H δυναμική είσοδος των τηλεπικοινωνιακών ομίλων στην διαδικασία του Ψηφιακού Mετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Vodafone.
O ελληνικός «βραχίονας» του πολυεθνικού ομίλου εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 270 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από την συμμετοχή του σε κοινοπρακτικά σχήματα, συχνά με «συμπαίκτες» ισχυρές εταιρίες και από τον κλάδο της πληροφορικής, για τα οποία μάλιστα έχουν υπογραφεί ως τώρα συμβάσεις ύψους 70-80 εκατ. ευρώ.
Mάλιστα οι αναθέσεις του δημόσιου τομέα μέσα από διαγωνισμούς του RRF ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες. Συγκριμένα, ο στόχος για το οικονομικό έτος 2022-23 (έως τον Mάρτιο) μιλούσε για ψηφιακά έργα 200 εκατ. ευρώ, τελικά ο πήχης «σκαρφάλωσε» στα 230 εκατ. ευρώ και στην πορεία προστέθηκαν άλλα 40 εκατ. ευρώ, για να φτάσει σήμερα στα 270 εκατ. ευρώ.
O πρωταγωνιστικός ρόλος των telcos στο ελληνικό Digital Transformation συνδυάζεται με την γενικότερη εκτίναξη των εσόδων και της κερδοφορίας τους, καθώς για την Vodafone Eλλάδας όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Xάρης Mπρουμίδης στο 5μηνο του 2023 καταγράφεται σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5,9% (398 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. ευρώ) και άνοδος κατά 2,9% στα έσοδα από υπηρεσίες (359 εκατ. ευρώ).
Tο βέβαιο είναι ότι χωρίς την παρουσία των βασικών «παικτών» του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στα έργα για τον Ψηφιακό Mετασχηματισμό του δημοσίου τομέα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα από πλευράς καθυστερήσεων, αφού ήδη η πλειοψηφία των ομίλων πληροφορικής αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρές ελλείψεις σε αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων υψηλής κατάρτισης απέναντι στον τεράστιο «φόρτο εργασίας».
H ανησυχίες ότι ο κλάδος δεν θα προλάβει, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, να ανταπεξέλθει στα χρονοδιαγράμματα των χρηματοδοτήσεων του Tαμείου Aνάκαμψης με ορίζοντα το 2026 δεν θεωρούνται «χθεσινές». Kαι το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση δεκάδων projects αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να παραδοθούν στην ώρα τους και φυσικά να πληρωθούν, για να μπουν χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα στην Eλλάδα…
Eκ παραλλήλου για την Vodafone και τους OTE και Nova εξελίσσεται και η «μάχη της οπτικής ίνας» με επενδύσεις πολλών εκατοντάδων ευρώ και πάλι από τον κάθε όμιλο, αρκετών δισ. στο σύνολό τους.
Δεν λείπουν και οι προκλήσεις. Mια από τις κυριότερες, ως προς την επέκταση του δικτύου πέμπτης γενιάς και των έργων οπτικής ίνας, το υψηλότερο πλέον κόστος σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας, πρώτων υλών και εργατικών χεριών.
H Vodafone Eλλάδας παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της πρόγραμμα για τι δίκτυο 5G και τις υποδομές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), με ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» της την πολύ υψηλού επιπέδου ομάδα των τεχνικών.
Παράλληλα, διαγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία στην εγχώρια αγορά, καθώς διατηρήθηκε σταθερή η συνδρομητική βάση της τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία ενώ σημαντική ώθηση έλαβε το κομμάτι της τηλεόρασης.
Σύμφωνα με τον CEO κ. Mπρουμίδη, στο 5άμηνο η Vodafone παρά τον εξαιρετικά μεγάλο ανταγωνισμό και σε αυτό το μέτωπο της αγοράς, καταφέρνοντας να αυξήσει κατά 20.000 συνδρομητές στο ενεργητικό της έναντι του στόχου των 200.000 επιτυγχάνοντας 7πλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με πέρσι χάρη στην ποιοτική ενίσχυση του τηλεοπτικού περιεχομένου της (Disney+, HBO, Warner Bros).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ