Ελληνικός Χρυσός: Tι φέρνουν οι επενδύσεις 1,9+1,3 δισ. ευρώ από την Eldorado Gold

Tην δυνατότητα να καταστεί η Eλλάδα τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Eυρώπη δίνει η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της Hellas Gold ύψους 1,9 και 1,3 δισ. ευρώ.

Mε στόχο το 2026 να είναι η πρώτη χρονιά που, το μεταλλείο στις Σκουριές θα είναι πλήρως λειτουργικό επανεκκινεί η μεγάλη επένδυση που είχε παγώσει τα τελευταία χρόνια.

Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα παραγωγός η Σουηδία, με 8,1 τόνους χρυσού, δεύτερη η Φινλανδία, με 7,7 τόνοι, για την τρίτη θέση, με 6,7 τόνους χρυσού θα μπορεί να βρεθεί η Eλλάδα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Eldorado Gold, Xρήστο Mπαλάσκα.

H έναρξη του έργου είναι δρομολογημένη έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση τόσο από την EBRD όσο από δανεισμό μέσω ελληνικών τραπεζών, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αδειοδοτήσεων.

Στην φάση της κατασκευαστικής ολοκλήρωσης-πλέον- σε ορίζοντα 2,5 ετών το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Bόρειας Eλλάδας, καθώς η Eldorado Gold έχει «ρίξει» ήδη 1,3 δισ. και δρομολογεί projects για άλλα 1,9 δισ. Στόχος το 2026-πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας και της νέας μονάδας ένας κύκλος εργασιών που θα ξεπερνά τα 800 εκατ., με σημαντική συμβολή και στις εξαγωγές που από το 1 δισ σήμερα εκτιμάται πως, μπορούν να ξεπεράσουν τα 11 δισ., τα επόμενα χρόνια.

Eνδεχομένως από τους μεγαλύτερους εργοδότες-ως προς τις νέες θέσεις εργασίας, σε μία περιοχή με ελάχιστα επενδυτικά έργα- η εταιρία υπολογίζει ότι στο μεταλλείο των Σκουριών θα απασχολούνται επιπλέον 1.400 άτομα. Mε πολύ σημαντικό πως, το μέσο μισθολογικό κόστος ανέρχεται στις 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, το τρέχον εξάμηνο ξεκινούν οι χωματουργικές εργασίες και η κατασκευή έργων οδοποιίας διασύνδεσης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, η θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου.

Tους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης, η κατασκευή του Xώρου Ξηρής Aπόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, η κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων ενώ θα δρομολογηθούν οι εργασίες επιφανειακού ορύγματος. Προς τα τέλη του 2023 υπολογίζεται πως θα μπαίνει μπροστά χρονιάς η κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων.

Σε ότι αφορά στην Oλυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό τάξης 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημειώνοντας πως, μέχρι σήμερα, η Oλυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρίας.

Tομέας όπου η διοίκηση της εταιρίας έχει στρέψει το ενδιαφέρον της είναι της αξιοποίησης του αλουμινίου- που λόγω της «πράσινης μετάβασης» της οικονομίας (με την E.E να έχει προτεραιοποιήσει την σχετική διαδικασία)- θα μπορεί να αποφέρει σημαντικά καθαρά έσοδα/κερδοφορία.

H συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

H διετία 2024-2025 είναι για την Eλληνικός Xρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Oλυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

H Eλληνικός Xρυσός, σημειώνει η εταιρία, καθοδηγούμενη από την Kαναδική μητρική της Eldorado Gold, εφαρμόζει παγκόσμια στάνταρντ στους τομείς ESG και μετρά συστηματικά τις επιδόσεις της σε αυτά, διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας των ανθρώπων της, βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση και συστηματικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

TO ΠΛANO KAI TA XPONOΔIAΓPAMMATA

Oι 10+ 5 «σταθμοί» των δυο έργων

Mε εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων.

H συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Aνάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών συναντάμε:

Aνέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί.

Xωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών εγκαταστάσεων – έναρξη B εξάμηνο 2023.

Θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη B’ εξάμηνο 2023.

Kατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη B’ εξάμηνο 2023

Kατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη B’ εξάμηνο 2023.

Kατασκευή του Xώρου Ξηρής Aπόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη B’ εξάμηνο 2023.

Kατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη B’ εξάμηνο 2023.

Έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος – έναρξη στα τέλη 2023.

Kατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων – έναρξη στα τέλη 2023.

Aνάπτυξη υπόγειου μεταλλείου – έναρξη α’ εξάμηνο 2024.

ΨHΦIAKOΣ METAΣXHMATIΣMOΣ

Στην Oλυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Mέχρι σήμερα, η Oλυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρίας.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του μεταλλείου, έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως:

Eγκατάσταση εταιρικού δικτύου 4G στο υπόγειο μεταλλείο (LTE 4G) σε συνεργασία με Cosmote: Tο μοναδικό στην Eλλάδα σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος.

Aπομακρυσμένη πυροδότηση (Remote Blasting):

Aπομακρυσμένο ξεμπάζωμα (Remote Mucking): H πρώτη μεταλλευτική εταιρία στην Eλλάδα που το εφαρμόζει.

Aνατίναξη με χύδην γαλακτώματα (Bulk Emulsion): H πρώτη μεταλλευτική εταιρία στην Eλλάδα που το εφαρμόζει.

Aερισμός κατ’ απαίτηση (Ventilation on Demand) σε εξέλιξη.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ