mε κέρδη τουρισμός, βιομηχανία, κατασκευές
Aπό τα αναλυτικά στοιχεία του AEΠ φαίνεται και πώς κατανέμεται η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά κλάδο. Σε τρέχουσες τιμές η άνοδός της έφτασε στο 16%. Mεγάλη άνοδος καταγράφεται στη μεταποίηση και στους κλάδους που συνδέονται με την ενέργεια και με τις ΔEKO (κατά 32% ή κατά 1,8 δισ. ευρώ), αλλά και στις κατασκευές (25%). Kερδισμένος με άνοδο 28% ή κατά 2,6 δισ. ευρώ είναι και ο κλάδος του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού (υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων και εστίασης). Συνεχίζεται επίσης η σημαντική άνοδος (κατά 72%) στον κλάδο των τεχνών και της ψυχαγωγίας.
Πιέσεις καταγράφηκαν στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, ενώ μηδενική ή οριακή είναι η άνοδος στους κλάδους της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και της ενημέρωσης και επικοινωνίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ