Συνολικό δανεισμό ύψους 580 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Ελληνικός Χρυσός για την επένδυση στις Σκουριές. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τον παραπάνω δανεισμό, τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 380 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό δάνειο που χορήγησαν Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την έναρξη εργασιών κατασκευής του έργου των Σκουριών στη Χαλκιδική από την Ελληνικός Χρυσός.
Το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών υπολογίζεται στα 845 εκατ. δολάρια, ενώ το 80% του ποσού αυτού θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο περιλαμβάνεται και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και πρόεδρος της “Ελληνικός Χρυσός”, Χρήστος Μπαλάσκας, σε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός με την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές θα ξεκινήσει η περίοδος ανάπτυξης και μεγιστοποίησης της απασχόλησης και της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν τα μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών.
Σήμερα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επενδυθεί ήδη 1,3 δισ. δολάρια και προγραμματίζονται πρόσθετες επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας. Τα εκτιμώμενα μελλοντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από φόρους και μεταλλευτικά δικαιώματα υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα 11 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.
Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου των Σκουριών είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.
Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.